Зимски излет Авала

Зимски излет Авала

 

Ученици планинарске секције посетили су традиционално излетиште Авалу 20.12.2013.год. Пешачили смо од подножја Авале, а затим смо кренули на извор „Сакинац„ познат као Вајфертова чесма, да напунимо флашице изворском водом, а потом смо кренули шумским стазама ка врху Авале.

Посетили смо културно историске знаменитости које чине Авалу препознатљивом. Обишли смо споменик совјетским ратним ветеранима који су погинули у авионској несрећи 19.октобра 1964.год као и споменик Незнаном јунаку, који је погинуо у Првом српском рату. Првобитан споменик подигли су становници околних села 1922.године, а касније је донета одлука да се подигне репрезентативнији споменик. У близини споменика постојало је средњовековно утврђење Жрново које је уклоњено 1934.год. На том месту краљ Александар Први Карађорђевић започео је изградњу монументалног споменика Незнаном јунаку. Споменик је грађен од 1934. до 1938.године.

Током пешачења уживали смо у природи, размењујући  знања  о природи и о свим значајним обележјима које носи ова планина. Затим смо кренули ка Зуцу, а потом смо одлучили да идемо до уласка у Врчин. Сви су били добро расположени и задовољни проведеним временом. Препешачили смо око 13 км (око 4,5h), мада смо били расположени да пешачимо и до Врчина, али нас је ограничавало зимско време и предвиђена сатница повратка.

Све похвале за учеснике који су са великом лакоћом препешачили и одлучили да проведу време у природи.

Skip to content