Радионица „Празнична трпеза“

 

Школа је место сусрета различитих култура и језика и у њој се усвајају обрасци интеркултуралног односа. Припремање оброка за децу која имају специфичне потребе у исхрани, из верских разлога, била је једна од тема у оквиру радионице: „Празнична трпеза“ за потребе пројекта „Учимо сви заједно“. Искористили смо ту могућност тако што су ученици који су друге вероисповести  уживали у улози амбасадора своје културе, упознајући своје другове са обичајима, традицијом и исхраном за време празника. Од припреме јела и приче о прослави празника у њиховим домовима  су  прилике за откривањем и уживањем у разликама међу културама. Ова деца су сјајан начин да остала деца и деца која имају потребу за додатном подршком упознају другу културу, обичаје, вредности. Резултат оваквог схватања било би очување сопствене културе, културног наслеђа и упознавање нове културе.

У наставку, у оквиру рдионице, на ЧОС-у и Веронауци 27. и 28.12.2022. године такође је вођен разговор о предстојећим празницима и трпези коју припремамо за те прилике.Ученици су говорили о припреми хране у својој породици за Божић и Бадњи дан када сви постимо.

Вероучитељ  Душан Петровић причао је о храни која се користи за Бадњи дан, о њеном значењу са верске и здравствене стране. Деца су добила задатак да код куће са мамама и татама направе посни јеловник који ће поштовати током поста. Ове активности су добра прилика да се ангажују информална знања ученика стечена у породици: како изгледа јеловник, како се припрема која храна, традиционлани рецепти или начин њиховог коришћења и слично.

На крају радионице сви заједно погледали смо видео на коме је бака ученице I2, Иве Којић, заједно са њом, правила чесницу. Много смо научили на овој радионици и добили жељу да постимо.

                                     Тим у оквиру пројекта „Учимо сви заједно“

Гордана Апостоловић

Радица Костадиновић

Јелена Козлина

Мирјана Јашић

 

Skip to content