Једнодневна екскурзија ученика I и II разреда

 

Једнодневна екскурзија за ученике првог и другог разреда реализована је 10.05.2024. године. Релација на којој је реализована екскурзија била је: Врчин – манастир Крушедол – Музеј града Новог Сада – Петроварадинска тврђава – Сремски Карловци – Врчин, са поласком у 08:00 часова, а доласком око 18:30 часова. На екскурзију је кренуло 102 ученика, 6 наставника и 1 пратилац.

Екскурзија је изведена преко  туристичке агенције „Вања травел“ из Београда.

 

Одељењске старешине које су водиле своје ученике на екскурзију биле су:

Гордана Апостоловић    I/1, (20 ученика)

Драгана Гајић    I/2, (21 ученик, 1 пратилац)

Ана Синђелић   I/3, (18 ученика)

Љиљана Кнежевић   II/1, (12 ученика)

Радица Костадиновић   II/2, (19 ученика)

Слађана Вагић   II/3, (12 ученика)

Вођа пута ученика првог и другог разреда ОШ ,,Свети Сава” у Врчину била је ЉиљанаКнежевић, наставница разредне наставе.

Прво наше одредиште био је манастир Крушедол. Он припада Епархији сремској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Налази се на југоисточним обронцима Фрушке горе. Манастир се састоји од две целине, мушког манастира са црквом посвећеном Благовестима и женског манастира са црквом посвећеном Сретењу. Данас, манастир Крушедол је женски манастир, о њему брину монахиње, а слава манастира Крушедол је Преподобна мати Ангелина српска – 12. августа. Да би се дошло до самих манастирских конака, пролази се кроз велико  уређено травнато двориште украшено многобројним стаблима кестена, што манастиру даје посебну лепоту. Чувени манастир Крушедол био је задужбина династије рода Бранковића из XVI века. Ученици су заједно са својим учитељицама и водичима обишли манастир, запалили свеће и део времена провели купујући сувенире у манастирској у сувенирници. Сви ученици су се пристојно понашали, поштујући верске православне обичаје. По изласку из манастира направили смо заједничку фотографију за успомену.

Пут нас је даље водио до Музеја града Новог Сада, који се налази на Петроварадинској тврђави. Музеј града Новог Сада је основан 1954.године са  циљем да прикупља, заштити, презентује и интерпретира вишеслојну и мултинационалну културну баштину са простора Новог Сада и подручја која му гравитирају. Седиште музеја се налази на Петроварадинској тврђави у згради  некадашњег Арсенала. У музеју се налази око 50 хиљада предмета.  Ученицима је  био веома интересантан део који се односи на подземну Војну галерију – катакомбе, који је део једне од највећих атракција Петроварадинске тврђаве. Такође, јак утисак оставила  је интерактивна мултимедијална изложба која светској јавности представља живот и значај Милеве Марић Ајнштајн. Изложба носи назив „Милева: Ми смо стена“ . Ова уметничка изложба је јединствена и зато што је настала креативном употребом најмодернијих технологија, нових медија, 3Д анимација дигиталног звука.

У  интеракцији са кустосом музеја ученици су  показали завидни ниво знања о животу људи у прошлости.

Остатак времена био је предвиђен за обилазак Петроварадинске тврђаве. Она се налази  на десној обали Дунава у Петроварадину, на петроварадинској стени. Највећа атракција свакако је „Пијани сат“, који је већ два и по века симбол Петроварадинске тврђаве и Новог Сада. На овом сату мала казаљка показује минуте, а велика сате. Због тога је и добио назив „пијани сат“, иако врло тачно показује време. Сат датира од око 1750.године. Предиван поглед на Дунав и мост, и неколико фотографија за успомену.

После разгледања Петроварадинске тврђаве упутили смо се ка Сремским Карловцима, где је био  предвиђен ручак у ресторану „Сремски кутак“. Ресторан  је смештен у најстаријој кући у Сремским Карловцима, у центру, одмах поред Карловачке гимназије. На менију су јела домаће кухиње и деци је послужен укусан ручак. За време ручка ученици су се понашали пристојно, поштујући бонтон који важи у ресторану. Добили су и похвале од љубазног особља ресторана.

После ручка било је време предвиђено за обилазак  знаменитих објеката у Сремским Карловцима.  Сремски Карловци су сачували известан број важних грађевина из 18. века, као што су: Саборна црква Светог Николе,  Зграда Патријаршије направљена у стилу мешавине барокне и неоренесансне архитектуре, Карловачка гимназија, изграђена крајем 18. века која поседује богату библиотеку са око 18 хиљада књига. Ово је најстарија школска библиотека у Србији. Затим смо обишли Православну богословију, такође из 18. века. Фонтана Четири лава из 1799.године саграђена је да би обележила изградњу првог система канализације у граду. Ученици су у сваком од наведених објеката имали предавање локалних водича и пажљиво слушали. Мношво садржаја, лепо дружење, пријатан дан за обилазак, али и за мали предах пред повратак кући. Део времена деца су провела у заједничким играма, дружењу, куповини сувенира. Све време током извођења екскурзије безбедност ученика била је приоритет. Сваки одељењски старешина својим професионалним радом допринео је да све протекне у најбољем реду. Сви планирани садржаји су и остварени. Ученици су својим лепим и културним понашањем били најбољи представници своје школе и места одакле долазе. У аутобусу су водили рачуна о хигијени простора. У заједничким играма у природном окружењу није било ниједног инцидента. Екскурзије су неизоставни део детињства и здравог одрастања. Лепо дружење било је присутно и код наставника. Свима нама, иако смо много пута већ били на истом овом месту, ова екскурзија донела је нове садржаје, а стара сећања освежила.

Полазак кући био је планиран за 17:00 часова, када смо кренули према Врчину. У Врчин смо стигли око 18:15 часова. Вожња је била удобна и пријатна, а наравно и безбедна. Циљ и задаци екскурзије који су били планирани пре поласка, у потпуности су реализовани. Остварени су сви садржаји који су везани за део програма наставе и учења и саставни су део Годишњег програма рада ОШ ,,Свети Сава”, за школску 2023/24. годину.

Хвала свим ученицима   који су учествовали у овој екскурзији, њиховим родитељима на указаном поверењу, директору који нам је омогућио извођење ове лепе и садржајне екскурзије, пријатном особљу представника туристичке агенције „Вања травел“ из Београда, и наравно, колегама наше школе који су и овај пут показали стручност професије којом се баве, колегијалност и социјалну културу.

 

У Врчину,                                                                                                             Извештај сачинила

13.05.2024. године                                                                                         Љиљана  Кнежевић, вођа пута