ЕКОЛОШКИ  РЕПОРТЕРИ

Вредимо онолико колико бринемо о окружењу је мото наше куће, свих чланова Основне школе „Свети Сава“ из Врчина. Многобројне пројектне активности за циљ имају  подизање свести и знања о одрживом развоју, а затим и ангажовање свих ресурса школе како би се покренуо процес еколошке одговорности, како код ученика, тако и код наставног особља. Основни приступ овог концепта васпитно-образовног рада је систематско деловање у школи као целини, повезивањем садржаја у настави са целокупним животом и радом школе како би учење за живот младих формирало еколошки пожељно понашање као трајну вредност. Све ово подстакло нас је да направимо ЕКОЛОШКУ РЕПОРТАЖУ.

Основна школа „Свети Сава“ у Врчину, на иницијативу директора Добрице Синђелића и наставнице хемије Милице Максимовић, изабрана је од стране комуналног  предузећа  „Еко Гроцка“, као прва школа којој су додељене рециклажне канте. Канте су у више боја, а свака боја означава шта у њих треба да се убаци. Тако да се од почетка школске године у плаве канте убацују пластика и лименке, у жуте – папир и картон, у црвене – биолошки отпад и храна, док се у зелене канте убацује сав остали комунални отпад.

Осим што делујемо локално ми своја знања ширимо и даље. „Чувари природе“  – ученици петих и шестих разреда често обилазе и сређују делове Врчина, а трагови које остављају су сортиране сакупљене сировине и поучни транспаренти које сами осмишљавају и праве.

Маша Вукас и Дејана Јашић ученице 8/3 разреда и „Чувари природе“ под руководством наставнице хемије Милице Максимовић и наставнице биологије Јелене Вукчевић,  осмислиле су и реализовале многобројне еколошке активности и направиле снимке, а генијални Илија Радовановић, ученик 7/3 разреда је све појединачне снимке и пратећи текст, спојио у видео запис –  школски еколошки филм.

Ова репортажа има бројне импликације за будуће активности о којима ћемо писати.

 

 

 

Skip to content