ТЕОДОРА  ТИМОТИЋ на манифестацији „Месец франкофонијеˮ

Поводом одржавања манифестације „Месец франкофонијеˮ, у оквиру четвртог музичког циклуса „Суботом у 6ˮ, Народна библиотека Србије и Мастер арт академија организовале су концерт под насловом „Cendre de Luneˮ. На програму су се нашла дела од импресионизма до синт-попа, франкофоне музике настале од краја 19. до краја 20. века.

У првом делу концерта изведена је музика из класичног опуса. Концерт су отвориле клавирске композиције Клод Дебисија и Мориса Равела. Након тога Аратос трио извео је „Свитуˮ Даријуса Мијоа, представника авангардне групе Шесторка.
На избор програма утицала је и чињеница да се током 2016. године широм света обележава 150. годишњица рођења француског композитора Ерика Сатија. Piano-guitar trio извео је једну од најпознатијих композиција „Gnossienne No. 1ˮ у аранжману Марије Ристић. 
У другом делу програма наступио је оркестар Мастер арт академци изводећи популарну музику 20. века.
Светски евергрин, „Comme d’habitude“ компоновао је и извео Клод Франсоа 1967. године. Након великог успеха у Европи, Пол Енка је за Френк Синатру расписао текст за енглеску верзију песме под насловом „My Way“.
Поводом 25. годишњице смрти Серж Генсбура, једног од највећих француских композитора друге половине 20. века који је светску славу стекао 1967. године са песмом „Je t’aime… moi non plus“, оркестар је у савременијем поп аранжману извео велики хит „Comment te dire adieu“.
На самом крају концерта оркестар је извео „Désenchantéе“ једне од највећих звезда франкофоне поп музике Милен Фармер. Поводом извођења и то управо на 25. годишњицу објавивања једног од њених највећих хитова, издавачка кућа Universal Music France поклонила је Народној библиотеци Србије сва аудио издања Милен Фармер која ће ускоро бити доступна нашим корисницима.
Оркестар Мастер арт академци основан је 2015. године у оквиру уметничког удружења Mастер арт академија које окупља младе и талентоване музичаре, добитнике вишеструких признања на домаћим и међународним такмичењима, као и њихове професоре. Оркестар припремају и воде професори виолине Ana Veskov и Miodrag Bogic, док посебну карику у саставу чини и познати рок, блуз и соул гитариста Александар Саша Главичић. Осим на извођењу дела класичне литературе, оркестар Мастер арт академци ставља нарочити акценат на свирању сопствених аранжмана популарних композиција из разних музичких жанрова. Аутор аранжмана и диригент је Никола Вукановић, аутор и уредник циклуса „Суботом у 6ˮ Народне библиотеке Србије.
Фото: Бојан Јовановић 

На овој манифестацији учествовала је ученица 6/1 разреда наше школе, Теодора Тимотић