Светосавка прослава

Основна школа „Свети Сава“ – Врчин
 Светосавска прослава
27.јануар 2018.године

Хор ОШ „Свети Сава“: „Светосавска Химна“
  Реч добродошлице Добрица Синђелић, директор ОШ „Свети Сава“
Додела захвалница
Резање славског колача
Хор ОШ „Свети Сава“: „Ко удара тако позно?“
 Приказ народне приче „Свети Сава и властелин“
Вељко Јеремић, Михаило Старчевић, Михаило Маринковић и
Борис – Виктор Мандић

Хор ОШ „Свети Сава“: „Говори Господе“, традиционална духовна песма
Приказ народне приче „Свети Сава и сељак без среће“
Вељко Јеремић, Михаило Старчевић, Михаило Маринковић,
 Борис – Виктор Мандић, Матеја Митрић, Илија Радовановић,
Светозар Митровић, Стефан Стекић и
 Анђела Танасијевић
Хор ОШ „Свети Сава“ и солисти Милица и Ћирило Ђорђевић:
„Mаријо Славна“, традиционална духовна песма

Првопласирани радови са Светосавског литерарног конкурса наше школе
Дејана Теофиловић 7/3 и Јулијана Перић 3/1
 Додела награда и похвалница

И ове године смо се окупили да одамо признање утемељивачу српске православне цркве и школе, првом архиепископу и нашем великом духовном просветитељу – Светом Сави .

Наша школа има ту част и привилегију да носи име једног од најзначајнијих личности наше историје. Светосавска химна, којом започињемо прославу, нас подсећа на значај завештања Светогa Саве и обавезе коју има свако од нас.

Директор школе је поздравио све присутне и пожелео срдачну добродошлицу и приступили смо резању славског колача са Оцем Димитријем, старешином Храма Светих апостола Петра и Павла у Врчину.

Као и претходних година, обележили смо  овај дан програмом који је посвећен Светом Сави. Наши мали глумци и хор водили  су нас кроз својеврсну  шетњу кроз векове,  уз колаж духовних композиција у извођењу хора наше школе. 

Свети Сава је започео традицију подизања задужбина коју су касније неговали сви српски владари. Истовремено је зачетник још једне, можда још важније традиције, традиције љубави, толеранције и поштовања. Свети Сава је иза себе оставио  велико духовно завештање које сваки Србин са поносом у себи носи.   Његове речи,  поуке, изреке,  и данас се помињу и свако у њима може да се огледа. То је наше духовно наслеђе, наше духовно порекло. 

У достизању многобројних циљева и успеха  помажу нам и многобројни сарадници па смо овом приликом захвалили сарадницима школе и фирмама на ангажовању и уложеном  труду и времену у афирмацији наше школе.

Ове године истичемо и посебно се захваљујемо: госпођи Весни Недељковић, помоћници министра просвете, господину Драгољубу Симоновићу, председнику Градске општине Гроцка, госпођи Шпели Дрственшек, директорки Основне школе „Тонета Чуфарја“ из Марибора, Словенија, господину Драгољубу Којчићу, директору Завода за уџбенике, господину Горану Павловићу, директору Просветног прегледа, господину Арсенију Бугарском за вишегодишњи рад на афирмацији наше школе у земљи и иностранству.

За вишегодишњи рад у школи, награђени  су Александра Бојанић, Сања Соколов, Гордана Петровић, Јелена Козлина, Гордана Апостоловић, Вера Крантић и Љубинка Вагић.

Наша школа је и ове године расписала Светосавски ликовно – литерарни конкурс. Првопласиране литерарне радове Дејане Теофиловић ученице 7/3 и Јулијане Перић 3/1,  смо чули у данашњем програму. У ликовном стваралаштву прво место у категорији 1 – 4. разреда освојио је Лука Тијанић ученик 3/2 разреда, а у категорији 5 – 8. разреда Јован Митрић ученик 5/1 разреда.  Награде је уручио директор школе.

Велика нам је част али и обавеза  да  наша школа носи тако значајно  име –  име једног од највећих личности српске историје,  име Светог Саве.  Трудимо се да будемо достојни  Савиног имена и дела, јер нас обавезује и даје нам подстрек да сваке године постижемо све боље резултате у наставним и ваннаставним активностима, али и  на такмичењима. Наша школа има изузетне ученике и овом приликом истичемо и похваљујемо све  који су  преданим радом, са својим наставницима,  постигли изузетне резултате на такмичењима током прошле  школске 2016/17. године.

Изузетне успехе на општинском нивоу и пласмане на градска такмичења имали смо из: српског језика, математике, физике, биологије, женског фудбала као и у многобројним ликовним и литерарним конкурсима. Данас смо наградили најбоље међу најбољима – ученике који су на градским такмичењима освојили прва три места и ученике који су узели учешће  на државним такмичењима.

Постигли смо изузетне резултате на такмичењима на свим нивоима и остварили изузетна постигнућа за нашу школу пласманима на  државна такмичења из: енглеског  језика и хемије.

 

 

 

Енглески језик

На градском такмичењу Мина Љубојевић је освојила  3.место и  пласирала  се на државно такмичење. Наставница Милена Петровић. У  знању енглеског језика учествовали смо и на такмичењу Willkommen на коме је ученик наше школе Борис Виктор Мандић освојио прво место на државном нивоу.  Наставница енглеског језика Горица Апостоловић

 

Хемија

На градском такмичењу Даница Јашић је  освојила  1.место и  пласирала  се на државно такмичење. Наставница  Катарина Живановић

 

Географија

На градском такмичењу Саша Вагић је  освојио  2.место, наставник  Никола Љешњак

 

Историја

На градском такмичењу Зорица Крантић је  освојила  2.место Наставница  Данијела Апостоловић

 

Музичка култура

Првопласирани на градском такмичењу су Милица Ђорђевић, Ћирило Ђорђевић, Анђелија Бајић и Марија Павловић. Наставница  Мила Ђачић  

 

Глума

Прву награду на градском такмичењу за улогу „Савести“ добила је Милица Теофиловић, координатор драмске радионице у нашој школи је наставница  Бојана Теофиловић

 

Математичко такмичење „Мислиша“

Од неколико стотина учесника из целе Србије, друга и трећа награда припала је ученицама наше школе: Биљани Стевановић и Јовани Јерковић.

 

            Поред изузетних резултата на такмичењима из многобројних  предмета, ученици наше школе постижу изузетне резултате и на спортским такмичењима . У такмичењима  из рукомета, девојчице 7ог и  8ог  разреда већ годинама достижу  такмичарски врх у својој категорији. Освојивши прво место на општинском и прво место на  градском такмичењу екипа ученица 7ог  и 8ог  разред пласирала се  на међуокружно такмичење.  Екипу су чиниле: Таша Ђорић, Вања Теофиловић, Даница Јашић, Анђелија Петрић, Тамара Матејић Сара Бугарчић, Хелена Стевановић, Дејана Теофиловић и Анђела Танасијевић.  Предметни наставник  је  Александра Бојанић

 

            Награде је уручио директор наше школе, а у име свих награђених захвалила се учитељица Љубинка Вагић.

 

На изложбеним паноима у холовима школе налазила се изложба посвећена Врчину као и  ликовни радови наших ученика инспирисани ликом и делом Светог Саве, а објавили смо и јубиларни 10 број школског часописа „Ђачки хоризонти“. Позвали смо све присутне да погледају изложбу ликовних  радова наших ученика који се налазе на изложбеним паноима у холовима школе, захвалили смо свим присутнима на  указаном поверењу,  издвојеном времену  и  искреној   подршци.

У припреми и реализацији многобројних активности и манифестација посвећених Светом Сави учествује првенствено директор школе Добрица Синђелић, цео колектив, сви наставници школе,  наставници српског језика и ликовне културе, разредне наставе, наставница музичког васпитања Ива Ивовић и руководилац драмског дела програма наставница српског језика Јелена Лепен.

Координатор свих активности је и аутор овог текста.

 

текст Снежана Теофиловић

фотографије Јелена Вукчевић