„САВИНИ ДАНИ 2019.“ У ОШ „СВЕТИ САВА“ ВРЧИН

            „Савини дани 2019.“ реализовани су у ОШ „Свети Сава“ Врчин у периоду од 17. до 20. маја 2019. године.

 

            Петак, 17.05.2019. – одржана је приредба у којој су учествовали ученици наше школе који су чланови: КУД-а „Стеван Штрбац“ Врчин, балетске школе „АБ-денс“ и плесне школе „Врачар“. Водитељи програма били су ученици 1/2 одељења. На почетку програма присутне је поздравио директор школе, Добрица Синђелић и свечано отворио „Савине дане 2019.“ Приредба је садржала фолклорни део: „Игре из Топлице“, „Игре из околине Лесковца“, „Влашке игре из околине Зајечара“, балетски део: „Шпањолке“, и „Nothing to say“, и плесни део: „Салса“.

            Након завршеног програма посећена је изложба ликовних радова ученика 1. до 8. разреда. Такође, организован је базар на ком су ученици излагали своје рукотворине. Приредба и базар били су изузетно посећени од стране родитеља.

            Програм припремили: проф. разредне наставе Радица Костадиновић и проф. разредне  наставе Милена Јанковић.

 

            Субота, 18.05.2109. – у оквиру манифестације „Савини дани“ и у знак сећања на учитељицу Јасмину Крантић, наша школа расписала је међународни ликовно-литерарни конкурс „Нисмо више тако мали“ за ученике од првог до четвртог разреда, и конкурс „Растем, не ометај“ за ученике од петог до осмог разреда. На свечаној приредби додељене су награде ученицима који су постигли најбоље резултате. Награде је уручио песник Мирослав Кокошар, уједно и председник жирија за одабир литерарних радова.

Свечана приредба отворена је Химном школе и композицијом „Небо је тако ведро“, након чега је директор школе Добрица Синђелић пожелео добродошлицу присутнима и одржао говор о Савином значају за српски род. Публика је у наставку програма уживала у одломку из „Евгенија Оњегина“ А. С. Пушкина. Сценски наступ пропраћен је и балетском тачком. У наставку програма хор наше школе извео је нумере „Хајде, Јано“ и „Јовано, Јованке“, после којих су додељене награде учесницима конкурса. Прочитана је песма и текст које су написали ученици преминуле учитељице Јаце, којој је конкурс и посвећен.

            Свечана приредба завршена је композицијом „Београде, мој бели лабуде“ и представом „Сумњиво лице“ Б. Нушића коју су ученици драмске секције премијерно извели.

            Програм припремиле: проф. српског језика и књижевности Слађана Вагић, проф. музичке културе Ива Ивовић и проф. разредне наставе Драгана Гајић.

            Такође, 18.05.2019. године, у оквиру пројекта ,,Подршка ЕУ Србији у управљању миграцијама МАДАД 2“ коју пружамо деци мигрантима у прихватном центру у Крњачи, група деце од 7 до 15 година посетила је нашу школу и заједно са ученицима наше школе реализована је ревија спорта – полигон спретности. Формирањем мешовитих екипа коју су чинили ученици наше школе и деца из прихватног центра желели смо да наставимо да превазилазимо културолошке разлике и прихватимо искуства других култура.

            За пријатан боравак деце миграната биле су задужене: професорке разредне наставе Љиљана Кнежевић и Мирјана Јашић, проф. историје Данијела Апостоловић, проф. физике Златана Ђорђевић и проф. математике Сања Соколов.

 

            Недеља, 19.05.2019. – прослава Дана школе. Савине мошти из Трнова у Србију у манастир Милешеву  пренео је његов братанац, краљ Владислав. Пренос моштију Светог Саве  један је од празника Српске Православне Цркве, и један од празника посвећен Светом Сави. Српска Православна Црква овај празник слави 19. маја, тако да и ми тада свечано обележавамо Дан школе.

            Наша школа је школа са традицијом. Храм знања, културе, уметности, спорта. Мото наше школе је реч, дело, љубав. Ове године обележавамо 192 године постојања школства у Врчину. Трудимо се да будемо достојни  Савиног имена и дела,  и да сваке године у свему будемо бољи него претходне године. Велика нам је част, али, и још већа обавеза  да  наша школа носи најзначајније  име српске просвете –  име Светог Саве. 

            Приредбу су свечано отворили хор наше школе и хор ученика 3/2 одељења. Извели су Химну школе и нумеру „Небо је тако ведро“. У наставку програма приказан је филм о нашој школи. Присутнима се затим обратио директор школе, Добрица Синђелић, упутио речи добродошлице свим присутнима – ученицима, наставницима, представницима локалне самоуправе, Школског одбора, Савета родитеља, државних установа и компанија, и приватних компанија, драгим гостима – ученицима и наставницима из ОШ „Свети Сава“ из Зворника, Република Српска, и делегацији из ОШ „Тоне Чуфар“, из Марибора, Словенија.

Ове године посебно  захваљујемо: госпођи  Живадинки Аврамовић, председници  Градске општине Гроцка. Госпоћи Шпели Дрственшек, директорки Основне школе „Тоне Чуфар“ из Марибора, Словенија. Господину Радомиру Петровићу, директору Основне школе „Свети Сава“  из Зворника, Република Српска. Компанији „Еко Гроцка“. Господину Драгану Филимоновићу, директору компаније „Еко Степ Пелет“. Овом приликом директор школе изразио је захвалност и секретару школе Илинки Маринковић и учитељици Вери Крантић, колегиицама које одлазе у пензију.

            У наставку програма приказан је драмски комад „Сазнај знање“ у извођењу чланова драмске радионице наше школе. Свечана прослава је завршена нумерама „Живот у равници“ и „Београде, мој бели лабуде“ у извођењу хора ОШ „Свети Сава“ Врчин.

            Програм прирпемиле: проф. музичке културе Ива Ивовић и проф. разредне наставе Бојана Теофиловић.

 

            Понедељак 20.05.2019. – одржан је Спортски дан у оквиру „Савиних дана 2019.“. Ученице четвртог разреда наше школе и ученице ОШ ,,Свети Сава“ из Зворника, Република Српска, такмичиле су се у игри „Између две ватре“, док су се дечаци шестог и седмог разреда такмичили у малом фудбалу. Пошто су турнири били пријатељског карактера, победници су били сви. Екипе су биле мешовите. Током такмичења сви ученици су показивали велику жељу за игром, изузетно су се међусобно бодрили и навијали. Након спортских активности, педагог школе је за ученике обе школе одржала едукативну радионицу  „Пријатељство нас спаја“.

            У реализацији учествовали: наставници Одељењског већа 4. разреда, проф. физичког васпитања Александра Бојанић, проф. разреде наставе Милан Сантрач и педагог Ана Матејић.

            Ученици, директор и наставници из ОШ „Свети Сава“ Зворник, Република Српска, били су наши гости 19. и 20.05.2019. године. Делегација из ОШ „Тоне Чуфар“ из Марибора, Словенија, била је у посети нашој школи у периоду од 18. до 20.05.2019. У наредном периоду настављамо сарадњу са обе школе у складу са раније потписаним Протоколима о међународној сарадњи.

 

Тим за реализацију „Савиних дана 2019.“

на челу са директором школе, Добрицом Синђелићем