„МАЛИ ФИЛМ” у ОШ „Свети Сава“ у Врчину

МАЛИ ФИЛМ је едукативни програм за децу и младе, намењен узрасту од 5 до 14 година, који за циљ има популаризацију филмске уметности код најмлађе публике. Извођење радионица је подржано од стране Министарства културе Републике Србије и Града Београда, а спроводи се у сарадњи са  Филмским центром Србије.

Идеја „Малог филма” је да код деце пробуди креативност и радозналост, а пре свега да створи предуслов за критички однос према ономе што се конзумира. Практичне вежбе у којима деца самостално долазе до закључака су најбољи пут ка томе да она усвоје и накнадно примене стечено знање, док их наменски осмишљене игре подстичу на активно учешће у стварању нечега о чему знају само из положаја гледаоца.

Кроз интерактивне радионице, које резултирају кратким анимираним или играним филмовима чији су аутори управо учесници, овај програм децу “увлачи“ у свет покретних слика. Пролазећи кроз поједностављене процесе којима се баве и филмски радници, деца су у стању да боље разумеју филмску уметност и, надамо се, развијају љубав према њој.

Кроз овај програм прошло је до сад око 500 деце широм Србије, а наша школа је уз велико ангажовање и подршку директора Добрице Синђелића,  једина школа на нашој општини укључена у реализацију овог пројекта. Радионице су реализоване 12. и 13. новембра 2015. године.

 Водитељи радионица су Маша Сеничић и Сара Сантини, а координатор за нашу школу била је Снежана Теофиловић.