Екскурзија ученика VIII разреда

 

Екскурзија ученика осмог разреда реализована је од 22. до 24. октобра 2023. године.

Путни правац: Врчин – Овчарско- кабларска клисура – Златибор –Вишеград – Мокра Гора – Златибор – Врчин

На екскурзију је путовало укупно 64 ученика и 3 наставнице, одељењске сарешине.

8/1 – 19 ученика; одељењски старешина Горица Милошевић

8/2 – 22 ученика; одељењски старешина Данијела Апостоловић

8/3 – 23 ученика; одељењски старешина Драгана Митрић

Сви циљеви екскурзије успешно су реализовани. Ученици су имали прилику да непосредно упознају различите појаве и односе у природној и друштвеној средини, културно наслеђе и привредна достигнућа. Екскурзија је имала за циљ да код ученика развије позитиван однос према националним, културним и естетским вредностима, навикама и здравим стиловима живота.

Путовање је почело у 8 сати ујуту вожњом ауто путем Милош Велики до Овчарско-кабларске клисуре, познате и као „Српска Света Гора“, где смо посетили манастир Ваведење. Манастир се налази на самом уласку у Овчарско-кабларску клисуру из правца Чачка, на десној обали реке Западне Мораве. Предање о коме су писали Вук Караџић и Јоаким Вујић, говори да је манастир саградио Свети Сава са оцем, Светим Симеоном. Пут је настављен ка Златибору где смо обишли Стопића пећину, етно село Сирогојно и водопад Гостиље. Стопића пећина и водопад Гостиље представљају два најатрактивнија природна феномена овог подручја, док етно село Сирогојно отрже од заборава трагове старих времена. У вечерњим часовима, сместили смо се у хотел Конак**** на Златибору, где је после вечере организовано заједничко дружење у дискотеци.

Други дан, након доручка, путовање је настављено ка Републици Српској. По преласку границе посетили смо једну од највећих светиња у добрунској парохији манастир Успења Пресвете Богородице у Добруну из 14. века, познат и као манастир Крушево. По обиласку манастира пут је настављен ка Вишеграду и Андрићграду. Ученицима је посебно био интересантан велелепни мост из 16. века који је саграђен по налогу Мехмед-паше Соколовића и овековечен у књижевном делу „На Дрини ћуприја“ нашег јединог нобеловца. Иво Андрић био је инспирација и Емиру Кустурици за изгрању каменог средњовековног града „Андрићграда“, који је такође ученицима био изузетно занимљив. После ручка у Вишеграду вратили смо се у Србију, тачније на Тару. Уживали смо у шетњи улицама још једног старог града, подигнутог по идеји Емира Кустурице, овога пута дрвеног, чувеног „Мећавника“. После подне било је резервисано за вожњу атрактивном туристичко-музејском железницом са пругом уског колосека „Шарганском осмицом“. Вожња возићем „Ћиром“ трајала је преко два сата чувеном рутом у облику броја осам где нам је било готово немогуће да одредимо куда је воз већ прошао а куда тек треба да прође. После изузетно испуњеног дана вратили смо се у хотел где смо имали вечеру и дружење у дискотеци.

Трећи дан, након доручка обишли смо тематски парт El Paso City где се, одвојене реком, сусрећу две културе с краја 19. века, америчка и српска. Време до ручка, провели смо обилазећи центар Златибора. После ручка, кренули смо ка Врчину. Уз краће успутне станице, шетњу Овчар бањом и панорамско разгледање манастира Благовештење, стигли смо испред школе у 19:30 сати.

Садржајно изузетно богата и разноврсна екскурзија потпуно је испунила постављене образовно-васпитне циљеве. Дестинације које смо посетили у потпуној су корелацији са готово свим наставним предметима. Посебно смо задовољни другарством, емпатијом и сарадњом које су ученици показали, као и поштовањем правила, одговорношћу и пристојним понашањем наших ученика.

Целокупна организација и реализација екскурзије протекла је без проблема. Реализатор екскурзије била је туристичка агенција „ГУЧЕВО – ТРАВЕЛ“ д.о.о. Све време, а нама од драгоцене помоћи, са ученицима су били туристички водич и лекарка. Након реализоване екскурзије ученици ће путем анкете изнети своја мишљења и сугестије.

 

                                              Данијела Апостоловић,

                                                      стручни вођа путовања,

одељењски старешина 8/2