ЈЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА I и II РАЗРЕДА

            Једнодневна екскурзија за ученике првог и другог разреда реализована је 08.10.2019.. године. На пут је кренуло 100  ученика заједно са 7 учитеља. Одељењске старешине које су водиле своје ученике на екскурзију биле су:  Гордана Апостоловић I-1, Драгана Гајић I-2, Драган Кузмановић I-3,  Љиљана Кнежевић II-1, Радица Костадиновић II-2, Милена Јанковић II-3 и Слађана Вагић II-4.  Вођа пута ученика првог и другог разреда била је Љиљана Кнежевић. Релација на којој је реализована екскурзија  је: Врчин – Топола -Опленац-Аранђеловац-Орашац –Врчин.

            Полазак аутобуса испред школе био је планиран за 08:00 часова, када су ученици и кренули на екскурзију. У комфорним и удобним аутобусима, у сигурној и безбедној вожњи, ученици су путовали прво до Опленца. Тамо смо стигли око 9 часова и 30 минута. У цркви Светог Ђорђа, задужбини краља Петра I Карађорђевића, слушали смо предавање о изградњи цркве . Ученицима је веома јак утисак оставило прадавање кустоса везано за мозаик који се састоји од 40 милиона квадратића и око 12 хиљада нијанси боја.Мозаик у цркви радили су око 2 године најпознатији Руски сликари.Круна која се налази у централном делу цркве тешка је 3 тоне и направљена је од истопљеног оружја које се користило у Првом светском рату. Након тога обишли смо кућу краља Петра I Карађорђевића. Ту смо имали предавање кустоса о значају и улози краља Петра I Карађорђевића за читаву династију Карађорђевића. Ученици су могли да прошетају просторијама у кући и виде личне предмете ове династије из тог периода, као и портрете представника династије Карађорђевића које је насликао наш најпознатији  сликар Урош Предић.Веома интересантан податак о овој лози је да су давали само два имена свијим наследницима:Александар и Петар. Након обиласка куће, у лаганој и пријатној шетњи, стигли смо до Карађорђевог града. У прелепом дворишту ученици су могли да виде споменик подигнут вожду Карађорђу, вођи I српског устанка, његову резиденцију и цркву Свете Богородице, као и топ који је служио као гласник, а од чије гвоздене ручице је направљена круна за краља Петра I Карађорђевића. Ту, у Тополи, било је предвиђено и разгледање Карађорђевог града у пратњи кустоса као и цркве и конака. Предавање је било веома занимљиво ученицима,тако да  су пажљиво пратили сваку реч кустоса. Након разгледања Карађорђеве куће, цркве и фотографисања, ученици су се играли пола сата у прелепом дворишту. Након тога, кренули смо према Аранђеловцу, на ручак. Пре ручка обишли смо БуковичкуБању у Аранђеловцу.

            У прелепом бањском амбијенту ученици су заједно са својим одељењским старешинама обишли термалне изворе у бањи, видели диван парк са фонтанама испред Старог  Здања, искористили слободно време за игру и шетњу по парку.

            Ручак је био предвиђен за 14 часова. У пријатном амбијенту ресторана,на чијим зидовима су ученици  могли да виде фотографије лозе Карађорђевића, ученици су ручали.После ручка упутили смо се ка пећини Рисовачи. Она је на ученике оставила веома јак утисак јер је већини ученика ово био први пут да су били у некој пећини. Слушали су занимљиво педавање о пећинским људима и животињама .На зидовима пећине налазили су се пећински украси сталагнити исталактити који су настали током дуге историје и еволуције.Ученицима је била веома занимљива Кварцна соба у којој су били остаци пећинског накита, као и машине за прављење накита.Боравак у пећини сигурно ћемо памтити дуго јер је доживљај у њој био незабораван. Садржаји наше екскурзије приводили су се крају,па је наше последње одредиште за данас био одлазак у Марићевића јаругу,која се налази такође у Орашцу, аместу са ког је Карађорђе повео своје сународнике у Први српски устанак.Дивно предавање о животу нашег народа под турском влашћу, као и о познатој сечи кнезова,ученици су имали прилику да одслушају ту, на аутентичном месту.

            Полазак кући био је планиран за 18 часова, када смо кренули према Врчину. У Врчин смо стигли око 19 часова.Вожња је била удобна и пријатна, а наравно и безбедна. Циљ и задаци екскурзије који су били планирани пре поласка, у потпуности су реализовани. Остварени су сви садржаји који су везани за програм наставе и учења и саставни су део Годишњег програма рада ОШ ,,Свети Сава”, за школску 2019/20. годину.

                                                                                            Извештај сачинила

                                                                            Љиљана  Кнежевић

 

Skip to content