ГЛУМА КАО САСТАВНИ ДЕО ОДРАСТАЊА И РАЗВОЈА

            У ОШ „Свети Сава“ у Врчину већ шест година постоји драмска радиноца. Од зиме 2009. год. када је први пут оджана у школи у оквиру креативне зимске радионице, па до данас, није ни престајала са радом. Радионицу воде глумице позоришта „Пан Театар“ из Београда – Оливера Викторовић Ђурашковић (управница позоришта и драмски педагог) и Тијана Јанковић (драмски педагог), као и Бојана Стевановић (проф. разредне наставе у ОШ „Свети Сава“ у Врчину и координатор радионице од њеног оснивања).

            Године рада, старих и нових полазника, и прегршт остварених успеха довољни су мотив за учвршћивање драмске уметности у нашој школи.

            У протеклих 6 година чланови радионице су учествовали на општинским и на око 10 градских такмичења у глуми, која уједно представљају и највиши ниво такмичења у глуми у држави у оквиру организације Пријатеља деце Београда – Фестивали кратких драмских форми (Меморијал „Драгослав Симић“) и Фестивали позоришних игара деце и младих.

На овим такмичењима наши ученици, наша драмска група освојила је  претходних година укупно 15 награда, било као целокупна драмска група за извођење представа или као награду за најбољу мушку или женску улогу у представама које су изводили. Скоро да и није било такмичења у току једне године а да наши ученици нису освојили награде. А некада су у оквиру једног такмичења освајали и више награда.

Тако је било и  ове године – ученица 7. разреда наше школе, Дуња Милановић, освојила је награду за улогу Иване у представи „О чему причају девојке“ која је изведена на Фестивалу позоришних играда деце и младих ове године. Тијана Јанковић је освојила награду за адаптацију текста представе. Свечана додела награда обављена је 08.06.2015. год. у Скупштини града Београда у Свечаној сали старог двора.

            Са репертоаром од око двадесет представа, освајањем групних и појединачних награда за најбоље улоге, и са преко тридесет пет наступа у протеклих шест година, можемо рећи да наша школа поседује једно мало позориште.