19. мај 2024. године

Растко Немањић, најмлађи син великог жупана  Стефана Немање,  брат краљева  Вукана  и  Стефана, српски принц, монах, игуман, књижевник, дипломата и први  архиепископ  аутокефалне  Српске Православне Цркве, ктитор манастира Хиландара – јединог српског манастира на Светој Гори – Свети Сава,  у неколико наврата  је путовао у Палестину, а на повратку са једног од ходочашћа из  Свете Земље 1236. смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову. Савине мошти из Трнова у Србију и у манастир Милешеву  пренео је његов братанац, краљ Владислав.

Пренос моштију Светог Саве  један је од празника Српске Православне Цркве,  један од празника који је посвећен Светом Сави. Српска Православна Црква овај празник слави 19. маја, а ми обележавамо Дан наше школе.

Наша школа је школа са традицијом. Храм знања, културе, спорта. Мото наше школе је РЕЧ, ДЕЛО, ЉУБАВ, а ове године и мотив  манифестације „Савини дани“ је  увек актуелна тема и нешто што нас увек спаја – љубав. Приредба је одржана у петак 17. маја 2024.године у 13.00h у свечаној сали наше школе. Све присутне поздравио је и упутио речи добродошлице директор школе Добрица Синђелић.

Већ годинама установљена манифестација „Савини дани“ којом кроз низ активности обележавамо Дан школе, обухвата и ликовно – литерарни конкурс за ученике основних школа Републике Србије и региона. Конкурс је установљен у знак сећања на нашу драгу учитељицу Јасмину Крантић – Јацу, и сећањем на њу сећамо се  њеног осмеха, љубави и пријатељства којима смо били окружени. У нашим сећањима живе и сви наши драги наставници који су нас прерано напустили. Од више десетина пристиглих радова наш жири је изабрао најбоље, а награђени радови налазе се на сајту наше школе као и на изложбеним паноима. Директор наше школе Добрица Синђелић, честитао је ученицима и уручио награде и похвалнице.

Мотив  којим ове године обележавамо све манифестације за Дан школе је „љубав“. У програму  је  наступио хор наше школе под  руководством наставнице музичке културе Миле Ђачић, а хору су се придружили и ученици 1/3 разреда и учитељица Ана Синђелић.

Програм је отворила ученица наше школе Љубица Фаркаш са својом ауторском композицијом „У мојим сновима“ са којом је освојила друго место на републичком такмичењу ФЕДЕМУС за најбољу дечију инструменталну ауторску композицију. Неисцрпна тема љубави дала је инспирацију и нашим ученицама Вери Ђорђевић и Лани Гвозденовић које су са својом ауторском песмом „Љубав је ту да победи“ освојиле друго место на републичком такмичењу ФЕДЕМУС у категорији  најбоља дечија вокална ауторска композиција, коју су данас и извеле, а љубав је инспирисала и наше мале глумце који  су нам представили „Љубав кроз векове“ у ауторском тексту глумице Тијане Јанковић која је и руководилац радионице. Изведене су и Химна наше школе и песма „Дан школе је то“. Програм су водили: Анђела Јанковић и Матија Петровић ученици 3/1 разреда, координатор: школска библиотекарка Снежана Теофиловић, одговорни организатор: директор школе Добрица Синђелић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content