ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА VII И VIII РАЗРЕДА 09-10.05.2015

Наша прва дестинација коју смо обишли на екскурзији била је Смедеревска тврђава која се налази на ушћу реке Језаве у Дунав . Деспот Ђурађ Бранковић (1427—1456), је подигао тврђаву  Смедеревац. Тамо смо се упознали о настанку тврђаве.После предавања у амфитеатру кренули смо у обилазак и разледање тврђаве која је врло занимљива због несвакидашњих старих зидина које су чувале тајне живота унутар  њих.

Следећа дестинација била је Сребрно језеро.Боравак на језеро улепшале су нам вожња на педалинама и вештачки гејзир на води, због чега је већина деце била мокра.Доживљаји на води и гласан смех дечије радости остаће у незаборавном сећању.

Након панорамског разгледања Голубачке тврђаве,свратили смо на ручак у Голубац.Тамо су забележене прелепе слике пејзажа који је неке од ученика просто оставио без даха.

После смо отишли до хидроелектране „Ђердап“ где нас је дочекао водич који нас је упознао са занимљивом историјом хидроелектране.Ту смо могли да употребимо стечено знање о настанку струје, што је било веома занимљиво и поучно.

 

У Неготину  смо ноћили у хотелу „Инекс“.Обишли смо музеје: родна кућа Стевана Стојановића Мокрањца,конак Хајдук Вељка и изложбу „Старо и нестало воће Србије“

Последња дестинација била је у Гамзиграду- археолошко налазиште близу Зајечара у источној Србији античке римске царске палате Феликс Ромулијана из  III и IV века које се од 29. јуна 2007. налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.