UNICEF: Skoro polovina dece u školama u Srbiji izložena nasilju

Skoro polovina đaka u školama u Srbiji bila je izložena nasilju, a jedan od tri učenika bio je žrtva nastavničkog nasilja, izjavio je danas direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo.

U Vladi Srbije danas su uručena priznanja najuspešnijim školama učesnicama UNICEF-ovog programa „Škola bez nasilja“, a 22 nove škole pridružile su se projektu.

Unicef
– Srbija treba da radi na prevenciji nasilja u školama – kazao je Sen-Lo, ali je i pohvalio škole koje su postigle napredak i postale svesne tog problema.

Kao problem on je istakao to što u Srbiji i dalje oko 37 odsto roditelja primenjuje fizičko kažnjavanje kao vaspitnu meru.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović istakao je da su škole u kojima se primenjuje projekat „Škole bez nasilja“ uspele da smanje nasilje u proseku za oko 30 odsto. Fizičko nasilje smanjeno je za oko 50 odsto.

– Bez tolerancije i poštovanja različitosti nema dobrog obrazovnog sistema – poručio je ministar.

U projektu „Škole bez nasilja“ učestvuju ukupno 273 škole. Kao posebno uspešne istakle su se škole „Branko Radičević“ iz Kruševca, „Dositej Obradović“ iz Opova, „Sveti Sava“ iz Vrčina i „Branko Radičević“ iz Malog Zvornika.

Pohvaljene su i škole „Ivo Andrić“ iz Pranjana, zemunska škola „Branko Pešić’, škola „11. novembar“ iz Sente i „Stojan Živković“ iz Trnjana.