Министар Младен Шарчевић : „Лепо је бити ученик ОШ „Свети Сава“ из Врчина“

 Пројекат „До успеха, заједно“

У уторак, 31.10.2017. године, наша школа је била центар међународног дешавања. Представљен је пројекат „ До успеха заједно „ који се спроводи од почетка школске године у сарадњи са студентима-волонтерима са хуманистичких и наставничких факултета и наставницима физичког васпитања ОШ „ Свети Сава“. Ученици четири пута недељно имају организоване спортске и едукативне радионице.

Директор школе Добрица Синђелић пожелео је добродошлицу министру просвете Младену Шарчевићу, министру здравља Златибору Лончару, министару омладине и спорта Вањи Удовичићу, амбасадорки Израела Алони Фишер Кам и Шефу мисије ОЕБС-а у Србији Андреу Орициоу.Управа школе срдачно је дочекала и руководство градске општине Гроцка која својим залагањем и подршком наставља да подстиче многобројне активности у нашој школи. Својим присуством међународни догађај увеличао је и председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, чланови већа Живадин Митрић,Зоран Којић, Владимир Теофиловић, Влада Радовановић и Ненад Маринковић, као и председник Привременог савета Месне зајднице Врчин Радомир Аврамовић.

На конференцији за новинаре , многобројни медији и новинарске агенције подржали су презентацију пројекта и упознали се са програмским активностима: едукативним радионицама и спортским активностима.

Неговање здравог живота је добар начин да деца испуне слободно време, будући да све више прибегавају електронским уређајима, а неретко и насиљу, истакао је на конференцији министар Младен Шарчевић.Министар здравља Златибор Лончар поручио је да пројекат „До успеха, заједно“ започиње у овој школи јер је она испунила све предуслове, а циљ је, каже, да он заживи у свакој школи. „Један динар уложен данас у спорт, је три динара мање сутра у здравство“, истакао је ВањаУдовичић. Пројекат је подржала амбасада Израела, а амбасадорка Алона Фишер Кам истакла је позитивна искуства пројектних активности у Израелу. Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је веома поносан што је данас у Врчину, и истакао је важност заједништва у реализацији пројекта „ До успеха заједно“.

Пројекат „ До успеха заједно“ промовише спорт и повезане едукативне активности као облик превенције ризичног понашања. Оснаживање животних вештина младих кроз едукативне активности које су део програма је кључно за смањење ризичних фактора и повећање заштитних фактора повезаних са ризичним понашањем. Повећањем знања о штетним последицама ризичног понашања, као и развојем животних вештина, иницијатива настоји да позитивно утиче на понашање и ставове младих у ризику и превенира анти-социјално и ризично понашање.

Пројекат је настао пре осам година у Израелу. Покренула га је НВО „The Equalizer“ да би убрзо био препознат као један од најзначајнијих програма превенције ризичних понашања, кога подржавају сва релевантна министарства у Израелу. Прве године је обухватио свега осам основних школа, тј. осам фудбалских тимова, а данас је пројектом обухваћено више од 3000 ученика широм Израела и то на свим нивоима образовања, тј. 194 школска тима у 13 региона.

Пројекат у првој години има статус пилот пројекта, а његово финансирање је планирано укупно 3 године, како би се у међувремену осмислили начини одрживости пројекта у систему. Пројекат се у односу на израелску иницијативу прилагодио нашем образовном систему, законима и потребама. Финансијска средства обезбеђује ОЕБС и Израелска Амбасада. Сви ученици који су учесници пројекта, добили су патике и опрему.

У циљу постизања ефикасног и одрживог превентивног едукативно – спортског програма за ученике основних школа, потписан је споразум о сарадњи сва три министарства: Министарство здравља, Министарство омладине и спорта и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА

Општи циљ пројекта је допринос развоју бољег друштва у Србији путем превенција ризичних понашања кроз инвестирање у рано образовање и спортске активности. Пројекат оснажује вредности као што су узајамно поштовање, толеранција и ненасиље

Специфични циљеви пројекта:

  • Изграђивање односа припадности вршњачкој групи
  • Изграђивање позитивног односа према школи и учењу
  • Побољшање успеха у школи
  • Подизање самопоуздања и самопоштовања ученика
  • Превенција насилних облика понашања
  • Промовисање здравих стилова живота и усвајање позитивних вредности
  • Превенција здравствено и друштвено ризичних понашања (конзумирање алкохола, цигарета, употреба психоактивних супстанци, криминалне радње).

Пројекат се одвија у четири основне школе, које по територијалним обележјима припадају предграђима четири регионална центра : ОШ „Иво Андрић“ Ниш, ОШ „Јован Поповић“ Крагујевац и ОШ „Душан Радовић“ Нови Сад и наша школа ОШ „ Свети Сава „ из Врчина.

 

Школски координатор пројекта „До успеха заједно“

Ана Матејић, педагог