Наступ етно певачке групе Основне школе „Свети Сава“ из Врчина на међународној манифестацији „Трагом Доситеја“ у Српском Семартону, Румунија

На позив  Савеза Срба у Румунији МО Српски Семартон и КУД – а „Круна“ имали смо част да учествујемо на међународној манифестацији „Трагом Доситеја“.  Певачка група наше школе  наступила је на једној од четири локације на којима се ова манифестација одржава, у Српском Семартону 13. септембра 2014.г.  Међународна сарадња наше школе са релевантним институцијама српске мањине у Румунији започета  је 2010.  и успешно се реализује сваке године.

Вокална група ОШ „Свети Сава” у Врчину, основана је 2011. године у оквиру секције за традиционално народно певање. Основни циљ  је упознавање и рад на очувању српске националне и  културне баштине, едукација младих,  јавно представљање  и  стицање нових искустава како би управо млади људи постали најбољи представници правих традиционалних вредности. На креативно – едукативан начин чланови етно групе уче о традицији на којој почивају и истовремено постају њени чувари.

ОШ „Свети Сава” у Врчину кроз активности поменуте групе жели да оплемени своју културну делатност и да настави да се промовише као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се међународним наступима и потврђује.

Захваљујемо  се  председнику Савеза Срба у Румунији  господину Огњану Крстићу,  потпредседнику  МО Српски Семартон господину Предрагу Мирјанићу,  госпођи Весни Струца – Чолаковић, уметничком руководиоцу КУД – а „Круна“ који је и овом приликом својим наступом показао и доказао да је траг Доситеја коренито усађен у живот села његовог  детињства.

            Чланице етно певачке групе су : Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски, а подршку нам је пружио и вероучитељ Душан Петровић.

 Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије. У  ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од 2011. године  као професор музичке културе .