Певачка етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина  наступила у Житишту

Библиотека „Бранко Радичевић“, која је основана 11. маја 1962. године, обележила је 53 године постојања и рада. Ова значајна годишњица обележена је у петак, 8. маја. 

Позиву Библиотеке да присуствују овом значајном догађају одазвали су се Зоран Касаловић, председник Скупштине општине Житиште са сарадницима, Селимир Радуловић управник Библиотеке Матице српске, Милан Бјелогрлић, директор ГНБ „Жарко Зрењанин“, Светлана Маја Бабић, секретар друштвених делатности Општине Житиште, директорке житиштанских основних школа, представници месних заједница, директорке предшколске установе и КПЗ Житиште, представници Спортског савеза Општине Житиште, чланови Клуба књиге, Геронтолошког клуба из Зрењанина, директор ЈКСП „Екос“, представници удружења грађана, Радивој Шајтинац, књижевник, дугогодишњи чланови Библиотеке, поштоваоци књиге и лепе речи.

Присутне је поздравио председник Скупштине општине Житиште Зоран Касаловић који је указао на квалитетан и професиналан рад Библиотеке нагласивши да ова установа са правом заузима значајно место на културној мапи Баната, а и Србије. 
Управник Библиотеке Матице српске, Селимир Радуловић, је поклонио Библиотеци 60 књига.
Честитке Библиотеци, поводом јубилеја, упутили су Радивој Шајтинац, књижевник из Зрењанина и Мирко М. Далмација из Новог Сада.

Директорка Библиотеке Весна Ћук је у свом обраћању, званицама указала на улогу и место Библиотеке „Бранко Радичевић“, на резултате и успехе постигнуте у 2014. години и захвалила се оснивачу, Општини Житиште, ГНБ „Жарко Зрењанин“, Матичном одељењу, основним школама, предшколској установи, КПЗ, месним заједницама, издавачким кућама, Штампарији „Ситопринт“, клубу књиге, удружењима грађана, јавним предузећима, пријатељима и поштоваоцима књиге и Библиотеке на досадашњој сарадњи. 

Милан Бјелогрлић, директор ГНБ „Жарко Зрењанин“, је похвалио рад Библиотеке „Бранко Радичевић“ и истакао узајамну дугогодишњу и успешну сарадњу. 
У културно-уметничком делу програма обележено је 100 година од рођења Бранка Ћопића. Весна Ћук је беседом подсетила присутне на стваралаштво и живот Бранка Ћопића. Владимир Ћировски, ученик 5. разреда ОШ „Алекса Шантић“ из Равног Тополовца је одрецитовао песму „Мала моја из Босанске Крупе, а ученици 4. разреда са учитењицом Владиславом Савић су напаравили леп пано посвећен Бранку Ћопићу. 

Душан Милићев, књижевник, је прочитао своју песму под називом „Једноставно Бранку“. 
У холу Библиотеке је постављена и изложба Бранкових књига, коју ће сви заинтересовани моћи да погледају током лета.
У другом делу програма, о банатском бећарцу је говорио Стеван Бугарски из Темишвара, а 
учествовала је и певачка етно група Основне школе „Свети Сава“ из Врчина под вођством Миле Ђачић, мастера етномузикологије.