Посета ученика Израела нашој школи,
у оквиру пројекта
The Equalizer”

У петак 4. маја 2018. године пригодном свечаношћу дочекали смо госте из Израела, ученике и наставнике менторе који учествују у  „The Equalizer” пројекту.

Наше Данашње дружење настало је као резултат рада на  „The Equalizer”  пројекту, који је настао пре девет година у Израелу и до данас обухвата ученике из 220 школа. Енглеска реч equal занчи једнак, а „The Equalizer” пројекат нас управо спаја у изграђивању односа равноправности и припадности.

„The Equalizer” пројекат у Србији се реализује под покровитељством Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта уз подршку ОЕБСа и Амбасаде Израела у Србији, а под називом „До успеха заједно!“

Основне школе које учествују у овом пројекту су  окупљене око заједничког циља да се кроз спортске и образовне активности креира средина у којој се негује поштовање и разумевање, свест о значају учења и здравих животних стилова и да се на тај начин превенира насиље и расизам.

Свечани програм дочека смо почели химном наше школе, уз пројекцију филма о школи, а затим се присутнима обратио директор наше школе Добрица Синђелић, пожелевши топлу добродошлицу и пријатан боравак у Србији гостима из Израела. Руководилац „The Equalizer” пројекта у Израелу Лиран Гераси, захвалио се на топлим речима добродошлице и још једном нагласио значај постојања оваквог пројекта и успостављене сарадње.

У наставку програма чули смо нумере „Жалба“, „Нек свуд љубав сја“, „Девојко мала“  и „Хајде да се дружимо“ у извођењу хора ученика 5-8. разреда и хора ученика 2.2  разреда, а под руководством наставнице музичке културе Иве Ивовић и учитељице 2.2 разреда Бојане Теофиловић

Програм је на српском и енглеском језику водила ученица 8/3 разреда наше школе Сташа Мишковић

По завршетку приредбе предметни наставници представили су у кратким сегментима наставу биологије, географије, хемије, математике, технике и технологије, музичке културе,  обиласком учионица и кабинета  током петог и шестог часа, а затим су сви ученици, учесници пројекта имали заједничку  „Радионицу пријатељства“ на којој су разменили поруке пријатељства и направили пано-постере.  Радионицу је осмислила и радионицом руководила школски педагог Ана Матејић, координатор пројекта за нашу школу.

Традиционално српско гостопримство  употпунили смо и слатким послужењем воћним питама, штрудлама и крофнама којима смо одушевили и ученике и њихове менторе, након чега смо дружење овековечили заједничком фотографијом испред школе

Посетили смо и наше издвојено одељење  „Доња Мала“ , представили ученике, учитељице, терене, летњиковац  и одељењске вртове.  На „Шупљој  Стени“ смо направили кратку паузу за одмор у парку и  спортско дружење на терену, а затим кренули пут Авале где смо обишли Споменик Незнаном јунаку и Авалски торањ.

Креативно испуњен дан кратко траје, па смо се разишли жељно ишчекујући нови дан са новим дружењима.

Пројекат у нашој школи реализују наставници физичког васпитања Милан Јерковић и Александра Бојанић. Сарадник за посету Авалском торњу наст.разредне наставе Милан Сантрач.

Сарадник преводилац 4. 5. 2018 наставница енглеског језика Милена Петровић

Организатор директор школе Добрица Синђелић, координатор школска библиотекарка Снежана Теофиловић

Текст и фотографије
Снежана Теофиловић
библиотекар ОШ „Свети Сава“