Добрица Синђелић, директор ОШ „Свети Сава“ из Врчина на Форуму о настави кинеског језика у Ректорату Универзитета у Београду

Специфичности и препознатљивост Основне школе „Свети Сава“ у Врчину огледају се и у многобројним и врло развијеним ваннаставним активностима.

Школа се труди да својим ученицима увек понуди нове, актуелне садржаје, те је и овога пута великим ангажовањем директора школе Добрице Синђелића  и успостављањем сарадње са Амбасадом НР Кине ученицима наше школе омогућено учење кинеског језика. Учешћем и у овом пројекту  истичемо се као једина школа на нашој општини.

1Упоредо са продубљивањем размене са Кином у политичкој, економској и културној области у Србији се већ годинама учи кинески језик.  Програм је обухватао ученике  средњих школа, а са све већом заинтересованошћу и растом ентузијазма за учење кинеског језика програм је намењен и ученицима основних школа.

У нашој школи настава се  реализује у два термина  уторком и средом. Часове држе волонтери студенти на размени из Кине. Прво је то била  професорка Чанг Феи, а ове године проф.Мајнр. Сви часови протичу на обострано задовољство и одушевљење.  Поред учења кинеског језика ученицима су представљени традиција и  култура Кине, главни град Пекинг као и многобројни традиционални украси и занимљивости. Сваке године група ученика наше школе присуствује такмичењу из кинеског језика које се одржава у VI београдској  гимназији. На овој манифестацији и учествујемо у културно-уметничком делу програма.  Како бисмо успоставили и раширили сардњу  наставнице кинеског језика су у великој мери укључене у живот школе и школске активности: представљање на пријему првака, активностима током Дечије недеље и других школских приредби и манифестција, учешће на угледном часу професора Географије када се обрађивала наставна јединица Кина, и др.  

2Институт Конфуције у Београду и Одељење за образовање Амбасаде НР Кине организовали су у понедељак 03. октобра 2016. године у просторијама  Ректората Универзитета у Београду, Форум о настави кинеског језика у основним и средњим школама у Републици Србији. Форум је организован за директоре школа у којима се настава кинеског језика већ реализује и координаторе – сараднике у реализацији овог пројекта Присутнима су се обратили Сун Синђијен (Sun XinQuan) Први секретар и саветник за образовање Амбасаде НР Кине у Србији, проф. др Радослав Пушић. директор Института Конфуције у Београду и др.

3Добрица Синђелић, директор Основне школе „Свети Сава“ у Врчину, говорио је на панелу организованом за основне школе о унапређивању квалитета наставе кинеског језика, о конкретизовању и продубљивању сарадње образовних институција Кине и Србије, као и о постављању  платформи за проширивање сарадње у области образовања и културне размене.

Имајући у виду да наша школа улаже велики труд и даје значајан допринос у промоцији кинеске културе, у наредном периоду очекујемо још бољу и свестранију сарадњу.

Текст и фотографије
Снежана Теофиловић
библиотекар ОШ „Свети Сава“ у Врчину
координатор за кинески језик