„Снови нису далеко“ – родитељ предавач

 

Сагледавајући потребе ученика за разноврсним сферама живота, а у циљу њиховог што квалитетнијег одрастања и боравка у школи, користимо прилику да родитељи ученика у оквиру својих стручности буду сарадници школе као предавачи.

У понедељак 05.12.2022. године, наш познати глумац, Слободан Ћустић, отац ученице 3/2 одељења Зарије Ћустић, одржао је ученицима час о глуми.

Ученици су имитирали учитељицу и другаре у различитим ситуацијама, радили концетрацијске и вежбе правилног дисања и говора, представљали говором тела и изразом лица осећања у различитим ситуацијама – осећање радости, туге, бола, љутње, изненађења и разочарења.

Друга половина часа била је резервисана за постављање питања ученика. Чули су од Слободана и научили: у чему је разлика између имитације и глуме, када је пожелео да се бави глумом, у чему је разлика између позоришне представе и серије или филма, шта се дешава када није задовољан својом глумом, колико је времена потребно да се науче текстови различите дужине, како се превазилазе проблеми када на пробама нешто не иде како треба, шта га радује док глуми и зашто је глума лепа, шта ради када је уморан а мора да глуми, итд. Сазнали су и да је за наступ потребно да глумци буду у одличној психо-физичкој кондицији, посебно за позоришне представе, да би били физички и ментално у стању да глуме – да спавају на време и довољно, да имају уравнотежену и квалитетну исхрану. Ово сазнање јепосебно зачудило дечаке јер нису очекивали да и глумци морају да имају „спортску“ дисциплинованост.

Школа ће наставити овакав вид сарадње са родитељима јер је препознала, као и родитељи, добробит ове активности за васпитно-образовни развој ученика.

На крају часа господин Слободан је рекао: „Тврдим да су ученици дивни, лепо се понашају, непосредни су, и желим да дођем још једном“.

 

Одељењски старешина 3/2 одељења

учитељица Бојана Теофиловић