Програм за време зимског распуста  2016  „Вредне руке могу све“

У  ОШ „Свети Сава“  у Врчину током зимског  распуста  од 01. до 10. фебруара 2016. године одржана је бесплатна  креативна радионица  за децу и младе под називом „Вредне руке могу све“.  Програм  је реализован у организацији ОШ „Свети Сава“ и Пријатеља деце општине Гроцка, а  под покровитељством Града Београда-Секретаријата за спорт и омладину.

Почетак  радионице  подржали су  многобројни штамапни и електронски медији, а новинарска екипа Јутарњег програма  РТС1 снимила је прилог  и пренела сјајну атмосферу како се  занимљиво и креативно проводи слободно време током зимског распуста.Учесници радионице представили су неке од планираних активности које ће се реализовати и истакли су да је слободно време проведено у креативним радионицама  лепше и занимљивије. Представљена је и интерактивна радионица „Замишљени поклон“  која се реализује у паузама активности. Новинарка РТС-а Слађана Јакуш је разговарала са ученицима, сниматељ  Вук Ћетковић забележио је већ настала дела вредних руку наших ученика., а посебну пажњу привукла је „столица лепих мисли“. Интервју са учесницима радионице емитован је у оквиру Јутарњег програма, у понедељак 01.02.2016.

Радионица је одржана у просторијама продуженог боравка, а у топлим, чистим и проветреним просторијама. Кроз радионицу је прошло укупно 25 полазника, ученика основних и средњих школа. Циљ радионице јесте разумевање потребе хармоничног односа између човека и природе. Mлади  се еколошки едукују  и оспособљавају  за умешно руковање и искоришћавање постојећих употребљених предмета   у  стваралачка дела и предмете нове употребне вредности: подметачи  за чаше и  рамови  за  слике  од старог картона,  декоративно осликавање старих стаклених флаша акрил бојама,  прављење накита од пластичних флаша, једноставни еко-рамови од гранчица из дворишта… Активности се реализују кроз индивидуални и групни рад и  пружају могућност заједничког дружења као и  да се на креативан, стваралачки начин искористи слободно време, на задовољство самих полазника, водитеља програма  и родитеља.

Изложба радова насталих током креативне радионице „Вредне руке могу све“  одржана је у среду 10. фебруара 2016. године. Поставку изложбе  су урадили полазници самостално уз минималну координацију водитеља програма.  Плакатима, позивницима и флајерима смо обавестили и позвали мештане и све заинтересоване да посете изложбу, а такође су нам у великој мери изашли у сусрет многобројни медији којима се и овом приликом захваљујемо.

Присутне посетиоце на отварању поздравио је  Добрица Синђелић  директор  ОШ „Свети Сава“  као и Живадин Митрић, члан Општинског већа задужен за образовање.  Изложбу су посетили  чланови Савета родитеља и Школског одбора ОШ „Свети Сава“, многобројни мештани,  родитељи и рођаци ученика који су похађали радионицу.

Почаствовани смо посетом Елене Билић, помоћника секретара у Секретаријату за образовање и дечју заштиту  и Тање Поповић чланице Градског већа града Београда.

Програм „Вредне руке могу све“ потврдио је велику заинтересованост деце и младих да квалитетно и креативно осмисле своје слободно време. Родитељи су показали посебну наклоност и подршку оваквим организованим активностима, а посећеност изложбе била је на завидном нивоу. Сама чињеница да су деца и млади, након завршетка радионице,  показали заинтересованост за материјал и начин рада са материјалом за рециклажу, потврђује један перманентни и дуготрајнији ефекат програма: да се негује и подстиче самостално организовано слободно време и брижљив и економичан однос према материјалним стварима.

Координатори и сарадници  у реализацији –  Гордана Апостоловић и Снежана Теофиловић, чланице Пријатеља деце општине Гроцка.

Водитељи и аутори програма „Вредне руке могу све“- Ана Матејић, педагог, заступник и секретар удружења „Пријатељи деце општине Гроцка“ и Милена Јанковић, наставник  разредне наставе.

Аутори текста Ана Матејић и Снежана Теофиловић