Вокална етно група Основне школе „Свети Сава“ из Врчина представила планиране наступе за почетак нове школске године

Вокална група ОШ „Свети Сава” из Врчина, основана је 2011. године у оквиру секције за традиционално народно певање.

 Основни циљ  је упознавање и рад на очувању српске националне и  културне баштине, едукација младих,  јавно представљање  и  стицање нових искустава како би управо млади људи постали најбољи представници правих традиционалних вредности. На креативно – едукативан начин чланице етно групе уче о традицији на којој почивају и истовремено постају њени чувари.

Досадашњи рад певачке групе показао се као позитиван и креативан. Остварени су и завидни резултати на такмичењима: прва награда на општинском и београдском такмичењу „Златна сирена” 2012. и 2013. године у жанру изворна народна песма; 2014. године у истој категорији и категорији вокланих састава освојили смо другу награду.  Учествовали смо  на еминентним манифестацијама, а неке од њих су:  свечани Славски концерт општине Гроцка 2011. године,  Грочанске свечаности 2013. године, Дечија недеља 2012. и 2013. године на Калемегдану, Радост Европе 2013. године у Сава Центру, … 2014. године осим освојених првих и других награда на ДЕМУС такмичењима, издвајају се наступи  на манифестацијама   Дани српске културе у Темишвару и  Дани воденичара и помељара у Бистрици.

Нову школску годину започињемо веома активно:  13. септембра наступамо на међународној манифестацији Доситејеви дани у Српском Семартону недалеко од Темишвара, Румунија; на Крстовдан, 27. септембра 2014. године наступамо у Малом Зворнику на манифестацији посвећеној  жртвама Првог светског рата, а од 7 до 9. новембра 2014. Г. смо у градићу Деска, у Мађарској на још једној међународној манифестацији  Дани српске културе.

Током године етно певачка група свој рад презентује и кроз бројне школске  културне манифестације: Певачко вече, свечаност поводом обележавања Дана просветних радника, Новогодишње свечаности, прослава Дана школе, Божићне и Васкршње свечаности, Пролећни фестивал, књижевне вечери, хуманитарни концерти …

ОШ „Свети Сава” у Врчину кроз активности поменуте групе жели да оплемени своју културну делатност и да настави да се промовише као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се многобројним наступима  и потврђује.

Чланице етно певачке групе су : Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски.

  Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије. У  ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од 2011. године  као професор музичке културе .