Када родитељи држе час …

 

„Чистоћа је пола здравља“ рекао је Ј. Ј. Змај, училе су генерације годинама уназад. У јеку актуелне пандемије хигијена је добила на значају, јер се правилно и учестало одржавање хигијене показало као одлична заштита од болести. „Хигијенске навике ученика и здрава исхрана“ је само једна од тема о којима се говори у нашој школи. О овој теми, свакако, ученицима може више рећи дечији лекар, зато је др Наташа Кнежевић, мама наше ученице 1/1 разреда Емине, одржала по један час за све ученике 1 – 4. разреда 8. 4. 2022. године  у свечаној сали наше школе и одговарала на питања млађим школарцима.

Сазнали смо пуно о томе шта је здравље, разговарали о здравом начину живота, бављењу спортом, очувању здравља, здравој храни, правилној исхрани, здравој ужини,  значају доручка у исхрани деце, одржавању хигијене, а посебно је наглашена важност редовних оброка и школске ужине.

На овим  часовима ученици су добили савете за правилну исхрану и зашто је важна физичка активност и научили су да РЕДОВНА ИСХРАНА и РАЗНОВРСНА И ЗДРАВА ХРАНА доводе до ДОБРОГ ЗДРАВЉА.

Као што  уче да брину о околини, ученици воде рачуна о сопственом здрављу. Посвећеност здравом начину живота, а пре свега исхрани, представља један од основа живота у нашој школи.

Ученици су са пажњом слушали излагање др Наташе Кнежевић, додатно се информисали и усвојили битне информације о заштити свог здравља и значају здраве исхране. Посебно им се допала презентација, као и практичан рад где су могли да виде како да помогну својим вршњацима ако им крене крв из носа или падну у несвест, као и како да помогну детету које има епилепсију.

Лепо је знати и чиме се баве наши родитељи, сусретати се са њиховим различитим занимањима, а можда неког и посетити на послу или са њима заједно учествовати у некој од нових радионица у нашој школи. Активност је реализована у оквиру школског Еразмус пројекта „Живи здраво, храни се здраво“. Родитељи ову тему сматрају важном и дају подршку овом пројекту.

Кроз иновативан и технолошки савремен приступ, стварамо мрежу која повезује родитеље, ученике и наставнике. Да наша деца буду срећна и здрава!