ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗОВАНОЈ РЕКРЕАТИВНОЈ НАСТАВИ У СОКО БАЊИ

Годишњим програмом рада Основне школе „Свети Сава“ у Врчину за школску 2016/2017. годину, предвиђена је реализација наставе школе у природи за ученике од првог до четвртог разреда. Након завршеног анкетирања родитеља и обављених свих неопходних припрема приступило се реализацији.

У периоду од 11.10.2016. до 18.10.2016. године 72 ученика и 6 учитеља боравило је у Соко Бањи у хотелу ,,Бањица”. Рекреативну наставу реализовала су следећа одељења:

II-1 одељењски старешина Вера Крантић
II-3 одељењски старешина Драгана Гајић
II-4 одељењски старешина Драган Кузмановић
III-1 одељењски старешина Љиљана Кнежевић
III-3 одељењски старешина Слађана Вагић
IV-3 одељењски старешина Јелена Козлина

Ученици су заједно са својим учитељима, у пратњи водича испред туристичке агенције ,,Луксим” из Београда, безбедно путовали удобним и комфорним аутобусом. Кренуло се из Врчина у 7:30 часова, а у Соко Бању смо стигли око 12 30 часова. Имали смо две паузе за одмор и ужину. По доласку у хотел, ученици су смештени у четворокреветне и петокреветне собе. Собе су биле уредне, чисте и са погледом на прелепе пределе. Упознали смо рекреатора који им је првог дана организовао упознавање будући да су у хотелу били смештени и ученици из основне школе из Краљева. Учитељи су имали састанак са управником хотела на коме су се договорили о важнним појединостима везаним за боравак у објекту. Надзор лекара био је 24 часа дневно. Било је могућности и за инхалације за ученике којима је то потребно.

Од наредног дана, па све до последњег дана боравка у Соко Бањи, ученици су заједно са својим учитељима и рекреатором обилазили све знаменитости Соко Бање и о свакој слушали предавање. Обишли смо чесму Хајдук Вељка, Милошев конак, летњу позорницу на којој се одржава избор најбољег хармоникаша Србије, излетишта: Лептерију, Поповац, Бориће, Чуку 2, као и Андрићеву клупу и уживали у прелепим пределима овог краја. Поподне су поред наставе, ученици учествовали у разним квизовима знања, занимљиве географије, караокама… Увече је био програм у дискотеци маскенбал, нај фризура, музичке игре и додела диплома последње вече.

Ова рекреативна настава у потпуности је остварила претходно постављене циљеве и задатке, као што су:обилазак културних, привредних и историјских објеката ради стицања знања, развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика, упознавање занимања људи која су карактеристична за тај крај, изграђивање естетских и културних навика као и позитивних социјалних односа међу ученицима и наставницима.

За време боравка у хотелу деца су била здрава, није било никаквих инцидената нити су оштетили инвентар хотела. Вратили смо се кући пуни позитивних утисака и са дивним успоменама које ћемо памтити. У Врчин смо стигли у 18 часова.

Извештај сачинила Љиљана Кнежевић,
руководилац већа за разредну наставу