Eкскурзијa ученика осмог разреда

Дводневна екскурзија за ученике осмог разреда реализована је према плану 15. и 16. 10. 2016. године. Укупно је ишло  60 ученика  (VIII/1 – 20 ученика,  VIII/2 – 23 ученика,  VIII/3 – 17 ученика) у пратњи одељенских старешина – проф. немачког језика Ранке Ступар VIII/1, проф.енглеског језика Милене Петровић VIII/2  и проф.музичке културе Миле Ђачић VIII/3.

Носилац припреме, организације и извођења плана и прогрма путовања је директор школе Добрица Синђелић, а стручног вођу пута именована је Ранка Ступар одељењски старешина VIII/1.  Техничка припрема и организација обављена је у складу са важећим прописима и правилницима,  а за реализатора екскурзије комисија је на основу приспелих понуда изабрала туристичку агенцију „Луксим“д.о.о. Планирани путни правац за остваривање постављених образовно – васпитних циљева и задатака:  Врчин –  Смедерево – Сребрно језеро – Голубачка тврђава – Лепенски Вир – Кладово – ХЕ Ђердап – Неготин – Зајечар –  Гамзиград – Параћин – Врчин је у потпуности допринео остварености планираних циљева и задатака.

Полазак ученика био је у 7.30 из Врчина, а прва дестинација била је Смедеревска тврђава, коју је подигао Деспот Ђурађ Бранковић. (1427-1456)

Следећа дестинација била је одлазак на Сребрно језеро, које се налази на десној обали Дунава, где су ученици уживали у шетњи око језера, као и у лепотама овог краја. Након овог обиласка кренули смо за Голубац,  где смо панорамски могли да видимо Голубачку тврђаву и где су ђаци имали време за одмор и ручак.

Наредна дестинација било је археолошко налазиште Лепенски вир, једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта смештеном на десној обало Дунава у Ђердапској клисури. Имали смо прилике да у њиховом амфитеатру погледамо кратак документарни филм о истраживањима овог локалитета, чији је главни руководилац био проф.др Драгослав Срејовић, археолог, академик и проф. Универзитета у Београду.

Последњи обилазак првог дана екскурзије била је посета Хидроелектрани Ђердап, где су ученици поред обиласка електране имали и предавање у трајању од 60.минута о историјату и настанку овог стратешки важног објекта.

Стигли смо у Неготин око 1900 часова где су ученици  смештени у хотелу „Инекс“. Чекала их је вечера, одмор  и слободне активности.

У недељу, другог дана екскурзије, ученици су обишли споменик и  музеј „Хајдук Вељка“ у Неготину, где су се поред редовне поставке музеја нашли и експонати најпознатијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца (Мокрањчева кућа тренутно је у реконструкцији).  Кустос музеја одржао је ђацима кратко предавање о историјату и настанку музеја и о експонатима који се у њему налазе – о њиховој вредности и значају.

Последња дестинација –  Гамзиград  – археолошко налазиште царске палате Феликс Ромулиана из III и  IV века, које се од 2007.године налази на Унесковој листи споменика културе од посебног значаја. Ученици су имали прилике да послушају и предавање о значају овог важног историјског локалитета.

Након овог обиласка ученици су се вратили  у Врчин према плану  у 1930 часова

Поред веома богато осмишљеног и садржајног плана екскурзије било је довољно времена и за слободне активности и забаву која је прикладна узрасту детета осмог разреда.

Циљ и садржај екскурзије су у потпуности остварени у смислу остваривања дела наставног и ваннаставног програма планирадних Годишњим планом рада и Школским програмаом за осми разред, затим савладавања и усвајања дела наставног програма непосредним упознавањем, појава и односа у природној и друштвеној средини, упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа, као и богатог културно – едукативног програма, пуног историјских, археолошких и географских података од националног значаја.

 

 

Руководилац Одељенског већа

Проф.музичке културе Мила Ђачић

 

 

Skip to content