Издавачки подухват Основне школе „Свети Сава“ из Врчина

ОШ „Свети Сава“ у Врчину се својим активностима увелико издваја и препознаје као школа која расте и развија се улажући у напредак својих ученика. Препознавање талената и улагање и рад са талентованим ученицима носе велику одговорност и велико задовољство у раду.

Као једина школа на општини, а вероватно и у Београду и целој Србији школа је издавач аудио CD-a са традиционалним нумерама у a-capella извођењу школске вокалне етно групе, који је круна вишегодишњег рада. Великим ангажовањем наставнице музичке културе Миле Ђачић,  материјал је смнимљен у студију „Алагић“ и ових дана је доступан и широј публици. Препознавши јединственост и вредност оваквог подухвата школа је уложила и у званичну каталогизацију и израду CIP броја, па је овај материјал доступан и јавности целе Европе. О квалитету и озбиљности овог подухвата говори и др Растко Јаковљевић, етномузиколог, доцент Универзитета у Тексасу, САД:  „Албум вокалне етно групе ОШ „Свети Сава“ из Врчина јединствени је пример примењеног и надасве успешног рада са музичким талентима ученика основног образовања, те представља прави подвиг у педагошком, музичком, па и продукцијском и издавачком смислу. Изванредном иновативношћу и креативним приступом наставном процесу изродило се посебно издање музичке традиције, које по својим особеностима може раме уз раме стати уз остварења појединих професионалних вокалних састава у Србији.“…

Вокална група ОШ „Свети Сава” из Врчина,  настала је као продукт рада у оквиру секције за традиционално народно певање. Основни циљ  је упознавање и рад на очувању српске националне и  културне баштине, едукација младих,  јавно представљање  и  стицање нових искустава како би управо млади људи постали најбољи представници правих традиционалних вредности. На креативно – едукативан начин чланице етно групе уче о традицији на којој почивају и истовремено постају њени чувари.             

ОШ „Свети Сава” у Врчину је кроз активности поменуте групе оплеменила своју културну делатност и промовисала се  као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се многобројним подухватима  и потврђује.

Сарадњом са Удружењима Срба у дијаспори школа је успоставила међународну сарадњу, а вокална етно група је наступала на међународним манифестацијама:  Доситејеви дани у Српском Семартону недалеко од Темишвара, Румунија, Дани српске културе у Сегедину у Мађарској, наступ поводом отварања изложбе Венчање краља Александра и краљице Марије у румунској штампи  у Музеју штампе у граду  Жомбољ, Румунија …

Сваке године остварени су и завидни резултати на такмичењима: прва места на градском нивоу ДЕМУС такмичења у категоријама соло наступа, дуета, терцета и целог састава.

Досадашњи рад певачке групе показао се као позитиван и креативан. Током сваке школске године вокална етно група свој рад је презентовала кроз бројне школске  културне манифестације: певачко вече, свечаност поводом обележавања Дана просветних радника, Новогодишње свечаности, прослава Дана школе, Светосавске, Божићне и Васкршње свечаности, Пролећни фестивал,  књижевне вечери, хуманитарни концерти;  представљање у програмима телевизије Студио Б, и Happy телевизије, наступи на многобројним манифестацијама: на Крстовдан, у Малом Зворнику на манифестацији посвећеној  жртвама Првог светског рата,  Дани воденичара и помељара у Бистрици, наступ у Градској библиотеци у Житишту,  ревијални наступи у  оквиру Дечије недеље у Сава Центру и на Калемегдану, гостовања у основним школама наше општине као и на еминентним манифестацијама у организацији општине – прослава општинске славе, традиционално обележавање Крстовдана,  Грочанске свечаности, …

 

Чланице вокалне етно групе су :

Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски.

 

Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије, а  у  ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од  2011. године  као наставник музичке културе .

 

Велику захвалност дугујемо многобројним сарадницима, а првенствено директору школе Добрици Синђелићу који је препознао креативност, труд и залагање и са великим ентузијазмом подржао сваку активност овог састава.

 

Снежана Теофиловић

         библиотекар

        ОШ „Свети Сава“ у Врчину

 

Skip to content