Читање је ИН

„Читалачки клуб“

 

„Читалачки клуб“ у нашој школи је формиран 14. 11. 2018.године.

Ученици су обавештење о формирању „Читалачког клуба“ примили са великим ентузијазмом, управо због чињенице да је тематика романа прилагођена њиховом узрасту. Иако у школи већ постоје литерарна, драмска и радијска секција „Читалачки клуб“ је окупио мноштво деце која су већ у секцијама, али и већи део ученика који, како су и сами рекли „једноставно воле да читају“, а слобода  да се у Читалачки клуб учлане и деца која баш и нису „сјајни ђаци“ а воле да читају проширила је број заинтересованих ученика на укупно 53.

На велика врата акција издавачке куће Клетт белетристику за децу враћа у основне школе. На Конкурс за најбоље штиво посвећено тинејџерима за прво коло едиције „Читачаки маратон“ пристигло је 209 необјављених рукописа. Отоворено је више од 500 читалачких клубова, а пет првонаграђених романа читали су ученици наше школе и ученици основних школа широм Србије:  „Ја, Алексија“ Бранке Трифуновић, „Када су се други пут развели моји родитељи“ Радисава Милића, „Перо птице Додо“ Мирка Јовановића, „Блогерка“ Виолете  Ивковић и „Необични ђаци“  Светлане Живановић.

  Ученици су задовољни  што постоји још један вид радионице посвећен књизи и читању, и што сви читају исте књиге, које при том нису у школској лектири. Обично се деси да исту књигу прочитају два-три детета, а сада сви могу да разговарају о истим јунацима и њиховим догодовштинама истовремено, да не морају да чекуају друга или другарицу да прочита исту књигу па да имају тему за разговор. Разговор о вештинама читања и бележења прочитаног као логичан наставак произвео је постојање дневника читања.  Већ постојеће читалачке навике добијају мало „организованију“ а „ипак слободну“ форму. Одржано је укупно осам радионица, а ментори „Читалачког клуба у нашој школи су Јелена Лепен, наставница српског језика и школска библиотекарка Снежана Теофиловић.

Посебност наших ментора показала се и 25. маја 2018.године када је организован заједнички сусрет  кога су су организовале библиотекарке Основне школе „Никола Тесла“ из Винче Бранка Алимпијевић и Основне школе „Свети Сава“ из Врчина – ментори „Читалачких-Клет Клубова“ у својим школама.  Код деце се истиче оно што их спаја, а то је посебност припадности „Читалачком клубу“, посебност читања посебних књига примерених њиховом узрасту, складност и равномерна подељеност у одабиру омиљеног наслова.

Блискост ликова и тема са реалним животним ситуацијама произвела је велику заинтересованост код ученика да се са „Читалачким клубом“ настави и следеће школске године.

 

 Текст и фотографије

Снежана Теофиловић

Skip to content