Настава у природи – Дивчибаре

 

Годишњим планом рада ОШ „Свети Сава“ у Врчину за школску  2023/2024. годину, планирана је реализација наставе у природи. Директор школе, Добрица Синђелић се годинама труди и успева, да  настава у природи као вид васпитно-образовног процеса опстаје и траје. Као најповољнија понуда за реализацију  наставе у природи изабрана је понуда туристичке агенције „Гучево Травел“ д.о.о. Лозница. Са  приступачном ценом били су  задовољни  Савет родитеља, Школски одбор и родитељи ученика. Плаћање може да се обави у 9 месечних рата.  Аранжман је  обухватао 6 (шест) пуних пансиона  – 7 дана, у хотелу „Дивчибаре“, на Дивчибарама, услуге водича, осигурање ученика, стално присуство лекара у објекту, организован програм анимације и рекреације и превоз високоподним туристичким аутобусима.

Дивчибаре су висораван на планини Маљен, 38km јужно од Ваљева, а 117 km од Београда, на надморској висини од  996 m. То је планинско поље које се пружа од Црног врха, Паљбе, Голупца до Великог брда. Имају веома повољан географски положај. Допиру утицаји приморске климе, која се сусреће са карпатском и панонском, чиме се објашњава повишено присуство јода у ваздуху. Због оваквог положаја и присуства јода оно је од давнина познато као место које погодује лечењу болести плућа и анемије.

Благе је климе, са просечно 239 дана без ветра и 280 дана без падавина, а зиме обилују снегом. Просечна температура лети не прелази 22°C. Пролеће почиње већ у марту, када буја природа и вегетација. Обилују богатим биљним и животињским светом, а обиље извора и текућих вода сврставају Дивчибаре у атрактивна туристичка места, која су привлачна током сва четири годишња доба.

Хотел „Дивчибаре“ је прави избор за безбедно и квалитетно извођење наставе у природи, а Дивчибаре као прави туристички бисер Србије, у ваљевском крају, одише свежином и природним лепотама.

Након обављених свих припрема, а у складу са Правилником о организацији и остваривању наставе у природи  у основној школи „Службени гласник  РС“, број 30 од 25.априла 2019.год. приступило се реализацији наставе у природи.

Узимајући у обзир циљеве и задатке наставе у природи –  обилазак културних, привредних и историјских објеката ради стицања знања, развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика, упознавање занимања људи која су карактеристична за тај крај, изграђивање естетских и културних навика, развој позитивних социјалних односа међу ученицима, а посебно здравствени развој, успећемо да унапредимо интелектуални, социјални, естетски, културни и здравствени развој наших ученика.

У периоду од 22.10. до 28.10.2023. године 132 ученика и 8 учитеља  боравило је на Дивчибарама, у хотелу „Дивчибаре“. Наставу у природи  реализовала су следећа одељења:

I-3  одељењски старешина   Ана Синђелић

II-1  одељењски старешина    Љиљана Кнежевић

II-2 одељењски старешина    Радица Костадиновић

II-3 одељењски старешина    Слађана Вагић

III-1 одељењски старешина    Мирјана Јашић

III-2 одељењски старешина   Јелена Козлина

IV-1 одељењски старешина   Милан Сантрач

IV-2 одељењски старешина    Вера Крантић

Ученици су заједно са својим учитељима, у пратњи водича и доктора, испред туристичке агенције ,,Гучево травел” д.о.о. из Лознице, безбедно путовали удобним и комфорним аутобусима. Кренуло се из Врчина у 08:30часова, а на Дивчибаре  смо стигли, уз краћу паузу  око 11:30 часова. По доласку у хотел, ученици су смештени у  двокреветне, трокреветне и четворокреветне собе. Собе су биле уредне, чисте и са погледом на прелепе пределе. Учитељи су имали састанак са управником хотела, рекреаторима и докторком, на коме су се договорили о свим важним појединостима везаним за боравак у објекту. Надзор лекара био је 24 часа дневно.

Од наредног дана, па све до последњег дана боравка на Дивчибарама, ученици су заједно са својим учитељима и три рекреатора обилазили све знаменитости на Дивчибарама и ближој околини, и о свакој слушали предавање.

Поподне су  учествовали у разним спортским активностима на спортским теренима поред хотела. Увече је био програм у дискотеци: маскенбал, ја имам таленат, музичке игре, пиџама журка, игре без граница, игре уз показивање кореографија од стране ученика и многим дригим.

Активности које су у току пре поднева ученици реализовали биле су углавном пешачке туре:

-Упознавање центра Дивчибара – шетња

-Мали Голубац – шетња

-Велики Голубац – шетња

-Одлазак до Чалићког језера –шетња

-Љути крш – шетња

-Краљев сто – вожња возићем

-Одлазак до Жабљег моста – шетња

-Обилазак значајних објеката у непосредној близини – шетње

У свакој шетњи деца су сазнала много о биљном и животињском свету овог краја, дружила се и побољшавала своје здравствене капацитете.Чули су многе легенде и митове о настанку Дивчибара.

Рекреатори су им испричали занимљиве приче о некадашњем начину живота људи у далекој прошлости и успели да их на забаван начин укључе у причу о прављењу дрвених кућица. Прављење кућица од дрвета у прелепој природи, остаће нам дуго у сећању. Ученици су сакупљали дрвену грађу (дуге гране, осушена мала стабла) и правили бивак – кућицу у којој може максимално да стану две особе. Био је то посебан доживљај за све нас.

Припрема и паљење логорске ватре била је импресија за све нас, јер се овај диван догађај временом заборавио. Велику срећу и неописиво задовољство показала су деца посматрајући паљење ватре. У великом кругу који смо сви заједно направили, уз музику и дружење, провели смо  дивне тренутке које ћемо дуго памтити.

Хотел „Дивчибаре“ испуњава све услове за извођење наставе у природи. За време боравка у хотелу, ученици и наставници поштовали су кућни ред и особље хотела. Цела група понашала се коректно, поштовала правила понашања и није било ниједног инцидента нити су на хотелском инвентару забележена оштећења. Сви запослени у хотелу су се трудили да испоштују захтеве групе и да допринесу томе да боравак у хотелу прође у најбољем реду, и да деца и наставници понесу лепе успомене са Дивчибара. Пријатно особље, коректан професионални однос који су успоставили са свима нама допринео је да се осећамо пријатније и сигурније.

Храна је била разноврсна и укусна, а деца су за сваки оброк могла да добију додатак, ако желе. Кухињско особље излазило је у сусрет ученицима који су били на посебном режиму исхране.

Докторка је свакоднедно пратила здравствено стање ученика, била доступна 24 часа и свакодневно са групом ишла у шетњу. Свакодневне шетње и боравак на чистом ваздуху допринеле су да здравље ученика није било ни у једном тренутку угрожено.

Рекреатори су имали осмишљен програм у коме су сви ученици радо учествовали. Едукативно-забавни садржаји били су примерени узрасту и интересовањима ученика. Ученици су проширили своја знања о Дивчибарама и околини. Све похвале рекреаторима Каћи, Влади и Аци  који су показали стручност у раду са децом. Деца су им у знак захвалности написала дивно писмо које су им поклонили. Уз њих су научили нове музичке кореографије, полигоне спретности, проширили и продубили постојећа знања о црном и белом бору и томе како да их разликују у природи, упознали карактеристике рељефа који нису до сад видели и много тога.

Јак утисак на све нас оставио је одлазак у цркву Светог Пантелејмона која се налази у центру Дивчибара. Сви наши ученици, заједно са учитељима и рекреаторима учествовали су  у интерактивном часу посвећеном Светом Пантелејмону. Били смо у цркви и на велики празник Света Петка и такође сазнали много о њој. У цркви су се сви ученици културно понашали, показали завидан ниво знања из веронауке, па су том приликом добили и похвале од свештеника.

Директор школе, господин Добрица Синђелић, обишао је ученике и учитеље који су боравили на Дивчибарама. Његов долазак био је подршка и подстицај да све протекне како треба. Вожња возићем до Краљевог стола била је посебна за групу ученика која се возила заједно са Директором. Сви заједно слушали смо предавање рекреатора и направили дивне фотографије за успомену.

Током реализовања наставе у природи ученици су показали да имају развијене културне навике, да поштују кућни ред, да се лепо опходе према свима у објекту, о чему је Директор био обавештен од стране представника хотела. Сви смо показали висок степен социјалне културе.

Сваки учитељ, својим одговорним и професионалним радом, али и бригом и пажњом према деци, допринео је да ова настава у природи буде веома успешна, а колегијаност подигне на виши ниво.

И за крај, можемо да закључимо, да је ова настава у природи, осим што је испунила све планиране циљеве и задатке који су пре поласка предвиђени, утицала да деца не само обогате и прошире своја знања о Србији, већ је још више и  заволе.

Приоритет организације свакако је била безбедност ученика.  За време боравка у хотелу деца су била безбедна, здрава, није било никаквих инцидената, нити су оштетили инвентар хотела.

Вратили смо се кући пуни позитивних утисака и са дивним успоменама које ћемо памтити.

У Врчин смо стигли 28.10. 2023.године око 18 часова.

 

                                                                                               Извештај сачинила

                                                                       Љиљана Кнежевић,стручни вођа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content