НАСТАВA У ПРИРОДИ НА ГУЧЕВУ У ПЕРИОДУ ОД 14.04. ДО 23.04.2019.

Годишњим планом рада ОШ „Свети Сава“ у Врчину за школску  2018/2019. годину, планирана је реализација наставе у природи – рекреативне наставе. Директор школе, Добрица Синђелић се годинама труди и успева да рекреативна настава као вид васпитно- образовног процеса опстаје и траје. Као најповољнија понуда за реализацију раекреативне наставе изабрана је понуда туристичке агенције „Гучево Травел“ д.о.о. Лозница. Са више него приступачном ценом, која је непромењена у односу на прошлу годину, задовољни су Савет родитеља, Школски одбор и родитељи ученика јер аранжман ове године обухвата 9 (девет) пуних пансиона у дечјем одмаралишту „Видиковац“, на планини Гучево на надморској висини од 550 метара. Затим обухвата услуге водича, осигурање ученика, стално присуство лекара у објекту, организован програм анимације и рекреације и превоз високоподним туристичким аутобусима.

Овај објекат у потпуности испуњава услове које захтева настава у природи. Планина Гучево се налази недалеко од Лознице  и Бање Ковиљаче. По количини озона у ваздуху је у самом европском врху. Богата  је столетним шумама  и лековитим  биљем, шумским  воћем , гљивама  и изворима који су здрављак у истинском смислу те речи. У близини су многи знаменити културно–историјски споменици. У цену рекреативне  наставе обухваћена су два jеднодневна излета аутобусом. Први целодневни излет је одлазак  у Тршић и посета манастиру Троноша. Други излет је посета етно селу ,,Сунчана река” и ботаничкој башти „Рајска долина“.

Узимајући у обзир циљеве и задатке рекреативне наставе: обилазак културних, привредних и историјских објеката ради стицања знања, развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика, упознавање занимања људи која су карактеристична за тај крај, изграђивање естетских и културних навика, развој позитивних социјалних односа међу ученицима, а посебно здравствени развој због велике количине озона на Гучеву, успећемо да унапредимо интелектуални, социјални, естетски, културни и здравствени развој наших ученика.

 

У периоду од 14.04.2019. до 24.04.2019. године 120 ученика и 9 учитеља боравило је на Гучеву у хотелу ,,Видиковац”. Рекреативну наставу реализовала су следећа одељења:

I-1 одељењски старешина Љиљана Кнежевић
I-2 одељењски старешина Радица Костадиновић
II-1 одељењски старешина Мирјана Јашић
II-2одељењски старешина Јелена Козлина
III-1 одељењски старешина Милан Сантрач
IV-1 одељењски старешина Вера Крантић
 IV-2 одељењски старешина Гордана Апостоловић
IV-3 одељењски старешина Драгана  Гајић
IV-4 одељењски старешина Драган Кузмановић

Ученици су заједно са својим учитељима, у пратњи водича испред туристичке агенције ,,Гучево травел” д.о.о. из Лознице, безбедно путовали удобним и комфорним аутобусима. Кренуло се из Врчина у 9:30 часова, а на Гучево смо стигли око 12: 30 часова. Имали смо две паузе за одмор и ужину. По доласку у хотел, ученици су смештени у четворокреветне и петокреветне собе. Собе су биле уредне, чисте и са погледом на прелепе пределе. Учитељи су имали састанак са директором хотела на коме су се договорили о важнним појединостима везаним за боравак у објекту. Надзор лекара био је 24 часа дневно.

Од наредног дана, па све до последњег дана боравка на Гучеву, ученици су заједно са својим учитељима и рекреатором обилазили све знаменитости на Гучеву и ближој околини и о свакој слушали предавање.

Поподне су поред наставе, ученици учествовали у разним квизовима знања, занимљиве географије, караокама… Увече је био програм у дискотеци маскенбал, нај фризура, музичке игре, додела диплома  присуство логорској ватри  последње вече.

Активности које су реализоване током десетодневног боравка на Гучеву:

– упознавање са околином, кратка шетња
– дискотека, журка добродошлице
–  јутарња фискултура
–  шетња  до ,,Љубавног дрвета“
–  спортске активности
– дискотека, „Ја имам таленат“
– „Полигон спретности“
–  спортске активности
–  дискотека – ,,Игре спретности“
– целодневни излет : обилазак манастира Троноша и Вукове родне куће у Тршићу
– дискотека,мађионичар
– преподневна шетња до Засеока
– спортске активности
– дискотека – „ Игре без граница“
– шетња „Пропланак“одмор на ливадама
– поподне – спортске активности
– дискотека ,,Маскенбал“
– излет до „Сунчане реке“, обилазак ,,Ботаничке баште“
-„Рајска долина“ и обилазак Бање Ковиљаче
– дискотека-“Шиз фриз“
– шетња врх Гучева – Црни врх
– поподневне вежбе са самурајем- на спортским теренима
– дискотека – „Музички тобоган“
– екипно такмичење – ,,Лов на благо“
– дружење са извиђачима,упознавање са орјетирингом и обучавање ученика за дизање шатора
– дискотека, додела диплома
– опроштајна журка уз паљење логорске ватре
– повратак

Ова рекреативна настава у потпуности је остварила претходно постављене циљеве и задатке, као што су: обилазак културних, привредних и историјских објеката ради стицања знања, развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика, упознавање занимања људи која су карактеристична за тај крај, изграђивање естетских и културних навика као и позитивних социјалних односа међу ученицима и наставницима.

Професионалан однос водича и рекреатора, као и свих запослених, стално присуство лекара, организован програм анимације и рекреације омогућили су да боравак на Гучеву протекне у разноврсним и занимљивимсаржајима.

Приоритет организације свакако је била безбедност ученика.

Љиљана Кнежевић,
руководилац Већа за разредну наставу