За лепши свет!!!!

„ЕКО ОРА“ –  Копаоник

Великим трудом и ангажовањем директора наше школе Добрице Синђелића учествовали смо у пројекту ,,ЕКО-ОРА“- Копаоник.

 Биле смо веома почаствоване што нас је директор изабрао за носиоце и реализаторе пројекта ,,ЕКО-ОРА“.  Заједно са наставницом хемије Милицом Максимовић и наставницом биологије Јеленом  Вукчевић, кординаторима еколошких пројеката у нашој школи везаним за подизање знања и свести о значају и начинима очувања природе и животне средине.

 Сви заједно, удруженим знањима, снимали смо зелене и црне тачке нашег места Врчина. Сарађујући са ученицима млађих разреда наше школе успеле смо да у исечцима снимимо филм кога нам је наш друг Илија Радовановић ученик 7/3 разреда наше школе,  уклопио са музиком и текстом и монтирао цео филм.

  На Копаоник смо пошле у четвртак, 25. октобра 2018. године у 7:00 часова  ујутру. Заједно смо кренули са водичима Михајлом и Јованом. Први утисак о Копаонику је био веома позитиван. То је планина која је изузетно лепа са изузетним рељефним положајем. Због своје лепоте познат је и као Сребрна планина. Непосредно по доласку уследила је радионица упознавања свих учесника. Када смо се распаковали  водич Михајло Мазић је подизао заставу песмом „Хеј хај бригаде“ и званично смо започели  нашу прву омладинску радну акцију.

У оквиру многобројних активности имали смо и предавања о Националном парку Копаоник, свакодневне радионице дружења и међусобног упознавања. Другог дана  смо имали акцију пошумљавања и у прелепо октобарско јутро кренили смо ка шуми да садимо дрвеће. Дечаци су користили крампове и копали рупе, док су девојчице доносиле саднице и садиле дрвеће. Истог дана смо такође имали и снимање са телевизијском екипом РТС-а.

Трећег дана ујутру сви учесници кампа су ишли у панорамско разгледање жичаром. Исте вечери имали смо забавну радионицу пријатељства и сутрадан смо пошли свако у своје родно место, носећи у срцу нова пријатељства.

Са веома позитивним искуством и новим сазнањима из области екологије вратили смо се у нашу школу да пренесемо знања другарима  како бисмо сви заједно учествовали у одрживости овог пројекта. 

Овим путем још једном захваљујемо директору наше школе Добрици Синђелићу  на подршци и организацији целокупног учешћа у овом пројекту,  другарима који су са нама вредно учествовали у свим активностима, а посебно се захваљујемо Илији Радовановићу на завршној реализацији филма којим смо представиле нашу школу, и наравно наставницама које су уз нас све време трајања пројекта – наставници хемије Милици Максимовић и наставници  биологије Јелени  Вукчевић.

Маша Вукас  и Дејана Јашић 8/3