Активности – шк. 2010/11. година

школска 2010/11. год.

1. Свечани пријем првака шк. 2010/2011. године

Свечани пријем првака наше школе у шк. 2010/2011. год. одржан је 01.09.2010. год. у Дому културе у 17 часова. Том приликом, ученици наше школе припремили су богат културно – уметнички програм. Пажњу нестрпљивих ученика и њихових родитеља, жељних да што пре упознају своје нове учитељице, будном су држале рецитације Тамаре Бугарчић 3/3, Ане Ранковић 2/1 и Јована Јеремића 2/2, као и и хорски наступ ученика 2/3 одељења. Осмехе публике и бројне аплаузе добила је представа „Пинокио“ у извођењу ученика Драмске радионице наше школе – Ане Станковић, Стефана Фишера, Јанка Ковачевића и Николе Лојпура. Веома ефектном приредбом, упутили смо будућим ученицима наше школе добродошлицу и позив за осмогодишње лепо дружење. Представили смо активности и успехе ученика наше школе у рецитацијама, певању и глуми, и предочили будућим првацима и њиховим родитељима неке од многобројних активности које постоје и очекују их у нашој школи.

Свечаном пријему првака присуствовали су многобројни наставници, психолог школе, директор школе, господин Владимир Лукић – члан Општинског већа општине Гроцка и господин Миле Павловић – начелник инспекције општине Гроцка.

Након свечаног пријема, учитељице су своје будуће ученике повеле до школе и тиме их увеле у један нови свет. Свет препун игре, маштања и дружења, у коме је свако дете равноправно и вредно да добије најбоље за свој интелектуални, психички, физички, морални, и сваки други развој.

Рецитатори Рецитатори Представа Публика Прваци са учитељима

 

2. КРОС РТС-а

У суботу, 18.09.2010. год. у оквиру физичког васпитања, двадесеторо ученика наше школе од 5. до 8. разреда учествовало је на кросу РТС – а који се традиционално организује на хиподруму. Ученици су имали организован превоз.

С обзиром на то да су учесници трке били атлетски клубови из целе Србије, наши ученици су се успешно пласирали на кросу и освојили 9. 15. и 18. место – Андрић Андријана 8/3, Стефановић Лука 8 /3 и Петар Стојадинчевић 6/2.

 

3. АКЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА

Хуманост ученика и мештана Врчина дошла је изражаја 21.09.2010. год. када су ученици наше школе за Црвени крст сакупљали добровољни новчани прилог од мештана Врчина.

4. ГИМНАСТИЧКА ПОЧЕТНИЦА ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

У оквиру акције „Спорт за све“, 24.09.2010. год. у нашој школи започет је пројекат „Гимнастичка почетница за ђаке прваке“, који је одобрен од стране Секретаријата за Спорт и Омладину од 2010. год. Часови се реализују у фискултурној сали наше школе и одржавају се сваког четвртка. „Гимнастичку почетницу“ води професорка физичког васпитања, Александра Бојанић.

Спорт за све Спорт за све Спорт за све

5. ПРВО КОЛО БЕОГРАДСКЕ ШКОЛСКЕ ЛИГЕ

У суботу, 25.09.2010. год. одржано је прво коло Београдске школске лиге на Рајцу. Учествовало је 15 ученика наше школе, а следећи ученици остварили су запажене резултате: 3. место: Марија Митрић 5/2 и Ивана И. Теофиловић 6/1; 5. место: Михаило Јеремић 5/3, Милан Јашић 7/1, Милана Мотика 8/1 и Ана Јеремић 8/1. Поред такмичења учествовали смо у пешачкој акцији, која је посвећена Дану чистих планина, коју традиционално организује ПД „Победа“. Ученици су препешачили око 10км и активно учествовали у чишћењу планине.

1. коло Београдске школске лиге 1. коло Београдске школске лиге 1. коло Београдске школске лиге

6. ШУМАРСКИ ВИШЕБОЈ

У организацији Србија шуме, 01.10.2010. год. одржан је Шумарски вишебој на Авали, у коме су учествовали ученици 6. разреда наше школе и освојили 2. место. Награђени су фудбалским лоптама, а сви ученици су добили сендвиче и сок. Учествовали су: Даница Максимовић 6/2, Ивана Теофиловић 6/1, Петар Стојадинчевић 6/2 и Лука Крантић 6/3.

7.КВИЗ ЗНАЊА

У октобру месецу 2010. год. у Гроцкој је одржан квиз знања из екологије на које је ученике 8. разреда наше школе повела професорка биологије Јелена Маринковић. У квизу знања, који доприноси развијању свести о екологији и заштити животне средине, ученици 8/2 разреда су освојили 1. место; а у ликовном такмичењу, на тему Еколошка кућа, освојили су 2. и 3. место.

8.ДРАМСКА РАДИОНИЦА КАО ГОСТ КУД – А „СТЕВАН ШТРБАЦ“

Поводом представљања КУД – а „Стеван Штрбац“ из Врчина, у петак 01.10.2010. год. ученици наше школе су узели учешће у приредби која је одржана у дворишту Цркве Светог Петра и Павла у Врчину. Веселу песму и игру КУД – а употпунила је представа „Пинокио“. Чланови Драмске радионице наше школе: Ана Станковић, Стефан Фишер, Јанко Ковачевић и Никола Лојпур, развеселили су и насмејали присутне, показавши своје глумачке вештине и способности.

Можемо рећи да је овим наступом дат леп увод и најава Дечјој недељи у којој су нас очекивале многобројне активности у којима су наши ученици учествовати.

Представа "Пинокио" Представа "Пинокио"

9.ДЕЧЈА НЕДЕЉА – од 04. до 08.10.2010. год.

Дечја недеља донела је нашим ученицима разноврсне и многобројне активности у којима су имали велико ангажовање. Реализоване активности у оквиру Дечје недеље:

 • обрада дечјих права и одговорности и тематско уређење паноа;
 • предавање о здравој храни и тематско уређење паноа;
 • креативна радионица – оригами;
 • хуманитарна акција набавке школског прибора – „Мали поклон – велика радост“;
 • хуманитарна акција у виду новчане помоћи за ученика 6. разреда коме је отац преминуо, а мајка незапослена;
 • јесењи крос;
 • пријем првака у Дечји савез – уз културно – уметнички програм у припреми ликовне и драмско – рецитаторске секције ученика од 1. до 4. разреда.

 

10.ПРИЈЕМ ПРВАКА У ДЕЧЈИ САВЕЗ

Пријем првака у Дечји савез одржан је 08.10.2010. год. у Дому културе. Културно – уметнички програм припремили су чланови драмско – рецитаторске секције од 1. до 4. разреда. Ученици су, на забаван начин, упознати са Конвенцијом о правима детета, слушали о дечјим правима и одговорностима кроз песме и анегдоте Душана Радовића. На крају су имали прилику да чују песму „Деца су украс света“, у извођењу чланова секције. Бину је украшавало дрво чије су крошње и листови били исписани дечјим правима и одговорностима, које је израдила ликовна секција ученика од 1. до 4. разреда.

11.ДЕЧЈИ ХЕПЕНИНГ

У оквиру Дечје недеље, у петак 08.10.2010. год. одржан је Дечји хепенинг у Дому војске у Београду. Мото овогодишњег хепенинга били су стихови Моше Одаловића: „Застани свете, бар на тренутак, да деца нађу сигуран кутак!“

У оквиру дечјег стваралаштва у програму је узело учешће преко двадесет школа. Нашу школу представила је драмска група са одломком из представе „Пинокио“. Ученици: Јанко Ковачевић, Ана Станковић, Стефан Фишер и Никола Лојпур на прави начин су представили нашу школу са својом професорком Бојаном Стевановић.

За добро расположење и ведру атмосферу побринуо се водитељ програма Предраг Вуковић Пеђолино. Уз програм који се одвијао на позорници истовремено су радиле и креативне – ликовне радионице. Наша школа се представила креативном радионицом „Лицидерска срца“ – наставник Гордана Апостоловић.

Дечји хепенинг Дечји хепенинг Дечји хепенинг Дечји хепенинг Дечји хепенинг

12.ДРУГО КОЛО БЕОГРАДСКЕ ШКОЛСКЕ ЛИГЕ

Друго коло Београдске школске лиге одржано је 16.10.2010. год. на Кошутњаку. Том приликом, ученици наше школе су освојили следеће награде: 1. место – Ивана И. Теофиловић 6/1 и Кристина Илић 6/1; 2. место – Милан Јашић 7/2 и Лука Стефановић 8/3; 3. место – Петар Стојадинчевић 6/2 и Јован Карановић 6/2; 5. место – Катарина Лангура 6/2 и Милица Барзин 6/2; 6. место – Наташа Теофиловић 5/1 и Тамара Апостоловић 5/3;

7. место – Ђорђе Старчевић 5/1 и Данило Грујић 5/1.

2. коло Београдске школске лиге 2. коло Београдске школске лиге

13. ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „ПУТОВАТИ НЕОБУЗДАНИМ СЛИКАМА“

Креативна ликовна радионица одржана је 16.10.2010. год. у Дому културе у Врчину од 14 до 20 часова. Пројекат „Путовати необузданим сликама“ наставак је програма од прошле године који је реализован у нашој школи. Осмишљен је за децу од 12 до 15 година са циљем активирања њихове креативности. Сама радионица је конципирана око идеје путовања, кретања, маштања, мењања, дружења, зближавања и игре као неопходног елемента за развој и напредак деце. Радионицу је водила академски сликар Мирјана Одић. Стручне сараднице из школе биле су: наставница Гордана Апостоловић и проф. Ликовне културе, Марина Хабазин. Осим ученика, у радионици су учествовали и родитељи. По завршетку је организована изложба дечјих радова.

Ликовна радионица

14. ПРЕДСТАВА ПОЗОРИШТА „ИСКРИЦА“

У Дому културе у Врчину наши ученици су 20.10.2010. год. гледали представу позоришта Искрица. Представа је била интерактивно осмишљена, тако да су ученици већи део времена провели на бини играјући улоге које су им глумци додељивали. Резултат је био: много забаве и смеха, дружења, и наравно, навикавање ученика на гледање и вредновање позоришних представа.

15.СРЕМУШ БИО СКАУТИНГ

Прво пробно такмичење – СРЕМУШ БИО СКАУТИНГ – исхрана из природе, одржано је 23.10.2010. год. Организатор је било Планинарско друштво Копаоник и учествовали су Ања Кузмановић 5/3, Алекса Живковић 5/3 и Милан Јашић 7/2. Сви учесници су добили мајце и упознали се са новом такмичарском дисциплином, која би убудуће требало да заживи као Београдска школска лига.

Сремуш био скаутинг Сремуш био скаутинг Сремуш био скаутинг Сремуш био скаутинг

16. ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА ДЕЧЈЕГ ПИСЦА МИРОСЛАВА КОКОШАРА

У просторијама школе 26.10.2010. год. одржана је презентација нових књига песника Мирослава Кокошара. Ученици су уживали слушајући приче о животима главних јунака прича. Пажљиво су слушали, својом маштом оживљавали децу, људе и догађаје из прича, и наравно, постављали пуно маштовитих питања.

 

17. САЈАМ КЊИГА

Као и претходних, наша школа је и ове године наставила традицију посећивања Београдског сајма књига. Сајам, који је трајао од 25. до 31.10.2010. год. носио је веома инспиративан назив – „Памет у главу“. Као најбољи дан за посету Сајму, наша школа је, наравно, одабрала 28.10. – дан који је уједно био и традиционалан Школски дан.

Пут културе и знања до света књига, ученике су повели Снежана Теофиловић и Младен Милинов.

18. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У КОШАРЦИ

Општинско такмичење у кошарци одржано је 29.10.2010. год. Мушки тим наше школе освојио је 3. место.

19. ЈЕСЕЊИ КРОС УЧЕНИКА ОД 1. ДО 4. РАЗРЕДА

Јесењи крос је одржан 03.11.2010. год. на игралишту фудбалског клуба „Врчин“. Одлазак до игралишта и трчање на кросу ученицима су јако пријали, а остварили су и следеће резултате:

Дечаци:

1. Маринковић Душан 1/1
2. Ђуровић Виктор 1/2
3. Кнежевић Никола 1/2
1. Николић Давид 2/2
2. Јеремић Јован 2/2
3. Ђуровић Филип 2/3
1. Влаховић Вељко 3/3
2. Кузмановић Михаило 3/4
3. Перић Милош 3/4
1. Стојановић Марко 4/4
2. Максимовић Војислав 4/2
3. Јовановић Мирослав 4/3

 

Девојчице:

1. Матејић Тамара 1/1
2. Савичевић Амалија 1/1
3. Арсић Анђелија 1/1
1. Теофиловић Вања 2/3
2. Тадић Катарина 2/2
3. Апостоловић Николија 2/2
1. Вагић Марија 3/4
2. Копривица Анђела 3/2
3. Ђорђевић Мирјана 3/3
1. Шкорић Марија 4/2
2. Матејић Јована 4/2
3. Марковић Неда 4/3

 

 20. ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Поводом Дана просветних радника, у нашој школи 11.11.2010. год. одржана је приредба у просторијама школе.

Културно – уметнички програм припремила је драмско – рецитаторска секција ученика од 1. до 4. разреда. Том приликом, угостили смо многобројне ученике, родитеље, чланове Савета родитеља као и учитеље и наставнике који су у пензији, а који су својим радом и трудом оставили трага у нашој школи и остали у најлепшем сећању. Присутни су имали прилику да чују пословице, питалице, загонетке, музичке нумере, а креативност ученика дошла је до пуног изражаја рецитовањем песама о Вуку Караџићу које су сами смислили.

Прослава дана просветних радника Прослава дана просветних радника Прослава дана просветних радника

21. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

Општинско такмичење у фудбалу одржано је 12.11.2010. год. Ученице наше школе су освојиле 1. место, а дечаци 4. место.

 

22. ПОСЕТА БИОСКОПУ

Ученици од 5. до 8. разреда посетили су 24.11.2010. год. биоскоп „Star cinema“ у Делта ситију и том приликом гледали филм „Плави воз“.

 

23. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ОДБОЈЦИ

Одржано је 26.11.2010. год. у фискултурној сали наше школе. Тада смо угостили многобројне ученике и наставнике школа са Општине, а ученици наше школе су освојили 3. место. Задовољни смо уложеним трудом током припремања такмичења и оствареним резултатима.

Општинско такмичење у одбојци Општинско такмичење у одбојци Општинско такмичење у одбојци

24. ПРЕДСТАВА „МАЧОР У ЧИЗМАМА“ ПОЗОРИШТА „БОШКО БУХА“

Посета позоришту „Бошко Буха“ остварена је 29.11.2010. год. Ученици од 1. до 4. разреда гледали су представу „Мачор у чизмама“. Много познатих глумаца, наравно, сјајна глума, костими и сценографија засигурно су код ученика развили љубав према позоришној уметности и кроз дружење и осмехе допринели још бољим социјалним односима међу ученицима.

Представа "Мачор у чизмама"

25. ПРАКТИЧНИ ДЕО ПРОЈЕКТА HIV

01.12.2010. год. обележен је Светски дан борбе против СИДЕ. Ученици су низом акција и дељењем едукативног материјала подучавали ученике, родитеље и становнике Врчина о овој болести.

 

26. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Четврти Фестивал науке одржан је 3, 4. и 5. 12.2010. год. на три локације – у Студентском културном центру, Галерији Народне банке Србије и некадашњој Робној кући „Клуз“. Фестивал, који се овог пута представио слоганом „Очи у очи са науком“, посетило је више од 19 хиљада људи, међу којима је било преко 90 основних и 38 средњих школа и укупно 6 хиљада ученика. Очи у очи са науком и ове године нашли су се и ученици наше школе, које су водили професори Златана Ђорђевић, Јелена Маринковић и Владимир Тасић.

Фестивал науке

27. МАЂИОНИЧАРСКА ПРЕДСТАВА

Мађионичарска представа је одржана 09.12.2010. год. у Дому културе у Врчину. Пуно трикова, извођење ученика на бину да учествују у извођењу трикова, насмејали су и забавили и ученике и наставнике.

28. ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ РАДИОНИЦЕ „МЕНЕ НИКО НЕ ВОЛИ“

Још једна од многих успешних представа Драмске радионице наше школе одржана је 10.12.2010. год. у Дому културе у Врчину.

Нисмо ни сумљали да ће млади глумци под вођством глумаца Оливере Викторовић, Тијане Милошевић и Ивана Пантовића заблистати у пуном сјај на бини Дома културе с представом „Мене нико не воли“.

Кроз много смеха, игре и шале, наши глумци су уживали у извођењу представе. Показали су своју вољу, своје знање. Показали су да се труд исплати и да могу надмашити сами себе у глуми. Њихова глума тече спонтано, они јој се у целости предају, а ту су и незаобилазне импровизације у случају заборављања делића текста. Они једни друге допуњују, пружају подршку једни другима. Сцена их повезује, чини их тимом за победе, а аплаузи публике их богате емоционално и морално.

Аплауза је било пуно, као и смеха који изазива прича представе о школском животу, тешкоћама у учењу, тинејџерским годинама, односом међу самим наставницима и односом између ученика и наставника . Сцене другарства, сцене љубави, туге због неузвраћене љубави, дирнуле су срце сваког присутног ученика, родитеља и наставника у публици.

Млади глумци нови наступ жељно очекују, а ми, њихови наставници, пружићемо им несебичну помоћ и подршку у даљем раду.

 

29. ФЕСТИВАЛ ПОСНЕ ХРАНЕ

У организацији наставника Веронауке, Ивана Косте, уз свестрану и срдачну помоћ наставника подручне школе, одржан је 17.12.2010. год. Фестивал посне хране у подручној школи у Доњој мали. Учимо ученике да пост представља телесно и духовно суздржавање од греха и погрешног понашања према ближњима.

 

30. НОВОГОДИШЊИ БАЗАР

Новогодишњи базар одржан је 24.12.2010. год. у просторијама школе. Ученици од 1. до 4. разреда су правили украсе за јелке, пакетиће, новогодишње капе и честитке, сувенире од папира, пластелина и других материјала. Свако одељење је имало свој штанд испред учионице који је био препун ученичких радова. Базар је био веома посећен, родитељи одушевљени радовима своје деце а ученици поносни што су родитељи дошли да виде њихове радове.

31. ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ РАДИОНИЦЕ „МЕНЕ НИКО НЕ ВОЛИ“ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ, ШКОЛСКИ ОДБОР И САВЕТ РОДИТЕЉА

Чланови Драмске радионице наше школе настављају да нижу невероватне успехе. Својим трудом и залагањем, својим глумачким способностима, настављају да одушевљавају наставнике, своје другаре и родитеље.

У понедељак 27.12.2010. год. имали су два величанствена наступа у Дому културе у Врчину с представом „Мене нико не воли“. У 10 часова наступали су за предшколце предшколске установе „Лане“ из Врчина, а у 18 часова за Школски одбор, Савет родитеља и све заинтересоване родитеље ученика и становнике Врчина.

 

32. НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА

Новогодишња приредба одржана је 28.12.2010. год. Културно – ументички програм спремили су чланови драмско – рецитаторске секције ученика од 1. до 4. разреда и ученици Музичке школе. Програм се састојао од музичког дела са свирањем и певањем, рецитацијама песама познатих песника и рецитацијама песама о Новој години, зими и Деда Мразу које су ученици сами смислили. На крају смо погледали краћи драмски комад који говори о дилеми да ли Деда Мраз постоји и о упознавању Снежне пахуљице – Деда Мразове помоћнице.

 

33. НОВОГОДИШЊА ЖУРКА

Новогодишња журка за ученике 8. разреда уз присуство наставника одржана је 28.12.2010. год. у просторијама школе. Пуно музике, игре, дружења ученика и наставника, одјекивало је школом тог дана. Прославњен је успешан завршетак 1. полугодишта.

 

34. КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА „ВРЕДНЕ РУКЕ МОГУ СВЕ“

Креативан зимски распуст, испуњен дружењем, забавом, маштањем и спортским активностима, омогућила је наша школа нашим ученицима у периоду од 10.01.2011. год. до 15.01.2011. год.

Креативна радионица под називом „Вредне руке могу све“, коју су водиле педагог Ана Матејић, и наставница Бојана Стевановић, пробудила је машту наших ученика и развила им многобројне креативне способности. Ученици су, између осталог, правили граничнике за књиге, украсне лептире, еколошке честитке, подметаче за чаше, магнете за фрижидер, украсне врећице и корпице, осликавали су флаше, итд. Своју креативност највише су изразили прављењем мозаика на тему „Мој Врчин“ и „Свети Сава“. Радионица је имала веома посећену изложбу по завршетку дечјих радова, а биће организована изложба и у оквиру Светосавске академије.

 

35. СПОРТСКА РАДИОНИЦА

Спортска секција у нашој школи, током распуста, одржавала се у фискултурној сали од 10. до 15.01.2011. год. Секцију је водио професор физичког васпитања Милан Јерковић. Ученици су имали прилике да активно проведу зимски распуст, да се друже и развијају моторичке вештине и способности кроз игру и спортске активности.

 

36. ИЗЛЕТ НА ДИВЧИБАРЕ – „СВИ НА СНЕГ“

Асоцијација „Спорт за све“ – Београд организовала је једнодневни излет на Дивчибаре – „Сви на снег“ са зимско – рекреативним садржајима, који је реализован 12.02.2011. год. Из наше школе учествовало је 25 ученика. Пешака тура подразумевала је подножје Дивчибара – Црни врх – 1096 метара. Пешачка тура дужински је износила 10 км. Ученици су обишли нову жичару – двосед, где су клизали на снегу и возили се на жичарама.

 

37.  ЗИМСКИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕ РЕКРЕАЦИЈЕ

Наша школа учествовала је на 12. Међународном зимском фестивалу дечје рекреације који је реализован од 21. до 27.02.2011. год на Тари.

Организатор манифестације била је асоцијација „Спорт за све“ – Београд. Покровитељ манифестације су Министарство просвете, Министарство за омладину и спорт и Министарство за Косово и Метохију Републике Србије.

Учествовало је око 330 ученика из различитих земаља – Србије, Црне Горе , Словеније, Босне и Херцеговине, Војводине и Косова и Метохије. Понуђени су врло богати такмичарски садржаји на снегу као и у дечјем одмаралишту: алпско скијање, нордиско скијање, клизање, клискање, игре на снегу, свакодневне планинарске шетње, пливање, орјентационе игре….

Екипа наше школе – „WHITE STAR“ освојила је 9. место од укупно 33 екипе на зимском фестивалу.

 

38. ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ – СВЕТИ САВА

Као и сваке школске године, и ове године 27.01. смо се потрудили да на најбољи могући начин прославимо Дан школе и школску славу – Светог Саву. Дан је за ученике наше школе почео у цркви Светог Петра и Павла, као што је и обичај на данашњи дан.

Након тога, у оквиру сваке одељењске заједнице одржан је час посвећен Светом Сави, а затим су ученици и наставници присуствовали сечењу славског колача. Сечењу славског колача у фискултурној сали наше школе присуствовали су и многобројни родитељи и уважени гости. Назначајније од свега је што смо овај дан посветили ученицима и традицији.

Након сечења славског колача одржан је културно – уметнички програм у изведби драмско – рецитаторске и реторичке секције ученика 5. до 8. разреда и хора ученика наше школе под руководством проф. Ане Ћирице.

Дан школе је и прилика да се захвалимо свим људима добре воље који нас подржавају и помажу да ученици наше школе добију максимум подршке при реализацији свих активности. Међу награђенима био је и проф. Арсеније Бугарски.

Ове године, наша школа и Синдикат образовања Србије – Синдикална организација ОШ „Свети Сава“ у Врчину, додели су прву „Светосавску повељу“ професорки српског језика, Бранки Благојевић, за вишедеценијски рад у просвети и одлазак у пензију.

Додељене су и награде освојене на 10. Светосавском литерано – ликовном конкурсу, који је расписала наша школа.

Литерарни радови

категорија од 1. до 4. разреда:

1. место – Миона и Марија Томић – ОШ „Светозар Марковић“, Лесковац.
2. место – Исидора Миљковић – ОШ „9.мај“, Рељан.

категорија од 5. до 8. разреда:

1. место – Ненад Крстић – ОШ „Јован Курсула“, Варварин.
2. место – Марија Јовановић – ОШ „Вук Караџић“, Кладово.
3. место деле – Милица Митић – ОШ „Свети Сава“, Гложане и Ивана И. Теофиловић – ОШ „Свети Сава“, Врчин.

Ван конкуренције награду је добила Анастасија Коцић – ОШ „Стефан Немања“, Ниш.

Ликовни радови

категорија од 5. до 8. разреда:

1. место – Марија Икић – ОШ „Сремски фронт“, Шид.
2. место деле: Ивана Стефановић, Катарина Мирковић и Наташа Милићевић – ученице ОШ „Свети Сава“, Врчин.
3. место – Јована Симоновић – ОШ „Вера Радосављевић“, Неготин.

 

39. ПОСЕТА БИОСКОПУ УЧЕНИКА ОД 5. ДО 8. РАЗРЕДА

У понедељак 28.02.2011. год. у пратњи одељењских старешина ученици од 5. до 8. разреда гледали су биоскопску пројекцију филма „Монтевидео“ у биоскопу „Star cinema“ у Делта ситију.

 

40. ПРЕДСТАВА ПАН ТЕАТРА „ЧАРОБНО КРЕСИВО“

Представу Пан театра „Чаробно кресиво“, ученици су гледали 25.02.2011. год. у Дому културе у Врчину.

Својом изванредном глумом, преданошћу свом позиву и љубављу према деци, глумци су успели да разоноде и насмеју ученике. Сала је одјекивала осмесима и аплаузима.

 

41. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Општинско такмичење из Математике одржано је у нашој школи 05.03.2011. године. На такмичењу је учествовало 250 ученика који су били распоређени у 12 учионица.

Направљен је распоред ангажовања наставника наше школе за тај дан – дежурства, технички део, прегледачи. Предузети су сви кораци да би технички део такмичења био беспрекоран – спискови ученика на вратима сваке учионице са бројем места на клупама, обележавање клупа бројевима, шифровање задатака, овера листова на којима ће ученици радити задатке, … Сви наставници наше школе били су у потпуности предани организацији и реализацији овог такмичења.

 У категорији ученика од 1. до 4. разреда остварени су следећи резултати:

– Јукић Василије 3/1 – 100 поена

– Стојиљковић Ђорђе 4/1 – 100 поена – пласман на градско такмичење

– Премовић Лазар 4/2 – 98 поена – пласман на градско такмичење

У категорији ученика од 5. до 8. разреда остварени су следећи резултати:

– Никола Тасић 7/1 – освојено 1. место и пласман на градско такмичење

– Јулија Кузмановић 8/2 – освојено 2. место

 

42. МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ „МИСЛИША“

Такмичење је одржано у нашој школи 17.03.2011. год. у 12:00 часова. Учествовало је 178 ученика од 2. до 8. разреда. Ученици су били распоређени у 7 учионица. Дугујемо захвалност колегама који су мотивисали ученике за учешће на такмичењу, колегама из подручне школе који су довели децу на такмичење, као и свим наставницима који су дежурали, бринули о слатком послужењу и техничком делу такмичења.

Циљ овог такмичења је популарисање математике, развијање интересовања за њу код што већег броја ученика, мотивисање ученика да математику уче са задовољством кроз решавање лепих и занимљивих задатака, ширење математичке културе код младих, мотивисање за учешће у другим конкурсима и такмичењима.

Такмичење је спроведено строго према Упутству које је школа добила од „ Архимедеса“ захваљујући радном тиму и Директору школе. Сви учесници такмичења добили су сертификате о учешћу на такмичењу. Математичко друштво „ Архимедес “ наградило је једног ученика 3. наградом и похвалило четрнаест ученика – учесника такмичења који су по пропозицијама математичког друштва „Архимедес“ остварили запажене резултате.

То су следећи ученици:
– Јеремић Јован 2/2 – 3. награда

 Похваљени:
– Вагић Саша 2/4
– Ђорић Андрија 2/4
– Исидоровић Огњен 2/3
– Љубојевић Мина 2/1
– Маринковић Ангелина 2/4
– Матејић Стефан 2/2
– Стошић Стефан 2/2
– Ранковић Ана 2/1
– Петровић Данило 3/2
– Јашић Јана 4/2
– Максимовић Војин 4/2
– Премовић Лазар 4/2
– Стојиљковић Ђорђе 4/1
– Богдановић Радош 5/3

Од 178 ученика такмичара, 129 ученика освојило је више од 50% од максималног броја поена и они и ми, као њихови наставници, смо изузетно задовољни њиховим успесима.

43. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У РЕЦИТОВАЊУ

Општинско такмичење у рецитовању одржано је 18.03.2011. год. у ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

Након организације школског такмичења у рецитовању за ученике од 1. до 4. разреда која је припала драмско – рецитаторској секцији, уз учешће чланова секције и ученика који нису чланови, и освојеног 1. места, ученице – чланови секције: Марија Павловић 2/3 освојила је 2. место, а Тамара Бугарчић 3/3 освојила је 3. место на Општинском такмичењу у рецитовању.

 

44. 3. КОЛО БЕОГРАДСКЕ ШКОЛСКЕ ЛИГЕ

У оквиру планинарске секције ученици су активно учествовати у Београдкској школској лиги у орјентирингу коју организује Оријентиринг СавезБеограда. Ученици наше школе освојили су 1. место.

Ове школске године школа је од Оријентирин Савеза добила оријентиринг карту Врчина где је омогућено да школска деца што квалитетније изводе секцију око школе. Часови су се изводили суботом ван школе – у Шумицама и на Кошутњаку где су стицана шира знања из оријентиринга на непознатом простору.

Треће коло БШЛ одржано је 26.03.2011. год. на Ушћу. Можемо се похвалити следећим успесима наших ученика:

– 1. место: Ивана Теофиловић 6/1, Тамара Вагић 6/1, Тијана Вујић7/2, Наташа Теофиловић 5/1

– 2. место – Петар Стојадинчевић 6/2, Никола Стојадинчевић 6/2

– 6. место – Јован Карановић 6/2, Јован Ковачевић 5/1

– 7. место – Милан Јашић 7/2, Лука Апостоловић 8/3

– 8. место – Вељко Апостоловић 5/1, Ђорђе Старчевић 5/1

– 9. место – Бојана Карановић 5/3, Ања Кузмановић 5/3

– 12. место – Анђела Коњик5/1, Анђела Драча 5/1

– 13. место -Даница Максимовић 6/2, Милица Барзин 6/2

– 14. место – Катарина Лангура 6/2, Тамара Апостоловић 5/3, Андреа Драча 4/3

 

45. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У РУКОМЕТУ

Општинско такмичење у рукомету одржано је у Калуђерици 26.03.2011. год. Том приликом су и мушка и женска репрезентација наше школе освојиле 1. место. Од срца им честитамо!

 

46. ПРЕДСТАВА ДРАМСКЕ РАДИОНИЦЕ „ЖЕНСКИ РАЗГОВОРИ“

Представа „Женски разговори“ која је одржана претходне школске године поново је одржана у петак 01.04.2011. год. у Дому културе у Врчину. Разлог поновног приказивања представе је велика заинтересованост родитеља и становника Врчина за гледањем ове представе. Већ навикли на многобројне наступе, увежбани у говору, покретима и мимици, наши ученици су имали сјајан наступ.

Представа је била веома успешна, глума наших ученика је текла спонтано. Можемо се поносити њиховим глумачким вештинама. На њиховим наступима нико не би рекао да им је тек трећа година глуме. Они се одлично сналазе, уживљавају се у улогу у потпуности, а публика која их гледа може само да буде презадовољна доживљајем који им омогућавају наши мали глумци.

Тема мушко – женских односа приказана је кроз комичан сплет околности, пуног заврзлама, размишљања исказаног кроз монологе. Дијалози служе да се још више продуби и спозна сопствено незадовољство, а решења смешних заплета неочекивано долазе сама. Корисни савети кроз монологе и дијалоге могли су да насмеју одрасле у публици и да им послуже у решавању сопствених проблема.

Тек по завршетку представе, у гардероби, могла се осетити права еуфорија. Младе глумце ништа није могло учинити срећнијим него сазнање по завршетку представе да су глумили одлично, да их је публика прихватила и наградила аплаузима. Задовољни собом и оствареним успехом, добили су подстрек за нове наступе већ постојећих представа и за савладавање нових текстова и драмских ситуација.

 

47. 6. УСКРШЊА ДЕЧЈА БИЦИКЛИЈАДА

Ускршња дечја бициклијада традиционално је по 6. пут одржана у Врчину 17.04.2011. год. Ученици наше школе су у великом броју учествовали на бициклијади и опробали своје возачке способности.

Велику завршницу приредби и сам почетак трке, најавили су својим наступом полазници Драмске радионице наше школе. Наступали су са брзалицама по нивоима гласноће, кинеском причом, кореографијом уз наступ и песмом о бициклијади коју су сами смислили.

 

48. 24. БЕОГРАДСКИ МАРАТОН

24. „Београдски маратон“ одржан је 17.04.2011.год. На „Трци задовољства“ учествовало је 15 ученика наше школе који су имали организован превоз.

 

49. ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Општинско такмичење у атлетици одржано је 19.04.2011. год. у Гроцкој на Дунаву. Нашу школу је представљало 18 ученика.

Освојена места:
Невена Чоловић 8/3 – 1. место
Тијана Ристић 5/1 – 1. место
Никола Митрић 8/1 – 2. место
Тијана Јанковић 8/4 – 2. место

 

50. ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ У АТЛЕТИЦИ

Градско такмичење у атлетици на коме су учествовале мушка и женска репрезентација наше школе, одржано је 20.04.2011. год. Мушка репрезентација се пласирала на међуокружно такмичење и освојила 3.место.

 

51. ВАСКРШЊЕ СВЕЧАНОСТИ

Васкршње свечаности су у нашој школи реализоване од 18. до 21.04.2011. год. У оквиру свечаности наши ученици су учествовали у многобројним активностима, опробали своју креативност и спортске вештине.

Васкршње свечаности су обухватиле следећа дешавања:

1) Поставка штандова и уређење паноа – поставка васкршњих честитки, цртежа, јаја, украса од пластелина, папира, глине, затим украсних корпица са мотивима Васкрса, итд.

2) У оквиру Васкршњих свечаности одржана је изложба ликовних радова ученика наше школе и гостију под називом „Отргнуто од заборава… спомен српско – чешког пријатељства Јиндриховице“. Том прликом угостили смо многе родитеље, истакнуте госте, као и представника амбасаде Чешке и представника Друштва за неговање традиције из Првог светског рада до 1918. год.

3) Васкршњи маскембал, на коме су ученици опробали своју креативност у прављењу маски, одржан је у центру Врчина у улици 29. Новембра. Осим ученика наше школе на маскембалу су учествовали и малишани предшколске установе „Лане“ из Врчина.

4) Васкршње спортске игре – ученици осмог разреда одиграли су одбојкашку утакмицу у центру Врчина, док су остали ученици учествовали у традиционалним штафетним васкрњим играма.

5) Пролећни крос

 

52. ПРОЛЕЋНИ КРОС ЗА УЧЕНКЕ ОД 1. ДО 4. РАЗРЕДА

Пролећни крос за ученике од 1. до 4. разреда одржан је 21.04.2011. год. на стадиону фудбалског клуба „Врчин“. Пут рекреације, забаве и такмичења ученике су повеле одељењске старешине. Лепо време нас је послужило, као и коректност и добра воља судије (наставник Божидар Теофиловић) и учитељица које су чекале ученике на циљу. Крос је био посећен од стране родитеља који су верно навијали.

 

53. 4. КОЛО БЕОГРАДСКЕ ШКОЛСКЕ ЛИГЕ

Четврто коло БШЛ одржано је 07.05.2011.год. у Обреновцу. Ученици наше школе имали су организован превоз од Храма Светог Саве, а остварили су запажене резултате:

2. место – Анђела Коњик 5/1, Наташа Теофиловић 5/1, Андријана Смиљкић 6/2

3. место – Ања Кузмановић5/3, Анђела Стојадинчевић 5/3

4. место – Лука Стефановић 8/3, Александар Ристић 8/4

6. место – Петар Стојадинчевић 6/2, Никола Теофиловић 6/2

7. место – Никола Лојпур 6/2

9. место – Катарина Лангура 6/2

 

54. ФИНАЛЕ БЕОГРАДСКЕ ШКОЛСКЕ ЛИГЕ У ОРЈЕНТИРИНГУ

Финале је одржано 07.05.2011. год. у Звездарској шуми. Укупно је учествовало 35 ученика наше школе. Освојили смо:

– 1. место – Петар Стојадинчевић 6/2, Никола Теофиловић 6/2, Тијана Вујић 7/2, Милан Јашић 7/2

– 2. место – Катарина Лангура 6/2, Милица Барзин 6/2, Даница Максимовић 6/2

– 3. место – Јован Карановић 6/2, Данило Грујић 5/1, Бојана Карановић 5/3, Анђела Стојадинчевић 5/3

– 4. место – Кристина Илић 6/1, Тамара Вагић 6/1

– 5. место – Ања Кузмановић 5/3, Тамара Апостоловић 5/3

Освојено је укупно 9 златних, 7 сребрних и 12 бронзаних медаља. Освојен је пехар за укупни пласман. 16 учесника финала БШЛ – е добили су оријентиринг мајце на поклон.

 

55. КРСТАРЕЊЕ БРОДОМ „ЗЛАТНО СРЦЕ“

07. и 14.05.2011. год. остварена је посета Београду са река Саве и Дунава. Ученици су крстарили бродом „Златно срце“ – који представља јединствену учионицу на води. У току вожње су слушали предавања о биљном и животињском свету наших река, разгледали реке и град, и попуњавали радне свеске одговарајући на питања о броду, рекама, биљном и животињском свету река. Почастили су се сендвичима и соком, а излазак на палубу био је незабораван доживљај. Посетили смо мали зоолошки врт у оквиру Аде Сафари, где су ученици имали ручак. Након тога су ученици имали слободно време за игру и забаву. Возили смо се возићем око Аде Циганлије и уживали у разгледању.

 

56. НАГРАДНИ ПРОЛЕЋНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Наградни пролећни литерарни конкурс под називом „Добродошлица пролећу“, који се сваке године организује у нашој школи, расписали смо 09.05.2011. год. Циљ конкурса је да ученици искажу своју креативност и маштовитост. На конкурс је стигло много литерарних радова и у поезији и у прози. Теме су биле:

– Пролеће и моја осећања – Пролеће долеће

– Распевана шума – Пролећне боје мога села

– Стигао је мај и у мој крај – Један пролећни дан

– У шетњи са другарима – Мириси овог пролећа буде сећања на неке прошле дане

Није било лако изабрати најбоље међу веома добрима, али ипак су се издвојили следећи ученици својим литерарним надахнућима:

У категорији од 1. до 4. разреда У категорији од 5. до 8. разреда

1. место – Јоко Бугарски 1/1 1. место – Наталија Диклић 5/3

2. место – Емилија Крантић 3/3 2. место – Ђорђе Кузмановић 8/4

2. место – Анђелија Петрић 2/2 2. место – Ивана И. Теофиловић 6/1

3. место – Алекса Марковић 4/4 3. место – Никола Вагић 6/3

3. место – Никола Стошић 2/2 3. место – Марко Тасић 5/3

3. место – Анђела Пешић 3/2

Ван конкуренције:

Ана Станковић 4/1

Маја Јелачић 4/4

Никола Aнђелковић 3/2

Михајло Кузмановић 3/4

Ови ученици су своје радове прочитали у оквиру Пролећног фестивала – 27.05.2011. год. и том приликом су им уручене награде у виду Похвалница и књига. Сви остали ученици – учесници конкурса, добили су Похвалнице за учешће на конкурсу.

 

57. ПРОЛЕЋНИ КРОС ЗА УЧЕНИКЕ ОД 5. ДО 8. РАЗРЕДА

Крос држан је 12.05.2011.год. на стадиону ФК „Врчин“ у Врчину. Ученици су остварили следеће резултате:

5. разред: 7. разред:

Дечаци: Дечаци:

1. место – Филип Филиповић 1. место – Милан Кнежевић

2. место – Лука Вукас 5/2 2. место – Никола Коџић 7/1

3. место – Марко Тасић 5/3 3. место – Александар Стекић 7/1

Девојчице: Девојчице:

1. место – Марија Митрић 5/2 1. место – Тамара Јеремић 7/2

2. место – Анђела Матејић 5/2 2. место – Марина Ољача 7/1

3. место – Тамара Ђоровић 5/2 3. место – Вања Вагић

6. разред: 8. разред:

Дечаци: Дечаци:

1. место – Филип Вагић 6/3 1. место – Митрић Никола 8/1

2. место – Стефан Микулић 6/1 2. место – Бориша Јешић 8/3

3. место – Огњен Панић 6/3 3. место – Бобан Прошић 8/3

Девојчице: Девојчице:

1. место – Катарина Вагић 6/3 1. место – Андријана Андрић 8/3

2. место – Анђелковић Николина 6/3 2. место – Невена Јашић 8/1

3. место – Нина Рајић 6/3 3. место – Јулија Кузмановић 8/1

 

58. ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ГЛУМИ

Градско такмичење у глуми одржано је 16.05.2011. год. у позоришту „ПАН Театар“ у Београду. Носило је назив – 26. Фестивал позоришних игара деце и младих.

Наступали смо с представом „Мене нико не воли“. Ученици су били опуштени у току наступа, лепо су се дружили и забављали а публика их је наградила осмесима на смешне ситуације у представи, и аплаузима. Освајање награда било је неизбежно:

– Освојили смо 3. место у категорији великих драмских форми;

– Дуња Милановић – 1. место за најбољу женску улогу;

– Јанко Ковачевић – 1. место за најбољу мушку улогу;

– Тијана Милошевић и Бојана Стевановић – 1. место за најбољег драмског педагога;

 

59. ТАКМИЧЕЊЕ ЦРВЕНОГ КРСТА

Ученици 4. разреда имали су прилику да се боље упознају са радом и значајем Црвеног крста припремајући се за квиз „Шта знам о Црвеном крсту“ који се већ годинама реализује на нашој општини. Општинско такмичење реализовано је у Гроцкој у мају месецу 2011. год. Наша петочлана екипа, коју су сачињавали: Алекса Живковић, Ивана Јанковић, Невена Маринковић, Ана Станковић и Марија Ђујић, освојила је 3. место на овом значајном такмичењу.

 

60. ПОСЕТА УЧЕНИКА НАШЕ ШКОЛЕ ЧЕШКОЈ АМБАСАДИ

У оквиру продубљивања сарадње и пријатељских веза наше школе са Чешком амбасадом у Београду, наши ученици били су гости концерта на којем су наступали извођачи из Републике Чешке.

Концерт је одржан у Чешкој амбасади 19.05.2011. год. Домаћин нашег боравка у Амбасади била је Конзул Валерија Фулеова.

 

61. „МАЛА МАТУРА – ВЕЛИКО СРЦЕ”

У оквиру пројекта „Мала матура – велико срце”, чији је циљ успостављање трајних веза основних школа Београда и Косова и Метохије, као и повезивање генерација ученика из Београда са ученицима са Косова и Метохије, ученици 8. разреда Основне школе „Свети Сава“ из Врчина, угостили су десеторо својих вршњака Основне школе „Благоје Радић” из села Зубче, општина Зубин Поток. Децу је довела наставница Верица Мијачић. Гости су код нас боравили у периоду од 19.05. до 23.05.2011. год.

У четвртак, 19. маја 2011. год. како је било предвиђено програмском сатницом, ученике смо преузели у 16:30 сати испред Палате „Србија“, а затим је организован заједнички ручак, упознавање и дружење у просторијама школе. Потом су ученици отишли у породице домаћина.

У петак, 20. маја 2011. год. наши гости су обишли Институт Винча и археолошко налазиште. У 13 часова, у организацији Скупштине општине Гроцка, организован је заједнички ручак. Ученике је дочекао Владимир Лукић – члан Општинског већа задужен за образовање и културу. После пријатног дружења деца су добила пригодне поклоне а затим смо кренули испред Палате „Србије“ где се ученицима обратио председник Србије, Борис Тадић. Након тога деца су обилазила град а увече смо присуствовали концерту у Сава Центру.

У суботу, 21. маја 2011. год. наша школа организовала је у 10 сати одлазак ученика на Авалу где су обишли споменик Незнаног јунака, споменик Васи Чарапићу, Авалски торањ и друге знаменитости ове планине. Након обиласка Авале, ученици су отишли код породица које су им били домаћини. Увече су ученици присуствовали утакмици Партизан – Чачак на стадиону Партизана.

У недељу, 22. маја 2011. год. ученици су са својим домаћинима посетили ЗОО врт и обишли град.

У понедељак, 23. маја 2011. год. ученици су у 7 сати кренули из Врчина до Палате „Србија“, одакле је у 8:30 организован превоз ка Косову и Метохији.

Све активности ученика пратила су по два наставника и директор школе. Циљ пројекта је у потпуности испуњен, ученици су успоставили јаке везе и пријатељства и упознали знаменитости Београда. Наша школа по други пут узела је учешћа у овом пројекту.

 

62. ПРОСЛАВА МАТУРЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА

Прослава матуре одржана је 25.05.2011. год. у ресторану „Камп Кошутњак“ у Београду. Ученици су имали организован превоз до ресторана. За добру атмосферу побринули су се, како сами ученици, тако и наставници који су били са њима, као и директор школе. Лепе тоалете и отмено понашање младих дама и џентлмена говорили су сами за себе.

Весело су кренули на своји прославу, одлично се провели, а ми им желимо да им сваки дан у наредном школовању буде весео као то вече.

 

63. ПРОЛЕЋНИ ФЕСТИВАЛ

Пролећни фестивал, који се у нашој школи традиционално организује, ове године је одржан 26. и 27.05.2011. год. Све лепоте и чари ове манифестације представили су полазници Основне музичке школе, мали глумци – који су уједно били и режисери и сценаристи својих комада. Представили су се и победници такмичења у рецитовању и победници пролећног литерарног конкурса. Није нам преостало ништа друго, него да овој деци широког осмеха и великог срца, честитамо и поклонимо свој осмех и своје срце.

 

64. НАГРАДНИ ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

На предлог директора школе Добрице Синђелић, Наставничко веће наше школе одлучило је да се најбољи и најуспешнији ученици (који су остварили запажене резултате из појединих предмета , или су остварили резултате на неком од такмичења у школској 2010/2011. год.) од 2. до 8. разреда награде једнодневним излетом.

Излет је реализован 10.6.2011. год. с поласком у 08:00 часова, а повратком у 17:00 часова. Ученике је превозио аутобус предузећа „Ласта“.

Ученици који су ишли на излет су:

 1. Катарина Живановић 2/1
 2. Мина Љубојевић 2/1
 3. Катарина Тадић 2/2
 4. Стефан Матејић 2/2
 5. Теофиловић Вања 2/3
 6. Анђела Митрић 2/3
 7. Огњен Исидоровић 2/3
 8. Филип Стојковић 2/3
 9. Филип Ђуровић 2/3
 10. Марија Павловић 2/3
 11. Наташа Ђоровић 3/1
 12. Наталија Фаркаш 3/1
 13. Никола Анђелковић 3/2
 14. Тамара Бугарчић 3/3
 15. Катарина Стекић 3/3
 16. Предраг Вагић 3/4
 17. Ана Тасић 3/4
 18. Лука Радовановић 3/4
 19. Јован Вујић 3/4
 20. Милош Перић 3/4
 21. Алекса Живковић 4/1
 22. Андрија Масловарић 4/1
 23. Јована Матејић 4/2
 24. Андреа Драча 4/4
 25. Алекса Живковић 5/3
 26. Ања Кузмановић 5/3
 27. Кристина Илић 6/1
 28. Игор Перић 6/4
 29. Марко Латковић 7/1
 30. Никола Тасић 7/1
 31. Јована Вујић 7/3
 32. Бојана Ђорић 7/4
 33. Биљана Филиповић 8/1
 34. Ана Кнежевић8/2
 35. Његош Ђорђић8/2
 36. Ангелина Јеремић 8/2
 37. Невена Јашић 8/2
 38. Немања Бајић 8/3
 39. Лазар Васић 8/3
 40. Лука Стефановић 8/3
 41. Милица Кнежевић 8/3
 42. Никола Стојиљковић 8/3
 43. Ђорђе Кузмановић 8/4
 44. Лука Соколов 8/4
 45. Алекса Вагић 8/4
 46. Тијана Јанковић 8/4

С ученицима су биле и наставнице Слађана Вагић (вођа пута), Драгана Ристић, Александра Бојанић и Ивана Брашанчевић.

Из Врчина се кренуло у 08:00 часова, а прво заустављање је било испред Храма Светог Саве, где нас је сачекала Снежана Лекић, туристички водич. Ученици су добили најпре обавештења и информације о делу града (Врачар), Светом Сави (живот и дело) и Храму Светог Саве (избор места за храм, почетак градње, стил, материјали, мере, итд.), а затим ушли у Храм.

Након тога уследило је панорамско разгледање града уз причу и обавештења

туристичког водича: Славија – Аутокоманда – Дедиње (стадион ФКЦЗ „Маракана“ – стадион ФК Партизан, „ЈНА“) – центар града (Београђанка – Пионирски парк – Народна скупштина – Скупштина града) -Трг републике (позориште „Бошко Буха“ – споменик кнезу Михаилу – Економски факултет – Народно позориште) – Студенски трг (Етнографски и Педагошки музеј). Након тога ученици су обишли Калемегдан (споменик Победник Београда – видиковац – Римски бунар – црква Ружица – црква Света Петка – Војни музеј).

С Калемегдана кренуло се пут Авале. На Авали се обишао Споменик Незнаном јунаку и Авалски торањ. Након тога ученици су имали 30 мин. за игру и шетњу.

 

65. ЛИКОВНИ КОНКУРС „ДУНАВ И БЕГЕЈ – НАШЕ РЕКЕ“

Још један у низу конкурса организован је у нашој школи. Овај конкурс је био посебан по томе што обједињује ученике из Србије и Румуније, како и сам назив конкурса говори.

Награђени ученици наше школе:

 1. Катарина Живановић 2/2 – 1. место
 2. Маријана Брашњовић 2/2 – 2. место
 3. Таша Ђорић 2/1 – 3. место
 4. Немања Маринковић 4/2 – 3. место

 

66. ПРИЈАТЕЉСКИ МОСТОВИ

Успостављена сарадња између темишварске и врчинске школе наставила се дружењем у Врчину. У понедељак 13.06.2011. год. у Врчин су допутовали професори и ђаци Српске гимназије “Доситеј Обрадовић “ из Темишвара. Повод је био наставак пројекта “ Мостови пријатељства “ чији су руководиоци директор српске гимназије др Стева Перинац и Добрица Синђелић, директор Основне школе “ Свети Сава” .

Несебичну помоћ у реализацији пружила нам је наша општина Гроцка, наставно особље обе школе и господин Арсеније Бугарски. Дружење је започето отварањем заједничке изложбе ликовних радова ученика обе школе под називом “Дунав и Бегеј – наше реке “. Изложба је организована у холу наше школе. Гости и домаћини су затим обишли ближу околину – Авалски торањ и манастир Раиновац у Бегаљици. У просторијама општине у Гроцкој приређен је пријем у част гостију из Темишвара. Господин Владимир Лукић, члан Општинског већа, поздравио је присутне и упознао их са културно – историјским знаменитостима нашег краја и изразио своје задовољство због оствареног пријатељства.

Дружење које је започето прошле године, настављено је. Ученици другог и четвртог разреда и њихови наставници имали су прилику да се још боље упознају и друже. Пројекат о сарадњи и размени радних искустава двеју школа “Пријатељски мостови“ је леп пример како да развијајући позитиван став према традицији свога народа млади уче да цене туђу, стицањем свести о себи самима и свом народу могу да живе у свету сличних и различитих, а нас обавезују да младима уз љубав посветимо више пажње и подршке у одрастању стварајући им нове могућности и нове пријатеље.

Ово је само почетак, тек нас очекују нови пројекти и дружења.

 

67. ЛИКОВНИ КОНКУРС „КУЋА МОГА ДЕДЕ“

Негујући и поштујући традицију и знамења наше прошлости, одлучили смо да испратимо и овај конкурс. Да се не заборави… да остане у сећању наших ученика, … – то је био наш циљ када смо мотивисали ученике на учешће на овом конкурсу. Успели смо у томе судећи према великом броју пристиглих радова.

Награђени ученици:Јован Јеремић 2/2 – 1. место

 1. Јана Јашић 4/2 – 1. место
 2. Анђелија Петрић 2/2 – 2. место
 3. Вања Теофиловић 2/3 – 2. место