Ученици наше школе посетили ЗОО врт и Калемегдан

 

Годишњим планом рада  Основне школе „ Свети Сава “ у  Врчину за школску 2023/24.год. предвиђени су разноврсни едукативни садржаји које ученици могу да реализују ван учионице – посете позоришту, биоскопу, излети, екскурзије, полудневни излети, посете музеју, зоо врту, заштићеном природном станишту и многе друге.

Путујућа учионица пружа могућност обилазака знаменитости и занимљивости Београда. Ученици од првог до четвртог разреда наше школе, тачније 168 ученика заједно са својим учитељима реализовали су образовне, забавне , васпитне и спортске садржаје у облику полудневног излета.

Дана, 07.06.2024.године ученици су у 8:30 часова кренули пут Београда, у посету Калемегдану и ЗОО врту, у организацији „Беоарса“, Београд.

Прва тачка пута била је посета ЗОО врту. Београдски зоолошки врт познат и као Врт добре наде, је градски зоолошки врт, који се налази у оквиру Београдске тврђаве, тачније на простору Малог Калемегдана.Основан је 12. јула 1936. године и то је најстарији и највећи зоолошки врт у Србији.. Убрзо по отварању  постао je једно од најомиљенијих места на које су Београђани долазили и данас је једна од најпосећенијих атракција у Београду. Када је формиран, Зоолошки врт је заузимао простор нешто већи од три и по хектара, да би, врло брзо, био проширен на седам. Иако заузима површину од свега седам хектара, врт поседује изузетно велики и квалитетан животињски фонд. Чини га преко 2000 примерака, којима је заступљено око 300 животињских врста.

Заједно са ученицима уживали смо обилазећи животињске врсте.Богатство фауне које поседује ЗОО врт остаће свима у незаборавном сећању. Уживо смо се сусрели са животињама које можемо видети само на ТВ екрану. Имали смо прилику да видимо угрожене врсте , које данас, услед нарушених екосистема, вероватно не би ни преживеле у својим природним стаништима.

После ЗОО врта, ученици су обишли знаменитости на Калемегдану:  споменик Победника, спољни део Војног музеја са експонатима топова, тенкова и другог војног арсенала, Карађорђеву капију, Дефтердарову капију. Комплекс Београдске тврђаве и парка Калемегдан простиру се на преко 60 хектара и обухватају објекте, археолошка налазишта  и културно-историјске споменике од непроцењивог значаја.Стратешки повољан положај гребена смештеног на ушћу Саве у Дунав, који доминира околином, искоришћен је за настањивање још од праисторијских времена, тако да је прво насеље основано током неолита.Заједно, Београдска тврђава и Калемегдански парк, представљају споменик културе од изузетног значаја, место одржавања многобројних спортских, културних и уметничких манифестација, место забаве и разоноде.

Након фотографисања и малог предаха, уследиле су спортске игре са аниматорима. Посебно су им биле занимљиве спортске активности у којима је учествовао велики број ученика.

Повратак ученика био је око 14 часова. Сви смо се вратили пуни позитивних утисака, јер смо данас на едукативно – забаван начин сазнали много о Београду, уживали и научили доста о флори и фауни ЗОО врта, дружили се, играли се у парку,и видео игрице заменили разноврсним спортским играма. Учили смо на очигледним примерима у природном окружењу. Сви наставници и велики број ангажованих аниматора и рекреатора  бринули су о безбедности ученика, па је све протекло без икаквих проблема.

Свима нама ова путујућа учионица била је још један изазов који је испунио сва наша очекивања. Хвала свим колегама на лепом  заједничком дружењу и на сарадњи. Хвала Директору на целокупмој организацији полудневног излета. За време трајања излета био је у контакту са наставницима. Безбедност ученика ниједног тренутка није била угрожена. Сви ученици су својим пристојним понашањем и овог пута представили своју школу на леп и културан начин.

Трудићемо се да  и у наредном периоду организујемо још неки интегрисани  дан и наставу остваримо користећи амбијентално учење.

 

 

 

 

 

Skip to content