Изванредан наступ чланица вокалне етно групе ОШ „Свети Сава“ из Врчина, у Жомбољу, Румунија

 

Сада већ уобичајена путовања и развијена међународна сарадња наше школе са институцијама културе у Румунији добијају на све већем значају. Овог пута, у недељу 10. априла 2016. године чланице вокалне етно групе наступиле су у Музеју штампе у граду  Жомбољу.

Жомбољ  је мањи град у Тимишкој жупанији у западном делу Румуније, уз саму границу са Србијом.  Град  има повољан положај на раскрсници путева између Темишвара, Сегедина, Кикинде и Зрењанина, и веома је погодан за развијање пограничне сарадње. 

Град поседује и стара се о многобројним институцијама културе, а један од истакнутих мештана био је и сликар Штефан Јегер чији је  атеље добио статус музеја. Музеј ватрогасаца је још једна од знаменитости овог места које смо посетили, као и Дом културе и Дечији културни центар.

Поводом отварања изложбе, у Музеју штампе,  Венчање краља Александра и краљице Марије у румунској штампи,  предавање су зналачки и са много умешности одржали професори Кристина и Серђу Дема, а целокупан програм пратио је наступ наше етно групе, која је и овога пута освојила срца публике, и добила изузетне похвале и аплаузе. Девојчице су учествовале и у снимању телевизијске репортаже о овом догађају.

ОШ „Свети Сава” у Врчину кроз активности поменуте вокалне групе жели да оплемени своју културну делатност и да настави да се промовише као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се међународним наступима и потврђује.   

            Чланице етно певачке групе су : Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски, а групом руководи  Мила Ђачић, мастер етномузикологије.

  Захваљујемо се Музеју штампе и брачном пару Дема на позиву за учешће у оквиру ове манифестације која промовише културне и националне вредности и подстиче на што бољу регионалну сарадњу. Такође благодаримо директору наше школе  Добрици Синђелићу и господину Слободану Раицком дугогодишњем професору Музичке академије у Београду и пријатељу наше школе, на  подршци.  

 

Снежана Теофиловић

библиотекар ОШ „Свети Сава“ у Врчину


 

Skip to content