Наступ етно певачке групе Основне школе „Свети Сава“ из Врчина на традиционалиој манифестацији „Дани српске културе“ у Темишвару

Наступ етно певачке групе  Основне школе „Свети Сава“ из Врчина на традиционалиој манифестацији „Дани српске културе“ у Темишвару 

Међународна сарадња наше школе са релевантним институцијама српске мањине у Румунији започета 2010. године проширена је, обогаћена је и подигнута на виши ниво захваљујући још једном заједничком пројекту.

Савез Срба у Румунији у сарадњи са Конзулатом Републике Србије у Темишвару, а под покровитељством Министарстава културе Србије и Румнуније, сваке године традиционално организује манифестацију „Дани српске културе“ у Темишвару. Многобројне изложбе, концерти, пројекције филмова, предавања имају за циљ промоцију и очување српске културне баштине на простору Румуније.

На позив председника Савеза Срба у Румунији, Господина Огњaна Крстића имали смо част да учествујемо на свечаном Славском концерту 23. новембра 2013. године. Певачка група наше школе извела је десетак традиционалних нумера из различитих крајева Србије. Уз учешће професионалних културно -уметничких друштва из Словеније и Румуније, певачка група ОШ „Свети Сава“ је уједно најмлађа вокална група која је до сада наступала на овако важној културној манифестацији у Темишвару.

Чланице етно певачке групе су: Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски.

Вокални педагог етно певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије. У ОШ „Свети Сава” у Врчину  ради од 2011. године као професор музичке културе .

Захваљујемо Господину Огњaну Крстићу, председнику Савеза Срба у Румунији, на позиву, подршци и организацији  нашег боравка у Темишвару.