Наградни излет за најбоље!!!

Традиционално, као и сваке године, школа је наградила најбоље ученике једнодневним излетом. 28 награђених ученика ишло је на излет у пратњи директора школе Добрице Синђелића, секретарице Илинке Маринковић и наставница Сање Соколов и Слађане Вагић.

Кренилу смо из Врчина у 8ч. Прво стајалиште било је у Петровцу на Млави-посета фирми за производњу пелета „ EKO STEP PELLET“. Изненадио нас је изузетно пријатна добродошлица директора Драгана и осталих запослених. Након упознавања са делатношћу фабрике, за успомену су нам поклонили качкете и стикере за телефон са логоом фирме. Потом су нас упознали са комплетном производњом-прерадом дрвета, од допремања сировине-буковог дрвета, мерења, дробљења дебла, ситњења, до пресовања и паковања пелета.

Након обиласка погона за производњу пелета, домаћини су нас послужили, а најлепше нам је било када смо заједно посадили два млада дрвета којима смо дали имена: Сава-по имену наше школе и Врчко- по имену нашег места. Након тога кренули смо пут манастира Витовница. Манастир Витовница је православни манастир који припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Манастирска црква је посвећена Успењу Богородице. Манастир је смештен на десној обали истоимене реке, десетак километара источно од Петровца на Млави. Храм је подигнут после 1291. године. Према предању манастир је изградио српски краљ Стефан Милутин.

 

Обишли смо и манастир Горњак који се налази у долини реке Млаве, између Петровца на Млави и Жагубице. Изграђен је у периоду од 13761380. године као задужбина кнеза Лазара. Тамо смо игуманију пријатно изненадили својим познавањем православља-отпевали смо „Химну Св. Сави“ и изговорили „Оче наш“. Након приче о манастиру, испраћени смо са њеним благословом. На повратку, свратили смо у Бању Ждрело, где смо се освежили.