Обавештење о упису у први разред

 

Поштовани родитељи,

Обавештавамо Вас да ће се упис деце у први разред основне школе за школску 2024/25. годину обавити у периоду од 01. априла 2024. до 31.маја 2024. године.

Према члану 18. Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гласник РС бр. 88/17, 27/18 – др. закон, 10/19, 27/18, 6/20, 129/21 и 92/23)  у први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

У први разред основне школе у школској 2024/25. години уписују се деца рођена од 01.03.2017. до 28.02.2018. године.

Деца рођена у периоду од 01.03.2018. године до 31.08.2018. године могу се уписати у први разред након провере спремности за полазак у школу коју врши школски психолог, а на захтев родитеља, односно законског заступника детета.

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разреда није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред, на основу претходне провере знања.

Школа је дужна да упише дете које има пребивалиште на њеном подручју, а може да упише и дете са подручја друге школе на захтев родитеља, а у складу са просторним могућностима. Захтев родитељ подноси у писаној форми и предаје секретару школе.

Родитељи/други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем на Порталу еУправа (https://euprava.gov.rs/OS_upis) да закажу термин за упис и тестирање детета покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета.

Да би извршили упис потребно је да:

-будете регистровани корисник односно имате креиран налог на Порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs (https://euprava.gov.rs)

-покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге-Образовање-еЗаказивање термина)

Приликом уписа није потребно да прилажете документа већ их школа прибавља по службеној дужности и то:

-извод из матичне књиге рођених

-уверење о пребивалишту

-уверење о похађању припремног предшколског програма (предшколске установе уверење издају касније у мају и јуну месецу)

-потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење

Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара и потребно је да уверење лично доставите школи.

Напомена: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана разервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.