Посета 60. Међународном београдском Сајму књига

 Ученици наше школе посетили су 60. Међународни београдски Сајам књига, 29.10.2015. године, у пратњи библиотекара Снежане Теофиловић и професора српског језика Марије Старчевић. Посета је била организована за чланове новинарске, радијске, литерарне и библиотечке секције, као и за све љубитеље књиге.

Међународни београдски Сајам књига ове године се одржава од 25. октобра до 1. новембра. Почасни гост је Руска Федерација, а овогодишњи слоган: „Шта би било да није било“. Ова културна манифестација Србију ставља на културну мапу Европе, јер окупља издаваче, књижевнике, писце и љубитеље књиге из земље и света.

Београдски сајам књига представио је савремене светске и домаће издавачке продукције и писце, покренуо актуелна књижевна и друштвена питања. Више од 450 излагача из Србије и иностранства приказало је своју продукцију у халама 1, 1А, 2А, 2Ц и 4.

На свом штанду, на почасном месту у хали 2А, Русија је представитла своје богато културно и књижевно наслеђе и издавачку продукцију, кроз промоције и сајамске програме, учешћем познатих аутора, преводилаца, издавача, дистрибутера, изложбама и организацијом посебног „округлог стола” о преводилаштву. Осим Руске Федерације, представили су се и излагачи из: Француске, БиХ, Ирана, Црне Горе, Републике Српске, Јапана, Белорусије, Хрватске, Велике Британије, Шпаније, Немачке, Италије, Кине, Бразила, Анголе, Индије и, први пут, Румуније и Азербејџана. 

Школски дан на 60. Међународном београдском сајму књига био је четвртак 29. октобар 2015. Овај сајамски дан посвећен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Тим поводом издавачи су припремили посебан садржајан програм намењен деци и младима и њиховим учитељима и предавачима.

Наши мали новинари су погледали изложбу новинске карикатуре  и изложбу историје српског новинарства, о чему ћете више сазнати у новом броју школског часописа „Ђачки хоризонти“. Међу бројним садржајима које су организатори представили, посебну пажњу наших ученика привукао је пројекат Жива библиотека, отворен у оквиру Сајма образовања „Звонце“. Овај пројекат је намењен рушењу предрасуда и неговању разумевања, толеранције и емпатије. Посетиоци Сајма књига и Сајма образовања четврту годину за редом имају прилику да лично упознају своје стереотипе и да, након што прочитају једну такву књигу, промене став према припадницима стигматизованих друштвених група. Ученици су имали прилику да разговарају са људима који су по нечему различити, да завире у њихов свет и чују њихова искуства.

Посетили смо  Фестивал стваралаштва младих аутора, на коме су представљена дела из ликовне, музичке, сценске и филмске уметности која за тему имају књигу, а чији су ствараоци млађи од 30 година, као и Фестивал словенске књиге и Фестивал илустрације дечје књиге и књига за децу „Бибијана” из Братиславе са изложбом „20 најлепших књига из Словачке 2014”.

У оквиру акције Скупштине града Београда „Негујмо српски језик” за посетиоце је организован квиз, у ком смо учествовали са доста успеха.

Обишли смо штандове издавача, прегледали најновије наслове, купили занимљиве књиге, сазнали нешто ново и, што је најважније, уживали у дружењу.

 

 

Skip to content