„Дан девојчица“ у оквиру професионалне оријентације

          Поводом обележавања Дана девојчица, а у оквиру пројекта Професионална оријентација, одлучили смо да посетимо компанију у нашем најближем окружењу. Школа је организовала посету робној кући „Икеа“ за ученике осмог разреда у пратњи  директора  школе Добрице Синђелић и члана Тима за професионалну оријентацију, Мирјане Јашић. Програм је замишљен као дан када ученице осмог разреда, а овог пута смо повели и дечаке, посећују истакнуте компаније или државне институције, што ће им помоћи да на непосредан начин стекну увид о могућностима, предностима и манама најразличитијих послова, као и изазовима и перспективама образовања и рада.

          Одабрана компанија је пример велике, глобалне и успешне компаније која запошљава велики број радника, различитих профила и која велику пажњу посвећује родној равноправности на свим пословима у компанији, заштити на раду, тренинзима и обуци запослених за све послове.

          Током двочасовне посете ученици су упознати са свим процесима рада и активностима запослених од комуникације и дизајнирања ентеријера, продаје, Икеа фуда, одељења за културу, логистику до складиштења робе и монтаже намештаја. У разговору са женама задуженим за различите послове ученици су сазнали више о компанији али и о изборима које су те жене правиле током свог школовања и каријере, као и о актуелним и интересантним  пројектима на којима раде. Ученици су се временом опустили и сами се активно укључили у разговор који је постајао све интересантнији. Могли су да сазнају да су све оне високо образоване али за најразличитије послове, а да су до посла дошле својом упорношћу, најбољим образовањем, познавањем страних језика, самоиницијативношћу. Јединствене су у ставу да је мукотрпан пут до успеха, али се исплати. Њихово садашње искуство им казује да је могућ и мало другачији пут школовања, али да крајњи циљ мора бити исти, највиши. Шта год уписали и чиме се год бавили сопствена воља и дисциплина су кључни.

          На крају посете ученици су имали прилику да буду дизајнери, монтажери. Дизајнирали су, монтирали столицe  и скалапали украсне кутије које су касније и добили на поклон од својих домаћина као и пернице, држаче за телефоне. Предах је био у Икеа ресторану.

          Сви  запослени дали су све од себе да им кроз организован програм  пренесу поруке да се исплати учити и радити и подстакли их на размишљање да већ садa треба бринути о својој будућности и да треба себи да поставе високе циљеве зарад лепше и сигурније будућности.

          Жеља нам је да се ученици  упознају са различитим професијама и да пронађу инспирацију у искуствима успешних жена, која ће им помоћи да се одваже и донесу најбољу одлуку приликом избора животног позива.

            Надамо се да ће ученицима наше школе ово искуство бити драгоцено.