Еразмус+ пројекат „Живи здраво, храни се здраво“

 

Путовање ученика и чланова колектива наше школе у Словенију, у посету ОШ „Тонета  Чуфарја“ у Марибору реализовано је у периоду од 16. до 20. јануара 2023. године, у оквиру Еразмус+  пројекта „Живи здраво, храни се здраво“.

Потписивањем међународног протокола о сарадњи, 23. 06. 2016. године, који су, у име две школе потписали Добрица Синђелић, директор ОШ „Свети Сава“ из Врчина и Шпела Дрственшек, директорка ОШ „Тонета Чуфарја“ из Марибора, предузето је низ различитих активности у циљу сарадње двеју школских установа на нивоу размене искустава ученика и наставничког кадра, са циљем бољег упознавања и јачања међусобних веза.

Чланови нашег колектива који су учествовали у путовању: директор Добрица Синђелић, координатор Еразмус+ пројекта Снежана Теофиловић, координатор Тима за међународну сарадњу Данијела Апостоловић, стручни сарадници: Ана Матејић- педагошкиња, Драгана Младеновић – логопед, наставници: Сања Соколов, Драгана Гајић, Ана Синђелић, Слађана Вагић и Љиљана Кнежевић. Ученици који су учествовали у путовању су: Драгана Ђорђевић, Емилија Дамњановић, Анастасија Пешић, Јована Јерковић, Ивана Миладиновић, Маша Митић, Филип Матејић, Лука Тијанић, Доротеа Петровић, Данило Лазаревић, Софија Маринковић и Теодор Лазаревић.

Из Врчина смо кренули у понедељак, 16. јануара 2023. године, у 7 сати. Уз кратке успутне паузе, у Марибор смо стигли око 15 часова. У школи су нас дочекали директорка школе Ева Раушл, наставници и љубазно особље. Директор наше школе, Добрица Синђелић предао је поклоне директорки ОШ „Тонета Чуфарја“. Такође је предао поклон нашем бившем колеги, наставнику географије, Николи Љешњаку, који сада живи и ради у Словенији, такође у школи, у близини. Након тога у школском ресторану послужен је здрав и укусан ручак ученицима и наставницима. После ручка, сместили смо се у хотел „Табор“ који се налази у Марибору, недалеко од центра. Вече смо провели у дивној шетњи центром Марибора. Прошетали смо поред Мариборске катедрале, Градске куће, Уметничке галерије, Музеја народног ослобођења, Лента и Синагоге. Највећа туристичка атракција је Мариборско Похорје и фестивал Лент, због старе винове лозе – Стара трта. Марибор лежи на реци Драви, на месту где се састају планински масив Похорје,  Дравско поље,  планина Козјак и Словенске горице. Познат је као образовни центар – седиште је Мариборског Универзитета.

Другог дана, у уторак, 17. јануара 2023. године, ученици наше школе заједно са наставницима, били су у посети школи и присуствовали часовима. Љубазна и срдачна нутрициониста Драгица организовала је радионице за ученике где су ученици сами

припремали оброке, дружећи се са својим вршњацима из Марибора. Потом су наставници наше школе обишли школу и размењивали искуства и примере добре праксе. Били смо код својих колегиница и колега на часовима и размењивали идеје за даљи рад.

Након ручка упутили смо се, у друштву наставника из ОШ „Тонета Чуфарја“, према Грацу, у Аустрији. Друштво су нам правили Александар наставник историје и географије, тренутно помоћник директорке  школе и Аленка, учитељица.

Грац је удањен од Марибора око 50 километара. Леп градић, познат по старом градском језгру, једним од најочуванијих у средњој Европи. Грац је познат и по наглашеној образовно – универзитетској функцији. Направили смо дивне фотографије на главном градском тргу. Прошетали смо се поред Градске катедрале и здања ректората Универзитета у Грацу и обишли познати Градски парк. Стари центар града урађен је са много љубави, сређен до детаља. Освојио је многе награде Савета Европе као најбољи пример очувања урбаног наследства. Грац је град италијанске ренесансе.  Носећи дивне утиске из Граца кренули смо назад у Марибор.

Трећег дана, у среду, 18. јануара 2023. године имали смо организован факултативни излет до Трста, у Италији, и обилазак познате Постојнске јаме која се налази у близини Љубљане.

Прво смо се упутили према Трсту. То је град и лука у Италији, на обали Јадрана, близу границе са Словенијом. Јадранско море у овом делу је најхладније и нема плаву боју као у јужним деловима. У Трсту смо били очарани прелепим зградама, грађевинама као што су Палата Гувернера, Театро Верди – градско позориште, као и градски трг. Потребно је истаћи Српску православну цркву Св.Спиридона на главном градском тргу Ponte Rosso. Фотографије које смо направили на тргу сачуваће наше успомене на посету овом граду.

Након тога кренули смо према парку Постојнска јама. Овај излет памтићемо по нестварно лепим призорима и незаборавном доживљају. Имали смо сат и по да уживамо возећи се возићем у разгледању ове чаробне природне лепотице. Постојнска јама је највећа пећина у Словенији. Највећа дубина Постојнске јаме износи 115 метара. Иако је једна од највећих геолошких атракција у Словенији, она је богата и биолошким врстама подземног света. Најпознатија је човечија рибица, фасцинантно биће које може да живи и до 100 година и да преживи без хране читавих 12 година. Име је добила по боји, која подсећа на боју људске коже. Пећина је електрифицирана и осветљена. Што се тиче саме пећине, она је заиста једно невероватно чудо природе које је река Пивка кап по кап клесала и обликовала читавих 2 милиона година, украшена сталактитима, сталагнитима, драперијама и другим пећинским накитом. Парк Постојнска јама у свој својој лепоти и величанствености даровао нам је доживљај који ћемо још дуго памтити. Вратили смо се у Марибор  носећи незаборавне успомене.

Четвртог дана, у четвртак, 19. јануара 2023. године био је планиран одлазак у Љубљану, главни град Словеније. Симбол града је Љубљански змај који смо имали прилику да видимо обилазећи Змајски мост. Љубљана је 2016. године проглашена за зелену престоницу Европске уније. Обишли смо значајне знаменитости овог града и направили заједничке фотографије на Прешерновом тргу који је главни трг у центру Љубљане, именован по највећем словеначком песнику Францу Прешерну. Остаће нам у лепом сећању вожња успињачом до Љубљанског града, тврђаве са које се пружа диван поглед на цео град. Љубљана је једна од најмањих европских престоница.  Интересантна архитектура, река која протиче кроз град, дворац са кога се види цео град, Змајев мост и остале знаменитости испуниле су јаким утисцима данашњи излет.

Увече смо у хотелу угостили колеге из мариборске школе, директорку Еву, наставнике Александра и Марка, али су нам осим њих, драги гости били и бивша директорка школе госпођа Шпела Дрственшек и Никола Љешњак. Госпођи Шпели је овом приликом наш директор уручио прикладан поклон за сећање на овај сусрет. Провели смо једно дивно вече у пријатној атмосфери и лепом дружењу.

Петог дана, у петак, 20. јануара 2023. године, након доручка, кренули смо у школу да се поздравимо са колегама, а ученици још мало друже са својим вршњацима. У зборници смо сви заједно разменили искуства, средили утиске о боравку у Марибору и договорили се о наредном сусрету.

У 9 часова кренули смо за Србију. Уз краће успутне паузе, у пријатној и безбедној вожњи, стигли смо у Врчин, испред школе око 17 часова.

Наши ученици донели су из Марибора лепе утиске. Успоставили су нова пријатељства, упознали начин живота и учења својих вршњака и стекли бројна знања о Словенији. Све похвале нашим ученицима за пристојно и културно понашање све време током овог путовања, за лепо дружење са својим вршњацима из Марибора. На достојанствен начин представили су своју школу и место из кога долазе.

Хвала директору школе, господину Добрици Синђелићу, који је ученицима и члановима колектива омогућио ово незаборавно путовање. Све колеге су током боравка  показале висок ниво социјалне културе.Све активности који су биле део садржаја овог путовања реализоване су у потпуности, без икаквих проблема.

У договору са директорком ОШ „Тонета Чуфарја“, госпођом Евом Раушл, договорено је да  буду наши гости у мају месецу, у оквиру прославе нашег Дана школе. Сарадња са ОШ „Тоне Чуфар“ из Марибора траје од 2016. године и допринела је бољем упознавању ученика и наставника обе школе, начина рада, размени искустава и стварању нових пријатељстава, те ће се у том  правцу и наставити.

          Извештај написала Љиљана Кнежевић