Извештај о реализацији Дечје недеље 2016. године „Нећу да бригам, хоћу да се играм“

Овогодишња Дечја недеља под називом ”Нећу да бригам, хоћу да се играм”. обележена је у нашој школи од трећег до деветог октобра низом активности. Била је то још једна прилика да се створе бољи услови за остваривање права на одмор и квалитетно слободно време, односно игру и релаксацију која одговара узрасту детета.
Као и претходних година низом квалитетних радионица, представа, такмичења и програма, обележили смо овај празник детета.
03. 10. 2016.
Oтварање Дечје недеље
Први дан ове недеље посветили смо упознавању ученика са Конвенцијом о правима детета и хуманитарној акцији Друг – другу. Деца су међусобно прикупљали и даривали једни друге поклонима које су сами осмислили, уз учешће родитељи. Циљ је развијање интерперсоналних односа међу децом , неговање емпатије, групна солидарност, хуманост као и међусобно разумевање .
04. 10. 2016.
Другог дана реализована је интерактивна радионица за родитеље и децу коју је водила Ана Матејић педагог. Интерактивна радионица била је намењена за родитеље и децу млађег узраста.Наглашена је важност игре у одрастању деце, незаменљива улога игроликих активности, драмскe игрe, игрe улога.
05. 10. 2016.
Игра је припрема детета за живот, зато смо овај дан посветили спортским међуодељењским такмичењима. Акценат ових активности је био развијање спортског духа. Циљ је развијање свести детета о здравом начину живота, интегришући и организујући вештине и способности кроз спортске активности.
06. 10. 2016.
Ово је био дан за музику. Нижи разреди су уживали у концерту који су извели полазници музичке школе. Представљени су и ученици који су освојили награде на општинском ликовном конкурсу ”Нећу да бригам хоћу да се играм”.
07. 10. 2016.
Ученици првог разреда посадили су дрво генерације у школском врту.
У Пионирском граду у оквиру Фестивала дечјег стваралаштва одржана је интерактивна радионица „Вредне руке могу све-Чаробни свет декупажа“. Деца су осликавала старе предмете декупаж техником.
Од среде 5.10. до 08.10.2016.године у просторијама ГО Гроцка, одржане су следеће радионице:
Ликовна радионица – „Уради сам“Руководиоци радионице: проф.ликовне културе Марина Митрић и Марија Ракић-Ловрић, етномузиколог
Ова радионица је обухватила повезивање знања из ликовне уметности, музике и књижевности и кроз практичан приступ жели показала полазницима како да за различите предмете у оквиру школског образовања ова стечена знања могу применити.
Музичка радионица – „Креативност, идентитет, културно памћење“.Деца и млади су имали прилику да се упуте у основне елементе српске традиционалне културе путем предавања о српском језику и његовим специфичностима, као и разним облицима српске традиционалне културе и уметности уопште – српски фолклор, са акцентом на народним обичајима, српска народна музика у ширем смислу, народно певање и народна игра
Руководилац радионице: проф.музичке културе Мила Ђачић, етномузиколог
Литерално-књижевна радионица – „Лепа реч, гвоздена врата отвара“Руководилац радионице: проф.српског језика и књижевности Јелена Лепен
Мултимедијална радионица „Од идеје до реализације“Марија Ракић, етномузиколог.
08.10.2016.године Ревијални део Гроарт фестивала
Организацију и реализацију активности Дечје недеље помогли су: Учитељи, наставници, стручни сарадници, директор школе и Удружење Пријатељи деце општине Гроцка.