„У школи се учи и како пријатељ бити“

Ученици наше школе учествовали су у пројекту „Дечји и омладински ИКТ Филм Фест“.

Према пропозицијама било је потребно да ученици осмисле сценарио и сниме документарни или играни филм на тему „Пријатељство“, у максималном трајању до пет минута.
Такође је расподела улога и свих задужења била поверена ученицима: сценарио Јулијана Перић, редитељ Маша Миловановић, монтажер Наталија Теофиловић,  глумци: Маша Миловановић, Софија Маринковић, Тијана Трајковић, Јулијана Перић, Анђела Радовановић, Јована Анђелковић и Лука Тијанић.

Филм „У школи се учи и како пријатељ бити“  говори о девојчици Марији која је сиромашна, запостављена и у школи и у породици. Никада није имала другарице, сви су је одбацивали јер је скромно обучена и стидљива, због тога је морала да промени чак и школу. У новој школи наилази на исти отпор својих вршњака. Покушава да им се приближи, али је грубо одбацују. На степеништу је чак две осмакиње гурају и називају је јадницом. Њене другарице из одељења схватају да су претерале и одлучују да је потраже. Разговарају са њом и сазнају њену тужну животну причу – родитељи јој се разводе јер отац има другу жену, мајка је у депресији, пије, њу терају да кува и чисти, немају новца, па често трпи гладна. Девојчице мењају своје понашање према њој, одлучују да је приме у своје друштво и чине све што је у њиховој моћи да јој помогну (доносе јој свеске, мајице, панталоне), једна од њих је позива на свој рођендан и предлаже јој да седе заједно у клупи. Након тога се главној јунакињи мења живот, удвара јој се друг из одељења, али она одбија његов позив да оду на сладолед јер је обећала другарицама да ће се видети са њима после школе. Схвата да је пријатељство важније од свега.  Филм се завршава сценом у којој се Марија са својим новим другарицама дружи на одмору, шале се и смеју, Марија је срећна и испуњена, живот добија поново смисао и пуноћу.

Уз  неизмерну подршку директора наше школе Добрице Синђелића, у организацији и реализацији пројекта ученицима су помогле: наставница српског језика Слађана Вагић, руководилац драмске радионице Тијана Јанковић и школска библиотекарка Снежана Теофиловић.

Пројекат је доступан и видљив свакодневно путем YouTube канала – ИКТ ФилмФест