ЗАВРШЕНА 54. ПО РЕДУ МАНИФЕСТАЦИЈА „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

 

Традиционални међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ реализован је у периоду од 2. до 6. октобра 2023. године. Манифестација је настала 1968. године после наступа Хора шведских дечака у Београду. Оснивач и покровитељ „Радости Европе“ је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд. Ове године у Београд су дошла деца из тринаест европских држава и далеке Кине. Наша школа била је домаћин деци вокалног ансамбла Хорољубци из Бугојна, Босна и Херцеговина, који су у пратњи две наставнице боравили у нашем месту. Тринаесторо малишана провело је пет дана у породицама наших ученика домаћина.

Госте смо сачекали у недељу, 1. октобра 2023. године, у просторијама школе, где је за њих приређен пријем и школска приредба. После упознавања деца су наставила дружење  у породицама својих домаћина. У понедељак, 2. октобра 2023. године, за сву децу, приређен је пријем у Скупштини Србије, а затим и Карневал кроз Кнез Михаилову улицу до Калемегдана где је одржано свечано отварање манифестације. Затим смо са нашим гостима прошетали Сава променадом. У уторак, 3. октобра 2023. године, после концерта у Дечијем културном центру, нашим гостима смо организовали пријем у Општини Гроцка где су, као и сваке претходне године, деца лепо угошћена и испраћена са прикладним поклонима. Након тога, обишли смо Авалу и уживали у погледу са Авалског торња. У среду, 4. октобра 2023. године, у свечаној сали школе, за наше госте наступио је бенд ОМШ „Невена Поповић“. Увече, у МТС дворани одржан је традиционални Гала концерт. У четвртак, 5. октобра 2023. године, у парку Ушће организована је еколошка акција сађења дрвета пријатељства, а затим и спортско-рекреативни дан. Након повратка у Врчин, у свечаној сали наше школе, наступили су наши гости пред ученицима првог и другог разреда. У петак, 6. октобра 2023. године у преподневним часовима испратили смо наше госте.

Наша школа традиционални је домаћин деци која, у оквиру ове манифестације, сваке године долазе у Београд. Пријатељства која на овим сусретима настају представљају камен темељац емпатије, мира и поверења. Деца су најбољи амбасадори својих земаља, и ми одрасли бисмо могли много тога од њих да научимо. Захваљујемо  нашим ученицима домаћинима и њиховим родитељима на сарадњи и свему што су учинили да малишанима из Бугојна учине боравак  незаборавним.

Координатор манифестације

наставница историје

Данијела Апостоловић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content