XIV Меморијални концерт „Јелена Стојиљковић“

XIV Меморијални концерт „Јелена Стојиљковић“

У уторак, 6. јуна 2017. године, у свечаној сали ОШ „Свети Сава“ у Врчину, одржан је 14. по реду Меморијални концерт „Јелена Стојиљковић“. Овај концерт се одржава у спомен наше трагично насрадале ученице, те се сваке године овом приликом подсећамо и сећамо Јелене.
У знак сећања на Јелену породица Стојиљковић је установила фонд „Јелена Стојиљковић“ из ког се награђују три најуспешнија и уједно најмлађа ученика од 1. до 3. разреда музичке школе. Почаствовани смо што овај фонд постоји већ 14 година и захваљујемо се породици Стојиљковић што воде рачуна о нашој талантованој деци.
Наставничко веће ОМШ донело је одлуку да се Плакета „Јелена Стојиљковић“ додели ученици која је на овогодишњим такмичењима освојила 7 првих награда. То је ученица 3. разреда виолине из класе проф. Ксеније Пејовић – Милица Јовановић.
Милица је остварила прве награде на Међународном такмичењу гудача „stringfest“ у Сремској Митровици (99 бодова), на Међународним сусретима виолиниста „Славенски“ у Сремским Карловцима (99,6 бодова), на Републичком фестивалу МБШС у оквиру камерног триа „Долчисимо“ (98 бодова), на „Младом виртуозу“ у Београду (100 бодова, најбоља у трећој категорији). Од такмичења из солфеђа, Милица се истакла учешћем на такмичењу „Бинички“ где је освојила 1. награду (са 97 бодова), а на Школском такмичењу из солфеђа „Волим солфеђо“ добила је такође 1. награду и имала највише бодова у својој категорији. Учествовала је и као члан малог хора порф. Солфеђа Бојане Ђукић, који је освојио 1. место за „Најбољу популарну композицију“ на Републичком фестивалу хорова деце и младих ФЕДЕХО. Затим, похађала је и два мастеркласа код еминентног белгијског унуиверзитетског професора. Милица је члан Дечје филхармоније са којом веома често наступа, а од ваннаставних активности у оквиру наше школе Милица је имала 15 наступа на којима је успешно презентовала нашу школу.
Прва похвала из фонда „Јелена Стоиљковић“ се уручује ученици која је на протеклим такмичењима освојила 4 првe награда, а то су награде са следећих такмичења: Међународно такмичење „Петар Коњовић“, „Млади виртуоз“ где је била најбоља у својој категорији, такмичење „Бинички“, и школско такмичење инструменталних класа. Затим, на школско такмичењу „Волим солфеђо“ Уна је освојила 2. награду и 4 место на Смотри талената у Сремским Карловцима. Имала је 17 наступа на којима је успешно презентовала нашу школу и класу виолончела. Такође, похађала је петодневни мастерклас код еминентних професора факултета музичке уметности и средњих музичких школа. То је Уна Јанковић је ученица 2. разреда виолончела у класи проф. Кристине Димић.
Наставничко веће Основне музичке школе донело је одлуку да се Друга похвала из фонда „Јелена Стојиљковић“ за школску 2016/17. годину уручи ученику који је на такмичењима освојио 3 прве награде: На београдском фестивалу хармонике „Мехфест“, на 14. Међународним сусретима хармоникаша у Лазаревцу и на школском такмичењу инструменталних класа, где је био најбољи кандидат од свих ученика 1. разреда. Имао је 10 наступа у оквиру ваннаставних активности где је успешно репрезентовао школу и наше ученике из издвојеног оделења у Врчину. То је Немања Сарић, ученик 1. разреда хармонике у класи проф. Миљана Мадића.
Посебно је истакнуто и похваљено учешће свих ученика нашег издвојеног оделења у Врчину на ангажовању у солистичком, групном, камерном музицирању и хорском певању. Стално нам нешто ново изводе, уживајући док то раде, а и када оду од нас, односно заврше нашу школу, увек се враћају, сврате. То нам много значи и говори у прилог кадра, односно наставника који овде раде.
На концерту су се смењивали солисти, хор и камерни дуо. Поред награђених ученика Милице Јовановић, Уне Јанковић и Немање Сарића наступали су и наши домаћини: Хор музичке школе под вођством проф. Браниславе Тријић, Јована Јаћимовић (1. разред флауте у класи проф. Т. Јовев), Ива Чича (3. разред виолине у класи проф. Н. Станојевић), Јована Ђорђевић (1. разред клавира у класи проф. К. Фаркаш), дуо „Чаролија нота“: Јована Јаћимовић и Нина Наумовић, Елена Ђорђевић (3. разред гитаре у класи проф. Б. Тријића), Ћирило Ђорђевић (5. разред хармонике у класи проф. М. Мадића), Невена Стефановић (5. разред виолончела у класи проф. К. Димић) и Вања Теофиловић (6. разред клавира у класи проф. К. Фаркаш).
Хвала нашим драгим учесницима концерта јер су још једном доказали да сећање на Јелену не бледи. Они су кроз своје музицирање показали је музика, као хумана и људска творевина, намењена човеку и његовој духовној и емоционалној природи.