Спортски дан на Ади Циганлији – у природи је спас

 

Годишњим планом рада Основне школе“Свети Сава“ у Врчину за школску 2022/23.год. предвиђени су разноврсни едукативни садржаји које ученици могу да реализују ван учионице: излети, екскурзије, посете музеју, позоришту, биоскопу, зоо врту, заштићеном природном станишту и многе друге.

Ученици од првог до четвртог разреда реализовали су спортско- забавни дан на Ади Циганлији, 24.05.2023.године у организацији „Беоарс БМ“ из Београда.

Програм анимације и активности деце у природи је сачињен са катедром за рекреацију Факултета физичке културе која пружа потребну кадровску и организациону помоћ за реализацију ових активности.

Сваке године, 24. мај се од 1999.године  обележава као Европски дан паркова, а у Србији од 2001.године. Ученици наше школе су се, боравком на Ади Циганлији, приближили природи и проширили свест  о значају природних лепота, указујући на важност очувања и одрживог развоја тих места. Повезаност са природом, земљом и околином је од изузетног значаја за правилно одрастање.

Ученици су реализовали спортско-забавни програм са богатим садржајем: учествовали су у спортским активностима са спортским аниматорима на теренима Аде Циганлије, посетили су Парк науке који се простире на 200 метара квадратних и у коме се налази шест научно-популарних експоната. Деца су имала прилику да се упознају са појединим феноменима из астрономије, географије, биологије, хемије, а пре свега, да се играју. У овом парку видели су „звучно огледало“, експонат „човек-сат“, „камена музика“. Најлепши део била  је вожња возићем у трајању од 45 минута која им је, осим великог задовољства, пружила прилику да обиђу целу Аду Циганлију.

Дан је протекао у лепом дружењу, спорским активностима, шетњи, вожњи, активностима које само природа нуди, и тиме допринео равијању друштвених и социјалних вештина ученика.

 

                                                                 Љиљана Кнежевић,

наставник разредне наставе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content