Oj, Карловци, место моје драго…

ЈЕДНОДНЕВНA ЕКСКУРЗИЈA УЧЕНИКА 1. и 2. РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“, ВРЧИН

Школским планом и програмом предвиђена је једнодневна екскурзија са путним правцем Врчин – манастир Крушедол – Природњачки музеј – Петроварадин – Сремски Карловци – Врчин, 03.10.2018. године, са поласком у 08:00 часова, а доласком око 19:00 часова.

Манастир Крушедол: Долазак у чувени манастир Крушедол, Задужбину династије рода Бранковића из XVI века. Обилазак манастира који је у време Турака био расадник српске културе, образовања и православља. Одлазак до Природњачког музеја.

Природњачки музеј је једна од најстаријих српских националних установа. У Србији је једини музеј такве врсте, а по богатству и разноврсности примерака, постигнутим резултатима у области музеологије и науке један је од водећих природњачких музеја у југоисточној Европи. Званично је основан 1895. године, као посебан музеј српске земље. Одлазак до Петроварадина.

Петроварадин: Налази се на десној обали Дунава, настало уз истоимену тврђаву, које са Мајуром, као и Сремском Каменицом, Лединцима и Буковцем чини једну градску општину у саставу Новог Сада. Кроз насеље пролазе међународни пут и железничка пруга, који повезују средњу са југоисточном Европом, а туда иду и путеви од транзитног значаја Нови Сад — Рума и Нови Сад — Беочин — Илок.

Потом смо се упутили ка ресторану. Ручак који су нам поуслужили био је веома укусан и обиман. Одлазак ка Сремским Карловцима.

Сремски Карловци: Долазак у Сремске Карловце и кратак предах у амбијентално очуваном центру градића, на Тргу Бранка Радичевића, крај барокне чесме Четири лава. Обилазак Саборне цркве, Патријаршије, Гимназије…

По завршеном обиласку знаменитости, направили смо веома пријатну шетњу.

Након свега упутили смо се назад ка Врчину.

Екскурзија је успешно реализована. Остварени су сви планирани садржаји, циљеви и задаци.

вођа пута, Љиљана Кнежевић, професор разредне наставе