ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗОВАНОЈ НАСТАВИ У ПРИРОДИ НА ДИВЧИБАРАМА У ПЕРИОДУ ОД 04.06. ДО 11.06.2020.

Годишњим планом рада ОШ „Свети Сава“ у Врчину за школску  2019/2020. годину, планирана је реализација наставе у природи.Директор школе, Добрица Синђелић се годинама труди и успева да  настава у природи као вид васпитно-образовног процеса опстаје и траје. Као најповољнија понуда за реализацију  наставе у природи изабрана је понуда туристичке агенције „Гучево Травел“ д.о.о. Лозница. Са више него приступачном ценом, били су  задовољни  Савет родитеља, Школски одбор и родитељи ученика. Плаћање је могло да се обави у 9 месечних рата.  Аранжман је  обухватао 7 (седам)пуних пансиона у дечјем одмаралишту „Стеван Филиповић“, на Дивчибарама, услуге водича, осигурање ученика, стално присуство лекара у објекту, организован програм анимације и рекреације и превоз високоподним туристичким аутобусима.

 Дивчибаре су висораван на планини Маљен, 38km јужно од Ваљева,а 107 km од Београда, на надморској висини од  996 m.То је планинско поље које се пружа од Црног врха, Паљбе, Голупца до Великог брда. Имају веома повољан географски положај. Допиру утицаји приморске климе, која се сусреће са карпатском и панонском, чиме се објашњава повишено присуство јода у ваздуху. Због оваквог положаја и присуства јода оно је од давнина познато као место које погодује лечењу болести плућа и анемије.

 Благе је климе, са просечно 239 дана без ветра и 280 дана без падавина, а зиме обилују снегом. Просечна температура лети не прелази 22°C. Пролеће почиње већ у марту, када буја природа и вегетација. Обилују богатим биљним и животињским светом, а обиље извора и текућих вода сврставају Дивчибаре у атрактивна туристичка места, која су привлачна током сва четири годишња доба.

Дечје одмаралиште „Стеван Филиповић“ има  учионице, дискотеку, амбуланту, сопствену пекару и шест терена за спортске активности. Идеалан је за извођење школе у природи.

Након обављених свих припрема, а у складу сасаПравилником о организацији и остваривању наставе у природи  у основној школи „Службени гласник  РС“, број 30 од 25.априла 2019.приступило се реализацији наставе у природи.

Будући да је дана 15.03.2020. године проглашено ванредно стање на целој територији Републике Србије због пандемија вируса Covid 19, настава се од 17.03.2020. године одвија на даљину,коришћењем  платформе Microsoft Teams – Office 365 образовне платформе,праћењем ТВ часова,(повременим коришћењем вибер група и одељењских мејлова).

Све остале ваннаставне активности реализоване су по препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја,па је и настава у природи предвиђена за термин 04.06-11.06.2020.године(требало је да се реализује у периоду 30.04.-07.05.).

Узимајући у обзир циљеве и задатке наставеу природи: обилазак културних, привредних и историјских објеката ради стицања знања, развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика, упознавање занимања људи која су карактеристична за тај крај, изграђивање естетских и културних навика, развој позитивних социјалних односа међу ученицима, а посебно здравствени развој, успећемо да унапредимо интелектуални, социјални, естетски, културни и здравствени развој наших ученика.

У периоду од 04.06. до 11.06.2020. године 106 ученика, 9 учитеља и 2 помоћна васпитача  боравило је на Дивчибарама, у дечјем одмаралишту  ,,Стеван Филиповић”. Наставу у природи  реализовала су следећа одељења:

Драгана Гајић -1/2

Љиљана Кнежевић -2/1

Радица Костадиновић-2/2

Слађана Вагић-2/4

Мирјана Јашић-3/1

Јелена Козлина-3/2

Милан Сантрач-4/1

Бојана Теофиловић-4/2

Љубинка Вагић-4/3

Помоћни васпитачи: Ана Синђелић и Вера Крантић.

Ученици су заједно са својим учитељима, у пратњи водича и доктора, испред туристичке агенције ,,Гучево травел” д.о.о. из Лознице, безбедно путовали удобним и комфорним аутобусима. Кренуло се из Врчина у 08:00часова, а на Дивчибаре  смо стигли око 11 часова. По доласку уодмаралиште, ученици су смештени у четворокреветне и петокреветне собе. Собе су биле уредне, чисте и са погледом на прелепе пределе. Учитељи су имали састанак са управницом  одмаралишта на коме су се договорили о важнним појединостима везаним за боравак у објекту. Надзор лекара био је 24 часа дневно.

Од наредног дана, па све до последњег дана боравка на Дивчибарама, ученици су заједно са својим учитељима и рекреатором обилазили све знаменитости на Дивчибарама и ближој околини, и о свакој слушали предавање.

Поподне су  учествовали у разним спортским активностима на спортским теренима поред одмаралишта, учествовали у  квизовима знања, занимљиве географије, караокама… Увече је био програм у дискотеци: маскенбал, нај фризура, музичке игре, додела диплома-  последње вече.

Активности које су у току пре поднева ученици реализовали биле су углавном пешачке туре:

-Упознавање центра Дивчибара – шетња

-Мали Голубац – шетња

-Велики Голубац – шетња

-Одлазак до Чалићког језера –шетња

-Црни врх – шетња

-Краљев сто – вожња возићем

-Одлазак до Жабљег моста – шетња

-Обилазак значајних објеката у непосредној близини – шетње

У свакој шетњи деца су сазнала много о биљном и животињском свету овог краја, дружили се и побољшавали своје здравствене капацитете.Чули су многе легенде и митове о настанку Дивчибара.

 Јак утисак на све нас оставио је одлазак у цркву Светог Пантелејмона која се налази у центру Дивчибара.Сви наши ученици, заједно са учитељима и рекреатором отпевали су Светосавску химну и учествовали у интерактивном часу посвећеном Династији Немањића.

Објекат „Стеван Флиповић“ испуњава све услове за извођење наставе у природи. Пријатно особље, коректан професионални однос који су успоставили са свима нама допринео је да се осећамо пријатније и сигурније.

Храна је била разноврсна и укусна, а деца су за сваки оброк могла да добију додатак, ако желе.

Доктор је свакоднедно пратио здравствено стање ученика, био доступан 24 часа.Цела група није имала здравствених тегоба.Свакодневне шетње и боравак на чистом ваздуху допринеле су да здравље ученика није било ни у једном тренутку угрожено.

Рекреатори центра „Стеван Филиповић“ су имали осмишљен програм у коме су сви ученици радо учествовали. Едукативно-забавни садржаји били су примерени узрасту и интересовањима ученика. Ученици су проширили своја знања о Дивчибарама и околини.На квизу, последње вечери, показали су завидан ниво знања из природе и друштва која су стекли на настави у природи.Сваки ученик добио је диплому за активност у којој је био најуспешнији.Све похвале рекреаторима који су показали стручност у раду са децом.

Сваки учитељ, својим одговорним и професионалним радом, али и бригом и пажњом према деци, допринео је да ова настава у природи буде веома успешна, а колегијаност подигне на виши ниво.

Директор школе, Добрица Синђелић, обишао је ученике и учитеље који су боравили на Дивчибарама.Његов долазак био је свима нама подршка и подстицај да све протекне како треба.Ученици су показали да имају развијене културне навике, да поштују кућни ред, да се лепо опходе према свима у објекту,о чему је Директор био обавештен од стране управнице одмаралишта.Као група која је имала прилику дапредстави нашу школу, добили смо све похвале од стрне управе одмаралишта. Сви смо показали висок степен социјалне културе.

И за крај,можемо да закључимо,да је ова настава у природи,осим што је испунила све планиране циљеве и задатке који су пре поласка предвиђени, утицала да деца не само обогате и прошире своја знања о Србији, већ је још више и  заволе.

Приоритет организације свакако је била безбедност ученика.  За време боравка у хотелу деца су била здрава, није било никаквих инцидената, нити су оштетили инвентар хотела.

 Вратили смо се кући пуни позитивних утисака и са дивним успоменама које ћемо памтити.

 У Врчин смо стигли 11.06. око 14 часова.

 

  У Врчину,                                                                                                                                                                                                                                                              Извештај сачинила

15.06.2020.                                                                                                                                                                                                                                                             Љиљана Кнежевић,

                                                                                                                                                                                                                                                                             руководилац стручног већа 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    за разредну наставу