Међународни дан мира – 21. септембар

Међународни дан мира („Дан мира“) пружа могућност за појединце, организације и народе да учине нешто за мир на тај заједнички датум. Ово је покренуто од стране Уједињених нација резолуцијом која је донета у 1981 која се подударила са отварањем Генералне скупштине. Први дан мира обележен је у септембру 1982.

Генерална скупштина је 2002. званично прогласила 21. Септембар као стални датум за Међународни дан мира.

Креирањем Међународног дана мира, УН су показале своју посвећеност миру у свету и позвале су целокупно човечанство да сарађује на остваривању тог циља. Током расправе о Резолуцији УН којом је успостављен Међународни дан мира, предложено је да:

„Дан мира треба посветити јачању идеала мира унутар и међу свим народима и људима … овај дан ће послужити као подсетник свим народима да је наша организација, са свим својим ограничењима, живи инструмент у служби мира и треба да служи свима нама у оквиру организације као звоно које непрекидно звони подсећајући нас да је мир наша стална обавеза, и да је та обевеза изнад свих интереса или разлике било које врсте.“

Од свог оснивања, Дан мира је обележио лични и планетарни напредак ка миру. Акција је нарасла толико да милиони људи у свим деловима света сваке године организују догађаје којима обележавају Дан мира. Догађаји су разнолики, од приватног дружења до јавних концерата и форума где учествују стотине хиљада људи.

Свако, било где може а слави дан мира. То може бити једноставно као паљење свећа у подне, или медитирање у тишини. Можете да укључити све своје сараднике, организацију, заједницу или владу у велики догађај. Утицај више милиона људи у свим деловима света, који долазе заједно за један дан мира, је огроман.

Међународни Дан мира је такође Дан примирја – лични или политички. Искористите ову прилику да унесете мир у сопствене односе као и да утичете на веће конфликте нашег времена. Замислите шта би цео дан примирја значио човечанству

Том резолуцијом су све земље и народи, људи свих узраста и из свих друштвених слојева, позвани да славе мир и дају свој допринос да мир завлада светом.

Универзална порука Међународног дана мира гласи – „Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља“, а све земље и народи позвани су резолуцијом да славе мир и дају допринос да он овлада светом.

Звук звона и минут ћутања тачно у подне постали су већ традиција у згради УН у Њујорку. Звоно мира је 1954. године УН поклонило Удружење УН из Јапана, а изливено је од новчића које су скупила деца из 60 земаља.