Упутства библиотекара

БИБЛИОТЕКА ШКОЛЕ „Свети Сава”, Врчин, Београд

Драги ученици,

У овим данима, можда недељама или дуже, надам се да Вам неће бити превише тешко да пратите наставу и радите задатке на начин који је тренутно организован. Вама је и тако технологија много ближа и лакше ћете се снаћи.

Верујем да ћете се уходати и да ће стицање знања бити веома успешно. Обавезе би имали свакако и да није ових околности.

Што се тиче Ваше библоитеке, она наравно не ради, али библиотекарка школе је активна, мисли на Вас и не сумња да ћете Ви све ово одрадити како треба, али Вам такође и стоји на располагању!

Па да кренем са неким предлозима за Вас,  али и Ваше родитеље/старатеље, баке и деке.

Ко је позајмио лектиру или белетристику нека настави читање. Биће прилике да вратите књиге, али их наравно чувајте.

Истаћи ћу неколико корисних информација, које су иначе важне, а посебно у овој новонасталој ситуацији. Приликом коришћења било каквог штампаног материјала у папирном облику треба поштовати нека правила. Пре свега обавезно добро опрати руке после коришћења и немојте додиривати лице док читате. Ово подсећа на упутства заштите од covid-19. Да, и то зато што приликом процеса прашења којем је папир подложан, исти постаје опрашен и самим тим није здрав. Друго, књиге такође садрже вирусе, бактерије и гљивице. Маска нје обавезна приликом читања, али када библиотекар ради ревизију комплетне грађе у библиотеци мора обавезно да има заштиту – рукавице, маску, мантил и наочаре.

Зато, будите опрезни и ако дајете другом књигу, такође га упозорите на хигијену руку и лица.

Ученици који немају књиге, лектире могу потражити на интренету, углавном су све већ доступне. Оно што вам наставници буду тражиле по плану, наћи ћете на нету. Такође и друге наслове можете наћи на сајтовима који дозвољавају download. Ових дана многе културне институције су отвориле могућност прегледа виртуелних тура у музејима, позоришних представа, филмова, па пронађите шта Вас интересује и погледајте.

Биће Вам свакако пријатно и опуштајуће.

Преорука је да читање обављате на крају дана,  после свих активности и учења. Свакако и најважније, то чините онда када Вам одговара.

За све информације или помоћ у Вашим активностима и ако имате питања, можете ми се обратити на e-mail: bbmarija@gmail.com

Желим Вама и Вашим најближим добро здравље, срећан и успешан рад!

 

Ваша библиотекарка школе

Марија Димитријевић