Изложба Актива библиотекара ГО Гроцка

У среду 16. марта 2016. године у 12 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, отварена је  групна изложба Актива библиотекара основних школа са територије општине Гроцка под називом „Библиотека – срце школе“,.

На отварању изложбе наступали су  ученици Основне музичке школе „Гроцка“, и то Тамара Симоновић и Милица Јовановић.

„Спремајући ову изложбу, намера нам је била да, у години када је затворено доста малих школских библиотека, покажемо шта се све дешава у школској библиотеци, и зашто је она центар културних дешавања у школи“, кажу школски библиотекари са територије општине Гроцка.

Територија општине Гроцка обухвата 15 разуђених насеља у којима данас живи више од 83.000 становника, а велики број деце и младих сврстава је међу најмлађе београдске општине. На територији Општине ради седам основних школа и исто толико подручних одељења, као и једна велика средња школа, од којих свака матична школа располаже опремљеном библиотеком. Док прву јавну библиотеку у Гроцкој оснива још породица Гарашанин почетком 19. века, од јавних библиотека Општина данас располаже одељењем Библиотеке града Београда, чији се огранци налазе у два од петнаест насеља општине, Гроцкој и Калуђерици. Деца на територији општине Гроцка у потрази за књигом и писаном речју усмерена су првенствено на своје школске библиотеке.