Екскурзија ученика V разреда

 

Једнодневна екскурзија за ученике петог  разреда реализована је 19.10.2023. године. На пут је кренуло 64 ученика. Одељењске старешине које су водиле своје ученике на екскурзију биле су:  Сања Соколов V-1, Снежа Шкипина V-2 и Слађана Вагић V-3.  Вођа пута ученика петог  разреда била је Сања Соколов. Релација на којој је реализована екскурзија  је: Врчин – Деспотовац – манастир Манасија – Ресавска пећина – водопад Лисине – Врчин.

Полазак аутобуса испред школе био је планиран за 08:00 часова, када су ученици и кренули на екскурзију. У комфорном и удобном аутобусу, сигурној и безбедној вожњи, ученици су прво посетили манастир Манасију, задужбину деспота Стефана Лазаревића. Међу зеленим брдима живописне ресавске клисуре, опасан величанственим одбрамбеним кулама средњевековне тврђаве, налази се манастир чије утврђење спада у врхунска остварења српске архитектуре, а фреске у ред највећих домета српског сликарства средњег века– Манасија. Уласком у само срце овог фасцинатног средњевековног утврђења долази се до цркве посвећене Светој Тројици. Манасија је позната и по Ресавској школи која је у оквиру манастира постојала током прве половине петнаестог века. У њој су се окупљали учени монаси, преводиоци, књижевници и преписивачи који су украшавали рукописе и књиге, због чега се манастир дуго сматрао симболом духовности и просвећености.

Пут нас је даље водио ка Деспотовцу и обиласку Парка макета са поставком средњовековних српских манастира и моравских кућа. Макете су урађене као савршене копије цркава у размери 1:17 у односу на објекте у стварној величини. Кустос овог несвакидашњег музеја је ученицима на занимљив начин говорио о вери и ктиторима манастира које је аутор ових макета, Миленко Илић тако верно направио. После обиласка Парка макета наставили смо пут до Деспотовца, где смо у ресторану имали ручак и краћи одмор.

Следећа станица нашег путовања била је Ресавска пећина.Она спада у нашу најстарију уређену пећину.Ученици и одељењске старешине су са кустосом музеја ушли у пећину и кроз њу су се кретали спиралном бетонском стазом дугачком 800 m, пролазећи кроз различите дворане на два нивоа. Слушали су занимљиво предавање о проналаску пећине . На зидовима пећине налазили су се пећински украси сталагнити и сталактити који су настали током дуге историје и еволуције. Боравак у пећини сигурно ћемо памтити дуго јер је доживљај у њој био незабораван.

Помало већ уморни али презадовољни оним што смо до сада видели упутили смо се ка водопаду Лисине – Велики Бук у подножју планине Бељанице. Овај водопад смештен је у близини ушћа реке Врело у Ресаву , окружен очуваном природом бујних шума, водених токова, речних долина, крашких пећина, великог пространства цветних ливада и испреплетаних гребена  Кучајских планина, Ученици су били затечени прелепом сликом водопада. Мало слободног времена што им је остало до повратка кући искористили су за  шетњу   уређеним стазама око водопада.

Полазак кући био је планиран за 16:30  часова, када смо кренули према Врчину. У Врчин смо стигли око 19:00 часова. Вожња је била удобна и пријатна, а наравно и безбедна. Циљ и задаци екскурзије који су били планирани пре поласка, у потпуности су реализовани. Остварени су сви садржаји који су везани за програм наставе и учења и саставни су део Годишњег програма рада ОШ ,,Свети Сава”, за школску 2023/24. годину.

 

У Врчину,                                                                                                                               Извештај сачинила

20.10.2023. године                                                                                                               Сања Соколов